MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Priština mora da razgovara o formiranju ZSO
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Priština mora da razgovara o formiranju ZSO

22. novembar 2021. Izvor: Tanjug

Nema smisla da Priština beži od teme formiranja Zajednice srpskih opština, jer će o njoj morati da razgovara s obzirom na to da Beograd neće odustati od tog zahteva, poručio je u intervjuu za "Novosti" direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Nakon neuspeha poslednje runde dijaloga u Briselu zbog odbijanja predstavnika Albanaca da se razgovara o temi koju je na dnevni red stavila EU, Petković kaže da su predstavnici Prištine na pregovore došli sa cilјem da potpuno obesmisle dijalog.

"Jedina pregovaračka platforma Prištine je pokušaj da isprovocira zvanični Breograd. Ne samo da su kategorično odbili da razgovaraju o formiranju ZSO, već su otišli i korak dalјe, odbijajući da sa Beogradom razgovaraju i o pitanju energetike", rekao je Petković.

Kako kaže, umesto što direktno nipodaštava Briselski sporazum, (Alјbinu) Kurtiju bi bilo bolјe "da se zamisli zašto su danas Ðakovica, Priština, Peć i drugi gradovi monoetničke sredine, očićenje proterivanjem Srba".

Petković poručuje da nema sumnje da bismo danas imali mnogo povolјniju poziciju da su pregovori ostali da se vode pod okrilјem Ujedinjenih nacija, jer tamo, dodaje, Srbija ima tradicionalne saveznike.

"Međutim, bivša vlast na čelu sa Borisom Tadićem, Draganom Ðilasom i Vukom Jeremićem odlučila je da ih izmesti u Brisel i zbog toga danas plaćamo njihov ceh i vodimo razgovore gde nam je manevarski prostor manji od vrha čiode", kaže Petković.

On ističe da se samo zahvalјujući predsedniku Aleksandru Vučiću srpski glas danas čuje i Srbija je u stanju da "kao vodeća zemlјa po rastu BDP, ekonomski pomogne narod u južnoj pokrajini".

"To naš narod i te kako oseća i zna da ih država Srbija nikada neće ostaviti na cedilu", naglasio je Petković.

Na pitanje da su predstavnici Srpske liste dali ultimatum Prištini da formira ZSO do početka godine ili će izaći iz institucija, Petković kaže da ni Srbija, a ni Srpska lista ne razgovaraju jezikom ultimatuma.

"To je bila poruka srpskog naroda koji je tri nedelјe bio na nišanu dugih cevi ROSU, naroda u koji su Kurtijevi specijalci pucali i koji je dve nedelјe stajao na kiši i mrazu braneći svoje osnovno pravo na slobodu kretanja", naglašava Petković.

Petković napominje da je srpskom narodu "dozlogrdilo" da gotovo devet godina čeka da ostvari svoja kolektivna prava koja su sadržana u ZSO, dok se, kaže, istovremeno Prištini tolerišu sva kršenja sporazuma i dogovora.

"Srpska lista je dobro čula poruku svog naroda koji je na lokalnim izborima dao nepodelјenu i apsolutnu podršku njihovim predstavnicima", dodao je Petković.

Na pitanje da li postoji način da se lјudi ohrabre i vrate na svoja ognjišta, Petković ističe da je stopa povratka na KiM manja od dva odsto, te da je najmanja u jednom postkonfliktnom području na svetu.

"To dovolјno govori o odsustvu bilo kakve političke spremnosti Prištine da se dopusti povratak Srba na vekovna ognjišta. Oni se od povratka sistematski odvraćaju tajnim optužnicama, hapšenjima, uzurpacijom imovine, fizičkim i pravnim nasilјem, ali i skrnavlјanjem srpskih grobova", poručuje Petković.

Međutim, ukazuje da, koliko god da su velike opstrukcije iz Prištine, zvanični Beograd čini sve da stvori uslove za održiv povratak srpskog naroda.

"Poput izgradnje povratničkog naselјa ''Sunčana dolina'' nadomak Zvečana, novih stanova i kuća, vrtića i drugih infrastrukturnih projekata u koje se danas ulaže više nego za poslednjih 40 godina, zahvalјući predsedniku Vučiću", rekao je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike