МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: 3.000 дана без Заједнице српских општина, одговорност Приштине, али и Брисела
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: 3.000 дана без Заједнице српских општина, одговорност Приштине, али и Брисела

06. јул 2021. Извор: Танјуг

Данас се навршава тачно 3.000 дана како је потписан Бриселски споразум и 3.000 дана како Приштина није формирала Заједницу српских општина и крши све споразуме у оквиру дијалога, али и 3.000 дана борбе Београда и инсистирања на дијалогу и имплементацији постигнутих споразума, изјавио је у Бриселу директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"То што сам данас у Бриселу, баш на тих 3.000 дана, говори не само о одговорности Приштине, већ и одговорности Брисела, који је гарант испуњена свих споразума од 2013. године", рекао је Петковић за Танјуг уочи сутрашње рунде разговора на техничком нивоу.

Како је истакао, делегација Београда ће сутра, пре свега, покренути питање формирања ЗСО, али ће инсистирати и на другим важним питањима које Приштина мора да реши - питање енергетике, слободе кретања и питање несталих, које није само техничко, већ цивилизацијско питање.

"Да бисмо могли да наставимо дијалог, да градимо поверење, неопходно је да се имплементира све договорено, јер су потпис на то ставили Приштина, Београд и ЕУ. Неопходно је да се испуни све договорено да бисмо могли да кренемо даље", рекао је Петковић.

Он је нагласио да ће разговоре у Бриселу искористити да спомене све инциденте са којима се суочавају Срби на Космету, а реч је о бројним нападима, притисцима и угрожавању основних људских права на КиМ.

"Када тражимо ЗСО, тражимо је, пре свега, да бмо обезбедили колективна права за српски народ на Косову и Метохији. А, када видимо дешавања са обележавања Видовдана, када желе да протерају Драгица Гашић из Ђаковице, нападају дечака у Гојбуљи, онда не само да нема колективних, већ ни основних људских права за Србе на КиМ", указао је Петковић.

Поновио је да је важно да се преговара, а да су дијалог и испуњење споразума, јер је то једини начин да се дође до компромисног решења.

Петковић је поручио да, колико год из Приштине стижу различите, обесхрабрујуће поруке по питању дијалога и одбијања да формирају ЗСО, и Приштина, као и Београд зна да је једино решење у оквиру дијалога и то само уз компромис.

"Да се нађемо на пола пута, да подједнако добијемо и изгубимо. А, то да једна страна све добије, а друга све изгуби, на то Београд не пристаје, као што не пристаје на различите изјаве Вљосе Османи да ће Србија пасти на колена, да неће формирати ЗСО, да им не одговара ЗСО јер је реч о моноетничком концепту. А, реците ми шта су онда данас Ђаковица, Приштина - моноетнички градови, јер тамо нема Срба", рекао је Петковић.

Зато се, истиче, Београд бори за ЗСО, због институционалног повезивања Срба на КиМ, због мира и стабилности.

"Преговори ће бити тешки, као и увек, али зато нас је народ бирао. Јер колико год да су тешке теме, боље нека су те теме за бриселским столом него да имамо индциденте на терену, као што их имамо годинама. Инсистирамо на дијалогу и компромису", закључио је Петковић.

Да смо хтели Заједницу српских општина као НВО сами би је формирали

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је данас у Бриселу да Србија неће да Заједница српских општина (ЗСО) буде невладина организација, већ оно што је договорено и на шта су се стране обавезале, а то је ЗСО са јасним овлашћењима, циљевима, заједница која омогућава колективна права Срба на КиМ.

Петковић је, на питање да прокоментарише изјаву заменика помоћника америчког државног секретара и специјалног изасланика за Западни Балкан Метјуа Палмера да је важна примена ЗСО, али по косовском уставу, нагласио да је важно да се разуме да у Брисел званичници Србије долазе да преговарају зато што не признају такозвано Косово, и њихов устав.

„Политичка решења која се доносе у оквиру дијалога треба да буду имплементирана у Приштини И Београду. То јасно говори и План о имплементацији Бриселског споразума где се каже да обе стране треба да припреме правни оквир за имплементацију споразума који су постигнути“, објаснио је он за Танјуг.

Указао је да је такозвани уставни суд Косова одлучио о споразуму о општим принципима из 2015. године и од 23 принципа којим је договорено функционисање и постојање ЗСО, одбацио 22.

„Од 23 принципа којима је договорено функционисање и постојање ЗСО, где су утврђени циљеви, надлежности, структура, начин постојања ми смо дошли до чињенице да њихов суд одбацује 22 одредбе од 23. Шта онда остаје од тога - само наслов ЗСО?“, упитао је Петковић.

Србија да је хтела, каже, не би пре осам година одлазила у Брисел него би са десет наших људи у Косовској Митровици формирала невладину организацију која би се тако звала.

„Нећемо невладину организацију, већ оно што смо договорили у Бриселу и на шта смо се обавезали, а то је ЗСО са јасним овлашћењима, циљевима, заједница која омогућава колективна права Срба на КиМ“, закључио је Петковић.

Зна се чије је културно наслеђе на КиМ - српско

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је данас да се зна чије је културно наслеђе на Косову и Метохији - српско, државе Србије и СПЦ.

Петковић је за Танјуг, коментаришући подршку премијера Нафталија Бенета на писмо Куртија лидерима 56 земаља о ставовима Косова о културном наслеђу и изјаву Бенет а да ће Израел бити срећан да помогне Куртију у заштити споменика од ''универзалне културне вредности'', као и у помоћи у њиховом претварању у туристичку дестинацију , рекао да је свакако српско културно наслеђе цивилизацијско наслеђе.

Због тога се, истиче, Богородица Љевишка, Високи Дечани, Пећка Патријашија, као и манастир Грачаница налазе на листи УНЕСКО као светско културно благо.

Али, додаје, то је пре свега српско културно благо. Истовремено, каже, Високи Дечани се од 2006.налазе на листи угрожене културне баштине, а на тој листи су још и Пећка Патријаршија, Богородица Љевишка, Грачаница, са чијих зидина су на Видовдан скинули заставу СПЦ и газили је.

„То су урадили Албанци и за то постоји видео снимак“, подвукао је Петковић.

Указао је и да су пре пар дана исписивали графите мржње на цркви Христа спаса у Приштини, само због тога што је владика служио литургију и Богу се помолио за свој народ и све који живе на простору КиМ.

„Зна се чије је културно благо на простору КиМ када говоримо о СПЦ - то је српско и државе Србије. За то културно благо ћемо се борити јер је питање нашег идентитета, постојања и на њему ћемо инсистирати“, поручио је он.

Рекао је да то може бити и културно благо простора КиМ, али је пре свега српско, државе Србије и СПЦ.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике