MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković na dodeli ordena majkama sa troje i više dece
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković na dodeli ordena majkama sa troje i više dece

06. jul 2022.

U Kripti Hrama Svetog Save majkama sa troje i više dece dodeljeni su ordeni Svete majke Anastasije, a dodeli je prisustvovala premijerka Ana Brnabić, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predstavnici Srpske liste, episkop hvostanski Justin, starešina Hrama Svetog Save vladika Stefan, direktor BIA Bratislav Gašić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Орден Свете мајке Анастасије, плакету и новчану награду, прве године добило је шест жена које заједно имају 50- оро деце, а долазе из централне Србије и са Kосова и Метохије, а орден је примила и Јоана Бациалау за њен хуманитарни рад и помагање у рађању 30-оро деце у Србији тако што је финансирала вештачку оплодњу.

Orden Svete majke Anastasije, plaketu i novčanu nagradu, prve godine dobilo je šest žena koje zajedno imaju 50- oro dece, a dolaze iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije, a orden je primila i Joana Bacialau za njen humanitarni rad i pomaganje u rađanju 30-oro dece u Srbiji tako što je finansirala veštačku oplodnju.

Orden je danas dobila jedna majka iz Beograda koja ima 15-oro dece, majke koje imaju 11-oro dece iz Kosovske Mitrovice i Priboja, kao i samohrana majka petoro dece iz Beograda, a svečanost je počela izvođenjem himne "Bože pravde".

Fondacija "Dajana Paunović", koja je osnovana pre godinu dana, ustanovila je u saradnji sa hramom Svete Petke, a uz blagoslov patrijarha Porfirija, orden "Svete majke Anastasije" koji se dodeljuje majkama sa troje i više dece koje daju poseban doprinos našoj zajednici.

Petković je citirajući vladiku Nikolaja da je majka biće najsličnije Bogu, kazao da je to tako jer jedino majka u svom detetu uvek prepozna dobro u odnosu na zlo.

"Na majci počivaju i porodica, gradovi, domovina, kazao je Petković.

Kako je naveo, jedna takva majka je Sveta Anastasija koja je rodila Svetog Savu i zato nema veće časti od te da majke primaju orden koji nosi naziv Svete majke Anastasije.

Posebno je pozdravio majku Anu iz Žitkovca, koja ima 11 dece, a najmlađem sinu je dala ime Sava.

Na KiM se rađa najviše srpske dece, primećuje Petković i dodaje da je paradoks da se tamo gde nam je najteže rađa najviše srpske dece.

"Borimo se za našu decu, za naš narod, jer dok god imamo naš narod na KiM imamo budućnost u južnoj pokrajini", naglasio je.

Dodaje da država čini isto i u centralnoj Srbiji i ulaže napore da se pojača populaciona politika.

U tom smislu podseća da za prvo dete majka dobija 300.000 dinara, da za drugo dete dobijaju dve godine mesečno po 10.000 dinara, za treće 20.000 dinara narednih 10 godina, a 18.000 narednih 10 godina za četvrto dete.

Primećuje da nije sve u novcu i navodi da se u siromašnim državama mnogo više dece rađa, ipak dodaje da je potrebno da država, kao što je naša to učinila, pokaže koliko je važno da se ojača naša populaciona politika.

"Nadam se da će Ana i njena porodica iz Žitkovca da nastavi da se uvećava jer tako se snaži država Srbija na našem KiM za koje se borimo i za koje ćemo se boriti", kazao je Petković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Episkop hvostanski Justin u ime patrijarha Porfirija blagoslovio je majke koje su danas dobile orden navodeći da se žena činom rađanja najviše približava Bogu.

Prema njegovim rečima, svaka majka je mali tvorac, a svako novo rađanje dokaz da Bog nije izgubio veru u čoveka.

Pitanje dece je važno za budućnost, kaže episkop Justin i primećuje da je vrlo važno da se o deci razgovara i u sadašnjosti jer uveren je da budućnost zavisi od sadašnjosti.

Ana Vuković, majka 11-oro dece iz sela Žitkovac kod Zvečana, izrazila je sreću i ponos time što je dobila orden.

"Osećam se ponosno", kaže Vuković novinarima i dodaje da ima bezuvetnu podršku svog supruga.

Dodaje da je ljubav, a ne novac presudan.

"Bog sve uredi kako je najbolje. Nisam planirala ovoliko dece, ali Bog mi ih je dao. Hvala mu na svemu", kaže Vuković i navodi da svoju decu uči tome da budu pošteni, vredni i hrabri.

Osvrnula se i na pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju koja je njenoj porodici napravila kuću prošle godine, a na pitanje da li želi još dece, kaže "zašto da ne, ako da Bog".

Predsednica Fondacije Dajana Paunović istakla je da je cilj njene Fondacije da osvetli majke koje su danas dobile orden, da ih podrži jer, kako ističe, one su heroine nadseg društva.

Orden nosi ime po prepodobnoj Anastasiji, majci Svetog Save, koja je rođena 1125. godine, a po rođenju dobila je ime Ana. Udala se za velikog srpskog župana Stefana Nemanju, sa kojim je u ranim godinama braka dobila sinove Vukana i Stefana, a kada je imala skoro 50 godina rodila je Rastka Nemanjića - Svetog Savu.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike