MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: 3.000 dana bez Zajednice srpskih opština, odgovornost Prištine, ali i Brisela
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: 3.000 dana bez Zajednice srpskih opština, odgovornost Prištine, ali i Brisela

06. jul 2021. Izvor: Tanjug

Danas se navršava tačno 3.000 dana kako je potpisan Briselski sporazum i 3.000 dana kako Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština i krši sve sporazume u okviru dijaloga, ali i 3.000 dana borbe Beograda i insistiranja na dijalogu i implementaciji postignutih sporazuma, izjavio je u Briselu direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"To što sam danas u Briselu, baš na tih 3.000 dana, govori ne samo o odgovornosti Prištine, već i odgovornosti Brisela, koji je garant ispunjena svih sporazuma od 2013. godine", rekao je Petković za Tanjug uoči sutrašnje runde razgovora na tehničkom nivou.

Kako je istakao, delegacija Beograda će sutra, pre svega, pokrenuti pitanje formiranja ZSO, ali će insistirati i na drugim važnim pitanjima koje Priština mora da reši - pitanje energetike, slobode kretanja i pitanje nestalih, koje nije samo tehničko, već civilizacijsko pitanje.

"Da bismo mogli da nastavimo dijalog, da gradimo poverenje, neophodno je da se implementira sve dogovoreno, jer su potpis na to stavili Priština, Beograd i EU. Neophodno je da se ispuni sve dogovoreno da bismo mogli da krenemo dalјe", rekao je Petković.

On je naglasio da će razgovore u Briselu iskoristiti da spomene sve incidente sa kojima se suočavaju Srbi na Kosmetu, a reč je o brojnim napadima, pritiscima i ugrožavanju osnovnih lјudskih prava na KiM.

"Kada tražimo ZSO, tražimo je, pre svega, da bmo obezbedili kolektivna prava za srpski narod na Kosovu i Metohiji. A, kada vidimo dešavanja sa obeležavanja Vidovdana, kada žele da proteraju Dragica Gašić iz Đakovice, napadaju dečaka u Gojbulјi, onda ne samo da nema kolektivnih, već ni osnovnih lјudskih prava za Srbe na KiM", ukazao je Petković.

Ponovio je da je važno da se pregovara, a da su dijalog i ispunjenje sporazuma, jer je to jedini način da se dođe do kompromisnog rešenja.

Petković je poručio da, koliko god iz Prištine stižu različite, obeshrabrujuće poruke po pitanju dijaloga i odbijanja da formiraju ZSO, i Priština, kao i Beograd zna da je jedino rešenje u okviru dijaloga i to samo uz kompromis.

"Da se nađemo na pola puta, da podjednako dobijemo i izgubimo. A, to da jedna strana sve dobije, a druga sve izgubi, na to Beograd ne pristaje, kao što ne pristaje na različite izjave Vlјose Osmani da će Srbija pasti na kolena, da neće formirati ZSO, da im ne odgovara ZSO jer je reč o monoetničkom konceptu. A, recite mi šta su onda danas Đakovica, Priština - monoetnički gradovi, jer tamo nema Srba", rekao je Petković.

Zato se, ističe, Beograd bori za ZSO, zbog institucionalnog povezivanja Srba na KiM, zbog mira i stabilnosti.

"Pregovori će biti teški, kao i uvek, ali zato nas je narod birao. Jer koliko god da su teške teme, bolјe neka su te teme za briseslkim stolom nego da imamo indcidente na terenu, kao što ih imamo godinama. Insistiramo na dijalogu i kompromisu", zaklјučio je Petković.

Da smo hteli Zajednicu srpskih opština kao NVO sami bi je formirali

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je danas u Briselu da Srbija neće da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude nevladina organizacija, već ono što je dogovoreno i na šta su se strane obavezale, a to je ZSO sa jasnim ovlašćenjima, cilјevima, zajednica koja omogućava kolektivna prava Srba na KiM.

Petković je, na pitanje da prokomentariše izjavu zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Metjua Palmera da je važna primena ZSO, ali po kosovskom ustavu, naglasio da je važno da se razume da u Brisel zvaničnici Srbije dolaze da pregovaraju zato što ne priznaju takozvano Kosovo, i njihov ustav.

„Politička rešenja koja se donose u okviru dijaloga treba da budu implementirana u Prištini I Beogradu. To jasno govori i Plan o implementaciji Briselskog sporazuma gde se kaže da obe strane treba da pripreme pravni okvir za implementaciju sporazuma koji su postignuti“, objasnio je on za Tanjug.

Ukazao je da je takozvani ustavni sud Kosova odlučio o sporazumu o opštim principima iz 2015. godine i od 23 principa kojim je dogovoreno funkcionisanje i postojanje ZSO, odbacio 22.

„Od 23 principa kojima je dogovoreno funkcionisanje i postojanje ZSO, gde su utvrđeni cilјevi, nadležnosti, struktura, način postojanja mi smo došli do činjenice da njihov sud odbacuje 22 odredbe od 23. Šta onda ostaje od toga - samo naslov ZSO?“, upitao je Petković.

Srbija da je htela, kaže, ne bi pre osam godina odlazila u Brisel nego bi sa deset naših lјudi u Kosovskoj Mitrovici formirala nevladinu organizaciju koja bi se tako zvala.

„Nećemo nevladinu organizaciju, već ono što smo dogovorili u Briselu i na šta smo se obavezali, a to je ZSO sa jasnim ovlašćenjima, cilјevima, zajednica koja omogućava kolektivna prava Srba na KiM“, zaklјučio je Petković.

Zna se čije je kulturno nasleđe na KiM - srpsko

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je danas da se zna čije je kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji - srpsko, države Srbije i SPC.

Petković je za Tanjug, komentarišući podršku premijera Naftalija Beneta na pismo Kurtija liderima 56 zemalјa o stavovima Kosova o kulturnom nasleđu i izjavu Benet a da će Izrael biti srećan da pomogne Kurtiju u zaštiti spomenika od ''univerzalne kulturne vrednosti'', kao i u pomoći u njihovom pretvaranju u turističku destinaciju , rekao da je svakako srpsko kulturno nasleđe civilizacijsko nasleđe.

Zbog toga se, ističe, Bogorodica Ljeviška, Visoki Dečani, Pećka Patrijašija, kao i manastir Gračanica nalaze na listi UNESKO kao svetsko kulturno blago.

Ali, dodaje, to je pre svega srpsko kulturno blago. Istovremeno, kaže, Visoki Dečani se od 2006.nalaze na listi ugrožene kulturne baštine, a na toj listi su još i Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica, sa čijih zidina su na Vidovdan skinuli zastavu SPC i gazili je.

„To su uradili Albanci i za to postoji video snimak“, podvukao je Petković.

Ukazao je i da su pre par dana ispisivali grafite mržnje na crkvi Hrista spasa u Prištini, samo zbog toga što je vladika služio liturgiju i Bogu se pomolio za svoj narod i sve koji žive na prostoru KiM.

„Zna se čije je kulturno blago na prostoru KiM kada govorimo o SPC - to je srpsko i države Srbije. Za to kulturno blago ćemo se boriti jer je pitanje našeg identiteta, postojanja i na njemu ćemo insistirati“, poručio je on.

Rekao je da to može biti i kulturno blago prostora KiM, ali je pre svega srpsko, države Srbije i SPC.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike