МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Приштина мора да разговара о формирању ЗСО
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 124 543 3804
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Приштина мора да разговара о формирању ЗСО

22. новембар 2021. Извор: Танјуг

Нема смисла да Приштина бежи од теме формирања Заједнице српских општина, јер ће о њој морати да разговара с обзиром на то да Београд неће одустати од тог захтева, поручио је у интервјуу за "Новости" директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Након неуспеха последње рунде дијалога у Бриселу због одбијања представника Албанаца да се разговара о теми коју је на дневни ред ставила ЕУ, Петковић каже да су представници Приштине на преговоре дошли са циљем да потпуно обесмисле дијалог.

"Једина преговарачка платформа Приштине је покушај да испровоцира званични Бреоград. Не само да су категорично одбили да разговарају о формирању ЗСО, већ су отишли и корак даље, одбијајући да са Београдом разговарају и о питању енергетике", рекао је Петковић.

Како каже, уместо што директно ниподаштава Бриселски споразум, (Аљбину) Куртију би било боље "да се замисли зашто су данас Ðаковица, Приштина, Пећ и други градови моноетничке средине, очићење протеривањем Срба".

Петковић поручује да нема сумње да бисмо данас имали много повољнију позицију да су преговори остали да се воде под окриљем Уједињених нација, јер тамо, додаје, Србија има традиционалне савезнике.

"Међутим, бивша власт на челу са Борисом Тадићем, Драганом Ðиласом и Вуком Јеремићем одлучила је да их измести у Брисел и због тога данас плаћамо њихов цех и водимо разговоре где нам је маневарски простор мањи од врха чиоде", каже Петковић.

Он истиче да се само захваљујући председнику Александру Вучићу српски глас данас чује и Србија је у стању да "као водећа земља по расту БДП, економски помогне народ у јужној покрајини".

"То наш народ и те како осећа и зна да их држава Србија никада неће оставити на цедилу", нагласио је Петковић.

На питање да су представници Српске листе дали ултиматум Приштини да формира ЗСО до почетка године или ће изаћи из институција, Петковић каже да ни Србија, а ни Српска листа не разговарају језиком ултиматума.

"То је била порука српског народа који је три недеље био на нишану дугих цеви РОСУ, народа у који су Куртијеви специјалци пуцали и који је две недеље стајао на киши и мразу бранећи своје основно право на слободу кретања", наглашава Петковић.

Петковић напомиње да је српском народу "дозлогрдило" да готово девет година чека да оствари своја колективна права која су садржана у ЗСО, док се, каже, истовремено Приштини толеришу сва кршења споразума и договора.

"Српска листа је добро чула поруку свог народа који је на локалним изборима дао неподељену и апсолутну подршку њиховим представницима", додао је Петковић.

На питање да ли постоји начин да се људи охрабре и врате на своја огњишта, Петковић истиче да је стопа повратка на КиМ мања од два одсто, те да је најмања у једном постконфликтном подручју на свету.

"То довољно говори о одсуству било какве политичке спремности Приштине да се допусти повратак Срба на вековна огњишта. Они се од повратка систематски одвраћају тајним оптужницама, хапшењима, узурпацијом имовине, физичким и правним насиљем, али и скрнављањем српских гробова", поручује Петковић.

Међутим, указује да, колико год да су велике опструкције из Приштине, званични Београд чини све да створи услове за одржив повратак српског народа.

"Попут изградње повратничког насеља ''Сунчана долина'' надомак Звечана, нових станова и кућа, вртића и других инфраструктурних пројеката у које се данас улаже више него за последњих 40 година, захваљући председнику Вучићу", рекао је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 124 543 3804
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике