MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Todosijević dobio poziv za izdržavanje zatvorske kazne
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Novi udar iz Prištine, Todosijević dobio poziv za izdržavanje zatvorske kazne

24. septembar 2021. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je danas da je Ivan Todosijević, kojeg je sud u Prištini osudio na dve godine zatvora zvog izjava o Račku, dobio poziv da se javi na izdržavanje te zatvorske kazen.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"U trenutku kada se suočavamo sa ozbilјnom krizom na severu KiM, zbog jednostranih i nasilnih poteza Alјbina Kurtija, pre svega zbog dovođenja specijalaca ROSU sa dugim cevima i oklopnim vozilima na sever gde pokušavaju da silom uteraju strah srpskom narodu, dolazi novi udar na Srbe na KiM i novi pritisak iz Prištine", rekao je Petković na vanrednoj pres konferenciji.

On je precizirao da je Ivan Todosijević dobio poziv da se 6. oktobra do 12 sati javi u pritvorni centar u Mitrovici na izdržavanje zatvorske kazne od dve godine, nakon što je Apelacioni sud u Prištini potvrdio presudu Osnovnog suda da je Todosijević kriv jer je, kaže, rekao istinu o Račku.

Petković je naveo da svega toga ne bi bilo da je poštovan Briselski sporazum, jer su u ovom slučaju Todosijeviću presudili Albanci.

"Todosijević je čestit čovek, koji uživa veliki ugled i poverenje u svojoj sredini, i postao je simbol stradanja srpskog naroda na KiM. Presuda Todosijeviću je presuda celom srpskom narodu na KiM", poručio je Petković.

On je rekao da je želјa Prištine da Srbi slobodno misle i govore.

"Da valјda Srbi spuštaju ramena i savijaju glave i razmišlјaju na način kako diktira Priština. Neće moći. Sve interpretacije iz Prištine srpski narod neće prihvatiti. Istina o Račku je ono što misli i oseća svaki čestit i iskreni Srbin", rekao je Petković.

Petković: Problema ne bi bilo da postuju Briselski sporazum

Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je danas Alјbina Kurtija da za šaku glasova na predstojećim lokalnim izborima izaziva krozu na severu, pokušava da hapsi Ivana Todosijevića i izvrši upad u energetska postrojenja.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Ocenio je sramnim presudu Apelacionog suda portiv Todosijevića, a za zahtev Todosijeviću da se javi na izdržavanje kazne, rekao je da jasno da žele da zatvore ceo srpski narod na KiM i ne daju mu da govori istinu.

Podsetio je da je predsednik Aleksandar Vučić, a i zaklјučeno i na Nacionalnom savetu, zatražio da se poništi sramna presuda Teodosijeviću.

Priština, kaže, svojim ponašanjem, jasno pokazuje da ih ne interesuje Briselski sporazum.

„Svega ne bi bilo da je poštovan Briselski sporazum i poštovana tačka 10, gde jasno stoji da mora da bude ispoštovan nacionalni sastav sudskih veća u srpskim opštinama. Ona predviđa da u tom veću mora biti dvojica sudija srpske nacionalnosti i jedan Albanac. U svim slucajevima imamo da se u veću nalaze trojica Albanaca, a tako je bilo i u slučaju Ivana Todosijevića“, objasnio je Petković.

„Albanci su tužili, Albanci su i osudili Todosijevića“, istakao je on.

Rekao je da se poštovao Briselski sporazum ne bi ni došli u ovakvu situaciju, i ne bi imali krizu na severu KiM.

„EU je jasno rekla i na poslednjem sastanku u Briselu da je prekršen Sporazum. Ali samo su to rekli i ništa nisu preduzeli“, preneo je Petković.

Ukazao je da Priština, na prošlom sastanku, sem teme nestalih nije želela da razgovara, i da je njihova delegacija govorila kako ne želi da razgovara o sporazumima koje je potpisivala prethodna vlada.

„Tako se oni ponašaju prema Briselskim sporazumima. A Beograd sve vreme insistira na dijalogu i svim sporazumima. Mi smo naše obaveze do 2011.do sada ispunili. Vreme je da se kažu postoji li Briselski sporazum ili ga nema. Da li ima svih 48 dogovorenih soprazuma ili oni ne važe“, rekao je on.

Petković je rekao da sada neko pokušava da sprovodi sporazum o slobodi kretanja, i odredbu pogrešno tumači, time što je doveo 350 specijalaca i oklopna vozila.

Pitanje tablica, stikera, je, smatra, sitnica u odnosu na ono što može da usledi.

Na svakom koraku, ističe, Priština gazi Briselski sporazum, izvlači šta im odgovara, a suštinu, ZSO neće da sprovedu.

Ideja je da se kroz ZSO obezbede kolektivna prava za srpski narod na KiM, koja danas ne postoje, ukazao je Petković osuđujući hapšenja lica koja lepe bilborde „Dobrodošli u ZSO“.

Zbog antisrpske retorike Kurtija, kaže, imamo ove godine više od 100 etničkih incidenata, i ROSU se na Brnjaku iživlјava nad našim narodom.

Ako hoće da razgovaraju, moramo da se vratimo na stanje pre 20. septembra“, poručio je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike