MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić povodom odluka Prištine: Molimo i tražimo mir, ali predaje neće biti i pobediće Srbija
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić povodom odluka Prištine: Molimo i tražimo mir, ali predaje neće biti i pobediće Srbija

31. jul 2022. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je situacija za naš narod na KiM veoma komplikovana i složena.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

„Znam da posle mnogo godina, a to traje već decenijama, mnogi lјudi ne žele ni da čuju o realnim problemima sa kojima se naša zemlјa i naši lјudi suočavaju. Mnogo lјudi su svoj odnos prema KiM sveli na delovanje kao Kosovo je Srbija i to je to. Nikada nismo bili u složenijoj situaciji nego što je danas“, naglasio je on.

Vučć je kazao da prištinski režim pokušava da, uvek praveći od sebe žrtvu, iskoristi raspoloženje u svetu u kojem misle da mogu da igraju na kartu „veliki Putin naredio malom Putinu pa će novi Zelenski u liku Alјbina Kurtija nekog da spasava i bori se protiv velikog srpskog hegemonizma“.

Doneli su, preneo je, odluku da nameću stvari na koje nemaju pravo, pre svega na severu Kosova.

„Unapred su poslali svoje jedinice sa 21 tonom goriva i svega drugog na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak sa želјom da zaustave sve koji žele da uđu sa srpskom ličnom kartom. Sve treba da krene u ponoć uz početak akcije ubeđivanja Srba da odustanu od „KM tablica““, objasnio je on.

Žele RKS tablice da dokažu svoju takozvanu državnost

Priština želi da kaže da ne postoje više KS tablice, Unmikove, koje Beograd prihvata, već samo RKS tablice, kako bi pokazali da su oni “suverena država” i zbog toga ne žele registarske tablice KM, da niko nikad ne pomisli da postoje “ostaci” neke druge države na tzv. Kosovu, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U obraćaju javnosti, Vučić je rekao da se po pitanju ličnih karata i po pitanju tablica Priština poziva na Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine, koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri.

Kada je reč o ličnim kartama, pojasnio je da se Albanci u Prištini pozivaju na tačku 3, u kojoj se kaže da “svaka strana može primeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim, ulazno-izlaznim dokumentima za stanovnike druge strane koji žele tranzitno da putuju u treću zemlјu”, dok u fusnoti stoji da će korisiti statusno neutralni jezik.

“Albanci koriste u ovom trenutku to, iako niko ne razume zašto, kao da im nije dovolјno da već čine šta hoće, ali je bar mir… Kao da neko namerno želi da isprovocira tenzije i probleme”, konstatovao je Vučić.

On je istakao da ono što je definisano kao “za stanovnike druge strane koji tranzitno putuju u treću zemlјu”, nikako ne može da važi za Srbe sa KiM, jasno i nedvosmisleo.

“Ne možete da zaustavite Srbe iz Zubinog Potoka, Zvečana, Kosovske Mitrovice i da kažete da sa srpskom ličnom kartom ne može da pređe, jer ne predstavlјa drugu stranu, niti oni idu tranzitno u treću zemlјu”, naglasio je predsednik Srbije.

Druga je stvar što, kaže, Albanci kažu da žele reciprocitet, što nema nikakvog smisla.

Kada je reč o tablicama, u sporazumu iz 2011.godine, u tački 6 se navodi da će kao privremena mera vlasti na Kosovu produžiti važenje KS tablica, za početni period od 5 godina, nakon čega će dve strane ponovo razmotriti to pitanje, uz EU, ako bude potrebno, dok u tački 7 stoji da svi vlasnici automobila na Kosovu imaće RKS ili KS oznake, i sve strane će uložiti napor da se to obezbedi.

Takođe, predviđeno je da privremena mera vlasti u Beogradu bude dozvola da KS tablice mogu preko naše teritorije.

Dodao je da je zatim 2016.godine, u sporazumu na koji je potpis stavio Marko Đurić, definisano važenje KS tablica, biti produženo, do 2021.godine.

Međutim, Priština je 2020.godine samovolјno ukinula KS tablice, naglasio je Vučić.

“Priština danas želi da kaže da ne postoje više KS tablice, da su oni suverena država, jer im to kaže i Kvinta. Ukidamo KS tablice, biće samo RKS, i nećemo da dozvolimo postojanje KM tablice, da niko nikad ne pomisli da postoje ostaci neke druge države na tzv. Kosovu”, rekao je Vučić.

Suprotno svim normama, svemu što je potpisano, Priština hoće na severu da sprovede nešto na silu, zbog toga i vode kampanju… ne postoji stvar koju ne pokušaju da prodaju Srbima, koji to ne žele”, rekao je Vučić.

Do sada 3.390 dana kako nije formirana ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u obraćanju javnosti da je do danas ukupno prošlo 3.390 dana kako nije formirana Zajednica srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Vučić je rekao da ništa nije ispoštovano od onoga što piše u šest tačaka o formiranju ZSO u Briselskom sporazumu.

Ništa od toga ne postoji, ali zanimlјivije je nešto drugo što kada su Srbi shvatili posle sedam ili osam godina da Albanci neće to sa provedu u delu, Srbi su počeli u skladu sa Briselskim sporazumom da kače banere i bilborde ZSO nakon čega su usledila hapšenja.

Vučić je pročitao šest tačaka Briselskog sporazuma kako bi podsetio javnost šta one predviđaju.

Član 1. navodi da će postojati Zajednica opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu, a članstvo će biti otvoreno za svaku drugu opštinu pod uslovom da se o tome saglase članovi.

Član 2. navodi da će ova Zajednica biti uspostavlјena na osnovu Statuta. Do njenog raspuštanja može doći samo na osnovu odluke opština učesnica. Pravne garancije će pružiti merodavno pravo i ustavno pravo (uklјučujući i pravilo dvotrećinske većine).

3. Strukture Zajednice će biti uspostavlјene na istoj osnovi na kojoj počiva postojeći Statut Asocijacije kosovskih opština, npr. predsednik, potpredsednik, Skupština, Veće.

4. U skladu sa nadležnostima dodelјenim Evropskom povelјom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonom, opštine učesnice će imati pravo da sarađuju u kolektivnom sprovođenju ovlašćenja kroz Zajednicu, koja će imati pun nadzor nad oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanizma i ruralnog razvoja.

5 Zajednica će vršiti i druge dodatne nadležnosti koje joj mogu delegirati centralne vlasti.

6. Zajednica će imati reprezentativnu ulogu prema centralnim vlastima i u tom cilјu bihce predstavlјena u konsultativnom veću zajednica. U cilјu ispunjavanja ove uloge predviđena je funkcija monitoringa.

Vučić je rekao da su 21. septembra 2021. Srbi odlučili da stave banere ZSO Novo Brdo, bilbord dobrodošli u ZSO Gračnanica i tom prilikom albanaska policija uhapsila je Srbe i Rome u Gračanici, Nikolu Trajkovića, Aldilјa Ramića, Arsena Hamitija i Bajrama Sulejmanova.

Takođe i u Ranilugu i skonili bilbord ZSO iz Gronjeg Kusca u Novom Brdu, Štpcu i Koretištu i ponovo u Novom Brdu, naveo je Vučić.

"Kada postoji međunarodni sporazum ako Albancima ne odgovara, onda Kurti kaže da ni za Srbe to nije dobro. Valјda on zna bolјe i treba da odlučije u ime Srba. Niko iz sveta nije reagovao na ovo i hapšenje Srba i Roma, jer su okačili neke bilborde i okačili neke banere, u skladu sa međunarodno pravno pozitivnim propipisima koji su morali da budu postovali i provedeni u delo ali nisu", naveo je Vučić.

Molim Albance da se urazume

Molim Albance da se urazume, a Srbe da ne nasedaju na provokacije i ne učine ništa što bi moglo da dovede do sukoba, apelovao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ukazao da je njegova molba da se sačuva mir po svaku cenu, ali naglasio da će ukoliko krene progon i maltretiranje, ubijanje Srba, Srbija pobediti.

"Molim i predstavnike moćnih i velikih zemalјa koje su priznale nezavisnost KiM da vode računa o međunarodnom pravu i da vode računa o realnosti na terenu i da njihovi štićenici ne izazovu sukob", rekao je Vučić tokom obraćanja javnosti.

On je ukazao da je to njegova velika molba i dodao da srpski narod sve manje ima sluha za te molbe.

Rekao je i da je u ovakvim uslovima obavio razgovore sa predstavnicima srpskog naroda sa KIM i apelovao da budu mirni.

"Mi ćemo da molimo za mir i da tražimo mir, ali predaje neće biti i pobediće Srbija. Drznu li se da krenu u progon i maltretiranje i ubijanje Srba, Srbija će pobediti", poručio je Vučić.

On je istakao i da su od dolaska Kurtija na vlast dogodilo 206 NAPADA na Srbe i njihovu imovinu, što je za 50 posto više nego ranije, a 35 napada učinjeno je na crkve i srpska groblјa.

Imamo sve da to dokumentujemo, i na temelјan način se time bavimo i to dostavlјamo međunarodnoj zajednici, rekao je Vucić, ali je ocenio da je to malo koga briga.

On je naveo da nema ni jedne oblasti, ni institucije, ni vrtića, porodilišta, opština, povratnika da ne moze bez pritisaka i napada i da su napdi na Srbe poisani na 12 strana.

Taksativno je naveo i sve napade koji su izvršeni na crkve i spomenike.

Moj savet je da Srbi budu mirni i pribrani

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas Srbe na Kosovu i Metohiji da, šta god da pokušaju prištinske vlasti da urade, budu mirni, da sačuvaju pribranost i prisebnost.

Na pitanje šta je preporuka tim lјudima sutra koji se nađu na administrativnim prelazima kako da se ponašaju, on je kazao da razgovara sa predstavnicima međunarodne zajednice i pokušava da dođe do razgovora.

Ja sam uplašen zbog reakcije srpskog naroda. Moj savet je da budu mirni. Šta god da pokušaju da urade samo da budu mirni, da sačuvamo pribranost i prisebnost. Ako krenu u mitinge i proteste samo da to rade mirno i da ne daju Albancima nijedan povod da počnu da pucaju u masu, u lјude, kao što su prošli put činili i bez povoda. Samo da budu mirni i da nam daju vreme“, poručio je Vučić.

Albancima je uputio molbu da zbog Kurtijeve bezobzirnosti, njegovih snova da bude predstavlјan u svetu kao veliki Zelenskij ili šta sve, ne dozvole sebi i krenu u napad na Srbe.

„U kontaktu sam sa Srbima pa razumem atmosferu. Ona je dovedena do usijanja. I Srbi više „zuluma trpeti neće“, to je ono što su mi deset puta ponovili. Deset puta skoro da sam klekao pred njih i molio za mir, i na kraju sam dobio obećanje da sve što urade ni na koji način neće provocirati i napadati Albance, ali da će braniti svoja ognjišta i kuće“, objasnio je on.

Vučić je kazao da je situacija mnogo mnogo ozbilјnija nego što većini lјudima izgleda.

„Pokušao sam da dobijem neke strance, ali mnogi su na odmorima. Neke sam i dobio. Samo se nadam da neće morati sa brčkanja uskoro da se vraćaju. Činim sve da se to ne desi, nadam se da će i drugi to da razumeju“, kazao je on.

Na pitanje daa li je razmatran izlazak Srpske liste iz prištinske vlade, Vučić je ocenio da mu je žao što neki novinari i u ozbilјnom trenutku za našu zemlјu razmišlјaju kako da nanesu unutrašnjo politički udarac njemu ili partiji koju vodi.

„Nažalost ti koji takva pitanja postavlјalјu gledaju kako da udare na svoju zemlјu i narod, mnogo manje mene“, poručio je on.

„Govorite o vladi, a kako vam ne pada na pamet da pitate za Milorada Pupovca što nije izašao iz hrvatske vlade kada mi nisu dali da odem u Jasenovac. Mi nismo pitali Pupovca, jer znamo u kavoj su teškoj situaciji Srbi u Hrvatskoj, iako bi bilo logično da napuste vladu. Znamo da su u težoj poziciji“, objasnio je on.

Istakao je da nije problem da se napusti vlada.

Za Srpsku listu je kazao da nema nikakvu vrstu saradnje sa Alјbinom Kurtijem, već da malo što dobiju od prištinskih vlasti koriste da pomognu srpskom narodu.

„Kada izađu onda bi me napali što su izašli što se prekida mogućnost za razgovor. Cilј pojedinih lјudi koji se ogledaju u takvim pitanjima je „možemo li da učinimo nešto protiv svoje zemlјe“. Nažalost u našoj zemlјi postoje oni koji bi s pravom vodili hajku protiv svakog od nas, da je bilo čija strana zastava zapalјena ili izvrgnuta rugu. Kod vas ne postoji osuda palјenja, cepanja, naše nacionalne, državne zastave“, rekao je on.

Vučić je istakao da mnogi u našoj zemlјi slave kao junake one koji cepaju srpsku zastavu, koji, ističe, za njega nisu nikavi junaci.

Naša obaveza je da štitimo i tuđe zastave, ali da junacima nazivam one koji će sa skrnave naše zastave neću“, naglasio je on.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike