МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Ране дечака "мрља на образу" међународне заједнице
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 119 519 3633
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Ране дечака "мрља на образу" међународне заједнице

02. јул 2021. Извор: Танјуг

Ране нападнутог дечака Николе Перића из села Гојбуља на КиМ су "мрља на образу" међународне заједнице која је дужна да по Резолуцији 1244 брине о безбедности српског народа, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је новинарима приликом доделе стипендија најбољим студентима са простора КиМ рекао да ће то бити једна од тема нове рунде дијалога на техничком нивоу која се у Бриселу очекује 7. јула и додао да ће поред случаја дечака Перића, српска делегација тражити да се разговара и о случају Драгице Гашић.

"Дечак Никола је јуче нападнут од стране албанских екстремиста и то када се враћао својој кући са фудбалског игралишта. Коме смета овај дечак од 13 година? Да ли смета зато што је Србин или смета зато сто носи крстић око врата који му је био скинут и згажен?", упитао је Петковић.

Истиче да његове ране треба посебно да заболе оне који су дужни да заштите српски народ на КиМ, као и да су његове ране "мрља на образу" међународне заједнице.

Петковић каже да је село Гојбуља место где се често дешавају инциденти, додајући да је у том месту оскрнављена црква, гробље, као и да је више пута српски народ био нападнут управо у том селу.

"Ово није једини инцидент, ово је 70. по реду инцидент од почетка ове године, а то је више од две трећине инцидената у овој години у односу на претходну годину када смо имали укупно 80 инцидената", указао је Петковић.

Упитао је да ли је то мултиетничко Косово о ком говори премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти и представља Косово међународној заједници као "оазу мира у свету".

"Мислим да се овде ради о нечему другом. Неко покушава да Срба више нема на простору КиМ и када Курти прети и говори како када му се прохте може да иде на север Косова и Метохије и када говори баш у вези са тим севером како је све могуће, ми му само поручујемо да не прети и за разлику од њега ми молимо да не чине ништа нажао према Србима на КиМ", навео је Петковић.

Нагласио је да ће управо ти чести напади на српско становништво на КиМ бити једна од тема предстојећег дијалога у Бриселу.

Петковић је истакао да ће приштинска страна морати да одговори како то да неће да формирају Заједницу српских општина, за коју Курти казе да је моноетничка заједница, а пристају на моноетичку Ђаковицу где истерују прву жену Српкињу која је одлучила да се врати у свој родни град.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Наводи да Приштина може да набавља блиндирана возила, а Драгица не може да има блиндирана врата, али може да налази слике прекланих људи са поруком да ће и она тако завршити.

Петковић је додао и да ће се тих дана у Бриселу када се наставља дијалог навршити 3.000 дана од када Приштина није формирала ЗСО.

Петковић о Столтенбергу: Важно што се позвао на споразум

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поздравио је данас изјаву генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да власт у Приштини мора да поштује споразум по коме Косовске безбедносне снаге не могу да уђу на север Косова без договора са Кфором и сагласности са четири градоначелника са севера покрајине.

"То што је Столтенберг рекао је апсолутно тачно. Још 2013. године направљен је договор да ни на који начин са дугим цевима из Приштине не могу да улазе на простор севера КиМ", рекао је Петковић одговарајући на питање новинара након доделе стипендија најбољим студентима Универзитета у Приштини.

Петковић каже да су јуче и данас приштинске власти добиле нове блиндиране аутомобиле, оклопна возила, како би, каже, нападали Србе.

"А не могу блиндирана врата за Драгицу Гашић да би јој обезбедили мир и колико толико заштитили у стану у Ђаковици", поручио је Петковић.

Иначе, Драгица Гашић је од 9. јуна, од када се вратила у свој стан у родној Ђаковици, према њеним речима, свакодневно изложена претњама, нападима и малтретирању.

"То су ти дупли аршини који постоје у Приштини, на шта међународна заједница мора да обрати посебну пажњу. И важно је што се Столтенберг позвао на тај споразум из 2013. године, јер он одвраћа све оне који намеравају да улазе на КиМ", рекао је Петковић.

Петковић: Нова рунда техничког дијалога 7. јула у Бриселу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић најавио је данас да се 7. јула очекује нова рунда техничког дијалога у Бриселу.

Петковић је рекао да ће Београд том приликом покренути питање безбедности Срба, уз друге теме, као што су питање несталих и енергетика.

Подсетио је и да се у уторак 6. јула навршава 3.000 дана како није формирана ЗСО.

Петковић је то рекао новинарима приликом уручења стипендија за 35 студената са простора Косова и Методије у Београду.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
9 119 519 3633
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике