МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Тодосијевић добио позив за издржавање затворске казне
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Нови удар из Приштине, Тодосијевић Тодосијевић добио позив за издржавање затворске казне

24. септембар 2021. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић саопштио је данас да је Иван Тодосијевић, којег је суд у Приштини осудио на две године затвора звог изјава о Рачку, добио позив да се јави на издржавање те затворске казен.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

"У тренутку када се суочавамо са озбиљном кризом на северу КиМ, због једностраних и насилних потеза Аљбина Куртија, пре свега због довођења специјалаца РОСУ са дугим цевима и оклопним возилима на север где покушавају да силом утерају страх српском народу, долази нови удар на Србе на КиМ и нови притисак из Приштине", рекао је Петковић на ванредној прес конференцији.

Он је прецизирао да је Иван Тодосијевић добио позив да се 6. октобра до 12 сати јави у притворни центар у Митровици на издржавање затворске казне од две године, након што је Апелациони суд у Приштини потврдио пресуду Основног суда да је Тодосијевић крив јер је, каже, рекао истину о Рачку.

Петковић је навео да свега тога не би било да је поштован Бриселски споразум, јер су у овом случају Тодосијевићу пресудили Албанци.

"Тодосијевић је честит човек, који ужива велики углед и поверење у својој средини, и постао је симбол страдања српског народа на КиМ. Пресуда Тодосијевићу је пресуда целом српском народу на КиМ", поручио је Петковић.

Он је рекао да је жеља Приштине да Срби слободно мисле и говоре.

"Да ваљда Срби спуштају рамена и савијају главе и размишљају на начин како диктира Приштина. Неће моћи. Све интерпретације из Приштине српски народ неће прихватити. Истина о Рачку је оно што мисли и осећа сваки честит и искрени Србин", рекао је Петковић.

Петковић: Проблема не би било да постују Бриселски споразум

Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оптужио је данас Аљбина Куртија да за шаку гласова на предстојећим локалним изборима изазива крозу на северу, покушава да хапси Ивана Тодосијевића и изврши упад у енергетска постројења.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Оценио је срамним пресуду Апелационог суда портив Тодосијевића, а за захтев Тодосијевићу да се јави на издржавање казне, рекао је да јасно да желе да затворе цео српски народ на КиМ и не дају му да говори истину.

Подсетио је да је председник Александар Вучић, а и закључено и на Националном савету, затражио да се поништи срамна пресуда Теодосијевићу.

Приштина, каже, својим понашањем, јасно показује да их не интересује Бриселски споразум.

„Свега не би било да је поштован Бриселски споразум и поштована тачка 10, где јасно стоји да мора да буде испоштован национални састав судских већа у српским општинама. Она предвиђа да у том већу мора бити двојица судија српске националности и један Албанац. У свим слуцајевима имамо да се у већу налазе тројица Албанаца, а тако је било и у случају Ивана Тодосијевића“, објаснио је Петковић.

„Албанци су тужили, Албанци су и осудили Тодосијевића“, истакао је он.

Рекао је да се поштовао Бриселски споразум не би ни дошли у овакву ситуацију, и не би имали кризу на северу КиМ.

„ЕУ је јасно рекла и на последњем састанку у Бриселу да је прекршен Споразум. Али само су то рекли и ништа нису предузели“, пренео је Петковић.

Указао је да Приштина, на прошлом састанку, сем теме несталих није желела да разговара, и да је њихова делегација говорила како не жели да разговара о споразумима које је потписивала претходна влада.

„Тако се они понашају према Бриселским споразумима. А Београд све време инсистира на дијалогу и свим споразумима. Ми смо наше обавезе до 2011.до сада испунили. Време је да се кажу постоји ли Бриселски споразум или га нема. Да ли има свих 48 договорених сопразума или они не важе“, рекао је он.

Петковић је рекао да сада неко покушава да спроводи споразум о слободи кретања, и одредбу погрешно тумачи, тиме што је довео 350 специјалаца и оклопна возила.

Питање таблица, стикера, је, сматра, ситница у односу на оно што може да уследи.

На сваком кораку, истиче, Приштина гази Бриселски споразум, извлачи шта им одговара, а суштину, ЗСО неће да спроведу.

Идеја је да се кроз ЗСО обезбеде колективна права за српски народ на КиМ, која данас не постоје, указао је Петковић осуђујући хапшења лица која лепе билборде „Добродошли у ЗСО“.

Због антисрпске реторике Куртија, каже, имамо ове године више од 100 етничких инцидената, и РОСУ се на Брњаку иживљава над нашим народом.

Ако хоће да разговарају, морамо да се вратимо на стање пре 20. септембра“, поручио је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике