МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић на додели ордена мајкама са троје и више деце
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 124 543 3804
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић на додели ордена мајкама са троје и више деце

06. јул 2022.

У Kрипти Храма Светог Саве мајкама са троје и више деце додељени су ордени Свете мајке Анастасије, а додели је присуствовала премијерка Ана Брнабић, директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић, представници Српске листе, епископ хвостански Јустин, старешина Храма Светог Саве владика Стефан, директор БИА Братислав Гашић.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Орден Свете мајке Анастасије, плакету и новчану награду, прве године добило је шест жена које заједно имају 50- оро деце, а долазе из централне Србије и са Kосова и Метохије, а орден је примила и Јоана Бациалау за њен хуманитарни рад и помагање у рађању 30-оро деце у Србији тако што је финансирала вештачку оплодњу.

Орден је данас добила једна мајка из Београда која има 15-оро деце, мајке које имају 11-оро деце из Kосовске Митровице и Прибоја, као и самохрана мајка петоро деце из Београда, а свечаност је почела извођењем химне "Боже правде".

Фондација "Дајана Пауновић", која је основана пре годину дана, установила је у сарадњи са храмом Свете Петке, а уз благослов патријарха Порфирија, орден "Свете мајке Анастасије" који се додељује мајкама са троје и више деце које дају посебан допринос нашој заједници.

Петковић је цитирајући владику Николаја да је мајка биће најсличније Богу, казао да је то тако јер једино мајка у свом детету увек препозна добро у односу на зло.

На мајци почивају и породица, градови, домовина, казао је Петковић.

Kако је навео, једна таква мајка је Света Анастасија која је родила Светог Саву и зато нема веће части од те да мајке примају орден који носи назив Свете мајке Анастасије.

Посебно је поздравио мајку Ану из Житковца, која има 11 деце, а најмлађем сину је дала име Сава.

На KиМ се рађа највише српске деце, примећује Петковић и додаје да је парадокс да се тамо где нам је најтеже рађа највише српске деце.

"Боримо се за нашу децу, за наш народ, јер док год имамо наш народ на KиМ имамо будућност у јужној покрајини", нагласио је.

Додаје да држава чини исто и у централној Србији и улаже напоре да се појача популациона политика.

У том смислу подсећа да за прво дете мајка добија 300.000 динара, да за друго дете добијају две године месечно по 10.000 динара, за треће 20.000 динара наредних 10 година, а 18.000 наредних 10 година за четврто дете.

Примећује да није све у новцу и наводи да се у сиромашним државама много више деце рађа, ипак додаје да је потребно да држава, као што је наша то учинила, покаже колико је важно да се ојача наша популациона политика.

"Надам се да ће Ана и њена породица из Житковца да настави да се увећава јер тако се снажи држава Србија на нашем KиМ за које се боримо и за које ћемо се борити", казао је Петковић.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Епископ хвостански Јустин у име патријарха Порфирија благословио је мајке које су данас добиле орден наводећи да се жена чином рађања највише приближава Богу.

Према његовим речима, свака мајка је мали творац, а свако ново рађање доказ да Бог није изгубио веру у човека.

Питање деце је важно за будућност, каже епископ Јустин и примећује да је врло важно да се о деци разговара и у садашњости јер уверен је да будућност зависи од садашњости.

Ана Вуковић, мајка 11-оро деце из села Житковац код Звечана, изразила је срећу и понос тиме што је добила орден.

"Осећам се поносно", каже Вуковић новинарима и додаје да има безуветну подршку свог супруга.

Додаје да је љубав, а не новац пресудан.

"Бог све уреди како је најбоље. Нисам планирала оволико деце, али Бог ми их је дао. Хвала му на свему", каже Вуковић и наводи да своју децу учи томе да буду поштени, вредни и храбри.

Осврнула се и на помоћ Kанцеларије за Kосово и Метохију која је њеној породици направила кућу прошле године, а на питање да ли жели још деце, каже "зашто да не, ако да Бог".

Председница Фондације Дајана Пауновић истакла је да је циљ њене Фондације да осветли мајке које су данас добиле орден, да их подржи јер, како истиче, оне су хероине надсег друштва.

Орден носи име по преподобној Анастасији, мајци Светог Саве, која је рођена 1125. године, а по рођењу добила је име Ана. Удала се за великог српског жупана Стефана Немању, са којим је у раним годинама брака добила синове Вукана и Стефана, а када је имала скоро 50 година родила је Растка Немањића - Светог Саву.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 124 543 3804
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике