МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић поводом одлука Приштине: Молимо и тражимо мир, али предаје неће бити и победиће Србија
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић поводом одлука Приштине: Молимо и тражимо мир, али предаје неће бити и победиће Србија

31. јул 2022. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је ситуација за наш народ на КиМ веома компликована и сложена.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

„Знам да после много година, а то траје већ деценијама, многи људи не желе ни да чују о реалним проблемима са којима се наша земља и наши људи суочавају. Много људи су свој однос према КиМ свели на деловање као Косово је Србија и то је то. Никада нисмо били у сложенијој ситуацији него што је данас“, нагласио је он.

Вучћ је казао да приштински режим покушава да, увек правећи од себе жртву, искористи расположење у свету у којем мисле да могу да играју на карту „велики Путин наредио малом Путину па ће нови Зеленски у лику Аљбина Куртија неког да спасава и бори се против великог српског хегемонизма“.

Донели су, пренео је, одлуку да намећу ствари на које немају право, пре свега на северу Косова.

„Унапред су послали своје јединице са 21 тоном горива и свега другог на административне прелазе Јариње и Брњак са жељом да зауставе све који желе да уђу са српском личном картом. Све треба да крене у поноћ уз почетак акције убеђивања Срба да одустану од „КМ таблица““, објаснио је он.

Желе РКС таблице да докажу своју такозвану државност

Приштина жели да каже да не постоје више КС таблице, Унмикове, које Београд прихвата, већ само РКС таблице, како би показали да су они “суверена држава” и због тога не желе регистарске таблице КМ, да нико никад не помисли да постоје “остаци” неке друге државе на тзв. Косову, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

У обраћају јавности, Вучић је рекао да се по питању личних карата и по питању таблица Приштина позива на Споразум о слободи кретања из 2011. године, који су потписали Борко Стефановић и Едита Тахири.

Када је реч о личним картама, појаснио је да се Албанци у Приштини позивају на тачку 3, у којој се каже да “свака страна може применити систем којим ће личне карте бити праћене писаним, улазно-излазним документима за становнике друге стране који желе транзитно да путују у трећу земљу”, док у фусноти стоји да ће корисити статусно неутрални језик.

“Албанци користе у овом тренутку то, иако нико не разуме зашто, као да им није довољно да већ чине шта хоће, али је бар мир… Као да неко намерно жели да испровоцира тензије и проблеме”, констатовао је Вучић.

Он је истакао да оно што је дефинисано као “за становнике друге стране који транзитно путују у трећу земљу”, никако не може да важи за Србе са КиМ, јасно и недвосмислео.

“Не можете да зауставите Србе из Зубиног Потока, Звечана, Косовске Митровице и да кажете да са српском личном картом не може да пређе, јер не представља другу страну, нити они иду транзитно у трећу земљу”, нагласио је председник Србије.

Друга је ствар што, каже, Албанци кажу да желе реципроцитет, што нема никаквог смисла.

Када је реч о таблицама, у споразуму из 2011.године, у тачки 6 се наводи да ће као привремена мера власти на Косову продужити важење КС таблица, за почетни период од 5 година, након чега ће две стране поново размотрити то питање, уз ЕУ, ако буде потребно, док у тачки 7 стоји да сви власници аутомобила на Косову имаће РКС или КС ознаке, и све стране ће уложити напор да се то обезбеди.

Такође, предвиђено је да привремена мера власти у Београду буде дозвола да КС таблице могу преко наше територије.

Додао је да је затим 2016.године, у споразуму на који је потпис ставио Марко Ђурић, дефинисано важење КС таблица, бити продужено, до 2021.године.

Међутим, Приштина је 2020.године самовољно укинула КС таблице, нагласио је Вучић.

“Приштина данас жели да каже да не постоје више КС таблице, да су они суверена држава, јер им то каже и Квинта. Укидамо КС таблице, биће само РКС, и нећемо да дозволимо постојање КМ таблице, да нико никад не помисли да постоје остаци неке друге државе на тзв. Косову”, рекао је Вучић.

Супротно свим нормама, свему што је потписано, Приштина хоће на северу да спроведе нешто на силу, због тога и воде кампању… не постоји ствар коју не покушају да продају Србима, који то не желе”, рекао је Вучић.

До сада 3.390 дана како није формирана ЗСО

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у обраћању јавности да је до данас укупно прошло 3.390 дана како није формирана Заједница српских општина у складу са Бриселским споразумом.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Вучић је рекао да ништа није испоштовано од онога што пише у шест тачака о формирању ЗСО у Бриселском споразуму.

Ништа од тога не постоји, али занимљивије је нешто друго што када су Срби схватили после седам или осам година да Албанци неће то са проведу у делу, Срби су почели у складу са Бриселским споразумом да каче банере и билборде ЗСО након чега су уследила хапшења.

Вучић је прочитао шест тачака Бриселског споразума како би подсетио јавност шта оне предвиђају.

Члан 1. наводи да ће постојати Заједница општина у којима Срби чине већинско становништво на Косову, а чланство ће бити отворено за сваку другу општину под условом да се о томе сагласе чланови.

Члан 2. наводи да ће ова Заједница бити успостављена на основу Статута. До њеног распуштања може доћи само на основу одлуке општина учесница. Правне гаранције ће пружити меродавно право и уставно право (укључујући и правило двотрећинске већине).

3. Структуре Заједнице ће бити успостављене на истој основи на којој почива постојећи Статут Асоцијације косовских општина, нпр. председник, потпредседник, Скупштина, Веће.

4. У складу са надлежностима додељеним Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законом, општине учеснице ће имати право да сарађују у колективном спровођењу овлашћења кроз Заједницу, која ће имати пун надзор над областима економског развоја, образовања, здравства, урбанизма и руралног развоја.

5 Заједница ће вршити и друге додатне надлежности које јој могу делегирати централне власти.

6. Заједница ће имати репрезентативну улогу према централним властима и у том циљу бихце представљена у консултативном већу заједница. У циљу испуњавања ове улоге предвиђена је функција мониторинга.

Вучић је рекао да су 21. септембра 2021. Срби одлучили да ставе банере ЗСО Ново Брдо, билборд добродошли у ЗСО Грачнаница и том приликом албанаска полиција ухапсила је Србе и Роме у Грачаници, Николу Трајковића, Алдиља Рамића, Арсена Хамитија и Бајрама Сулејманова.

Такође и у Ранилугу и сконили билборд ЗСО из Гроњег Кусца у Новом Брду, Штпцу и Коретишту и поново у Новом Брду, навео је Вучић.

"Када постоји међународни споразум ако Албанцима не одговара, онда Курти каже да ни за Србе то није добро. Ваљда он зна боље и треба да одлучије у име Срба. Нико из света није реаговао на ово и хапшење Срба и Рома, јер су окачили неке билборде и окачили неке банере, у складу са међународно правно позитивним пропиписима који су морали да буду постовали и проведени у дело али нису", навео је Вучић.

Молим Албанце да се уразуме

Молим Албанце да се уразуме, а Србе да не наседају на провокације и не учине ништа што би могло да доведе до сукоба, апеловао је данас председник Србије Александар Вучић и указао да је његова молба да се сачува мир по сваку цену, али нагласио да ће уколико крене прогон и малтретирање, убијање Срба, Србија победити.

"Молим и представнике моћних и великих земаља које су признале независност КиМ да воде рачуна о међународном праву и да воде рачуна о реалности на терену и да њихови штићеници не изазову сукоб", рекао је Вучић током обраћања јавности.

Он је указао да је то његова велика молба и додао да српски народ све мање има слуха за те молбе.

Рекао је и да је у оваквим условима обавио разговоре са представницима српског народа са КИМ и апеловао да буду мирни.

"Ми ћемо да молимо за мир и да тражимо мир, али предаје неће бити и победиће Србија. Дрзну ли се да крену у прогон и малтретирање и убијање Срба, Србија ће победити", поручио је Вучић.

Он је истакао и да су од доласка Куртија на власт догодило 206 НАПАДА на Србе и њихову имовину, што је за 50 посто више него раније, а 35 напада учињено је на цркве и српска гробља.

Имамо све да то документујемо, и на темељан начин се тиме бавимо и то достављамо међународној заједници, рекао је Вуцић, али је оценио да је то мало кога брига.

Он је навео да нема ни једне области, ни институције, ни вртића, породилишта, општина, повратника да не мозе без притисака и напада и да су напди на Србе поисани на 12 страна.

Таксативно је навео и све нападе који су извршени на цркве и споменике.

Мој савет је да Срби буду мирни и прибрани

Председник Србије Александар Вучић замолио је данас Србе на Косову и Метохији да, шта год да покушају приштинске власти да ураде, буду мирни, да сачувају прибраност и присебност.

На питање шта је препорука тим људима сутра који се нађу на административним прелазима како да се понашају, он је казао да разговара са представницима међународне заједнице и покушава да дође до разговора.

Ја сам уплашен због реакције српског народа. Мој савет је да буду мирни. Шта год да покушају да ураде само да буду мирни, да сачувамо прибраност и присебност. Ако крену у митинге и протесте само да то раде мирно и да не дају Албанцима ниједан повод да почну да пуцају у масу, у људе, као што су прошли пут чинили и без повода. Само да буду мирни и да нам дају време“, поручио је Вучић.

Албанцима је упутио молбу да због Куртијеве безобзирности, његових снова да буде представљан у свету као велики Зеленскиј или шта све, не дозволе себи и крену у напад на Србе.

„У контакту сам са Србима па разумем атмосферу. Она је доведена до усијања. И Срби више „зулума трпети неће“, то је оно што су ми десет пута поновили. Десет пута скоро да сам клекао пред њих и молио за мир, и на крају сам добио обећање да све што ураде ни на који начин неће провоцирати и нападати Албанце, али да ће бранити своја огњишта и куће“, објаснио је он.

Вучић је казао да је ситуација много много озбиљнија него што већини људима изгледа.

„Покушао сам да добијем неке странце, али многи су на одморима. Неке сам и добио. Само се надам да неће морати са брчкања ускоро да се враћају. Чиним све да се то не деси, надам се да ће и други то да разумеју“, казао је он.

На питање даа ли је разматран излазак Српске листе из приштинске владе, Вучић је оценио да му је жао што неки новинари и у озбиљном тренутку за нашу земљу размишљају како да нанесу унутрашњо политички ударац њему или партији коју води.

„Нажалост ти који таква питања постављаљу гледају како да ударе на своју земљу и народ, много мање мене“, поручио је он.

„Говорите о влади, а како вам не пада на памет да питате за Милорада Пуповца што није изашао из хрватске владе када ми нису дали да одем у Јасеновац. Ми нисмо питали Пуповца, јер знамо у кавој су тешкој ситуацији Срби у Хрватској, иако би било логично да напусте владу. Знамо да су у тежој позицији“, објаснио је он.

Истакао је да није проблем да се напусти влада.

За Српску листу је казао да нема никакву врсту сарадње са Аљбином Куртијем, већ да мало што добију од приштинских власти користе да помогну српском народу.

„Када изађу онда би ме напали што су изашли што се прекида могућност за разговор. Циљ појединих људи који се огледају у таквим питањима је „можемо ли да учинимо нешто против своје земље“. Нажалост у нашој земљи постоје они који би с правом водили хајку против сваког од нас, да је било чија страна застава запаљена или извргнута ругу. Код вас не постоји осуда паљења, цепања, наше националне, државне заставе“, рекао је он.

Вучић је истакао да многи у нашој земљи славе као јунаке оне који цепају српску заставу, који, истиче, за њега нису никави јунаци.

Наша обавеза је да штитимо и туђе заставе, али да јунацима називам оне који ће са скрнаве наше заставе нећу“, нагласио је он.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике