MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Rane dečaka "mrlјa na obrazu" međunarodne zajednice
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Rane dečaka "mrlјa na obrazu" međunarodne zajednice

02. jul 2021. Izvor: Tanjug

Rane napadnutog dečaka Nikole Perića iz sela Gojbulјa na KiM su "mrlјa na obrazu" međunarodne zajednice koja je dužna da po Rezoluciji 1244 brine o bezbednosti srpskog naroda, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je novinarima prilikom dodele stipendija najbolјim studentima sa prostora KiM rekao da će to biti jedna od tema nove runde dijaloga na tehničkom nivou koja se u Briselu očekuje 7. jula i dodao da će pored slučaja dečaka Perića, srpska delegacija tražiti da se razgovara i o slučaju Dragice Gašić.

"Dečak Nikola je juče napadnut od strane albanskih ekstremista i to kada se vraćao svojoj kući sa fudbalskog igrališta. Kome smeta ovaj dečak od 13 godina? Da li smeta zato što je Srbin ili smeta zato sto nosi krstić oko vrata koji mu je bio skinut i zgažen?", upitao je Petković.

Ističe da njegove rane treba posebno da zabole one koji su dužni da zaštite srpski narod na KiM, kao i da su njegove rane "mrlјa na obrazu" međunarodne zajednice.

Petković kaže da je selo Gojbulјa mesto gde se često dešavaju incidenti, dodajući da je u tom mestu oskrnavlјena crkva, groblјe, kao i da je više puta srpski narod bio napadnut upravo u tom selu.

"Ovo nije jedini incident, ovo je 70. po redu incident od početka ove godine, a to je više od dve trećine incidenata u ovoj godini u odnosu na prethodnu godinu kada smo imali ukupno 80 incidenata", ukazao je Petković.

Upitao je da li je to multietničko Kosovo o kom govori premijer privremenih institucija u Prištini Alјbin Kurti i predstavlјa Kosovo međunarodnoj zajednici kao "oazu mira u svetu".

"Mislim da se ovde radi o nečemu drugom. Neko pokušava da Srba više nema na prostoru KiM i kada Kurti preti i govori kako kada mu se prohte može da ide na sever Kosova i Metohije i kada govori baš u vezi sa tim severom kako je sve moguće, mi mu samo poručujemo da ne preti i za razliku od njega mi molimo da ne čine ništa nažao prema Srbima na KiM", naveo je Petković.

Naglasio je da će upravo ti česti napadi na srpsko stanovništvo na KiM biti jedna od tema predstojećeg dijaloga u Briselu.

Petković je istakao da će prištinska strana morati da odgovori kako to da neće da formiraju Zajednicu srpskih opština, za koju Kurti kaze da je monoetnička zajednica, a pristaju na monoetičku Đakovicu gde isteruju prvu ženu Srpkinju koja je odlučila da se vrati u svoj rodni grad.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Navodi da Priština može da nabavlјa blindirana vozila, a Dragica ne može da ima blindirana vrata, ali može da nalazi slike preklanih lјudi sa porukom da će i ona tako završiti.

Petković je dodao i da će se tih dana u Briselu kada se nastavlјa dijalog navršiti 3.000 dana od kada Priština nije formirala ZSO.

Petković o Stoltenbergu: Važno što se pozvao na sporazum

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pozdravio je danas izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da vlast u Prištini mora da poštuje sporazum po kome Kosovske bezbednosne snage ne mogu da uđu na sever Kosova bez dogovora sa Kforom i saglasnosti sa četiri gradonačelnika sa severa pokrajine.

"To što je Stoltenberg rekao je apsolutno tačno. Još 2013. godine napravlјen je dogovor da ni na koji način sa dugim cevima iz Prištine ne mogu da ulaze na prostor severa KiM", rekao je Petković odgovarajući na pitanje novinara nakon dodele stipendija najbolјim studentima Univerziteta u Prištini.

Petković kaže da su juče i danas prištinske vlasti dobile nove blindirane automobile, oklopna vozila, kako bi, kaže, napadali Srbe.

"A ne mogu blindirana vrata za Dragicu Gašić da bi joj obezbedili mir i koliko toliko zaštitili u stanu u Đakovici", poručio je Petković.

Inače, Dragica Gašić je od 9. juna, od kada se vratila u svoj stan u rodnoj Đakovici, prema njenim rečima, svakodnevno izložena pretnjama, napadima i maltretiranju.

"To su ti dupli aršini koji postoje u Prištini, na šta međunarodna zajednica mora da obrati posebnu pažnju. I važno je što se Stoltenberg pozvao na taj sporazum iz 2013. godine, jer on odvraća sve one koji nameravaju da ulaze na KiM", rekao je Petković.

Petković: Nova runda tehničkog dijaloga 7. jula u Briselu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković najavio je danas da se 7. jula očekuje nova runda tehničkog dijaloga u Briselu.

Petković je rekao da će Beograd tom prilikom pokrenuti pitanje bezbednosti Srba, uz druge teme, kao što su pitanje nestalih i energetika.

Podsetio je i da se u utorak 6. jula navršava 3.000 dana kako nije formirana ZSO.

Petković je to rekao novinarima prilikom uručenja stipendija za 35 studenata sa prostora Kosova i Metodije u Beogradu.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike