МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Хоће да нападну север, припремају ликвидације наших људи
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Хоће да нападну север, припремају ликвидације наших људи

11. август 2022. Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је данас да Приштина, користи ситуацију у Украјини, да би водила кампању против Србије, и да су лажи да Србија жели да нападне било кога, већ управо супротно - Приштина је, истиче, та која хоће да нападне север Косова и Метохије, и припрема ликвидацију наших људи, под плаштом борбе против криминала, због чега их је упозорио да то никако не чине.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија да Београд води агресивну политику, уз оптужбе да Београд може да изазове сукоб, Вучић је рекао да је то помало и смешно, јер већ 170 дана слушамо сличне лажи, додајући да је "на хиљаде и хиљаде" лажи објављено у светским медијима, како Србија негде некога напада.

"Знате како то иде, кажу им - ајде, повуците полицајце, специјалце из Приштине са севера, немојте да их шаљете на север, ту ћемо ми из НАТО да држимо под контролом, а ти заштити, можда Вучићу падне на памет да упадне у Косовско поморавље... Све што имате повуците према Бујановцу и Прешеву... Као мала деца", указао је Вучић.

А, констатовао је - и шта друго да раде?

"Чиме да се похвале? Интернет мрежом, јер ништа друго не раде, него разговарају телефоном...Којом фабриком, чиме? И онда измишљају како Русија преко Београда нешто покушава... Какве везе Русија има са овим?", упитао је Вучић и додао да је чак и портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла да "Вучић и Београд нису тражили никакву помоћ".

Вучић је нагласио да, заправо, таквим изјавама, Приштина жели да прикрије намеру, а заправо жели да каже да хоће да нападну север Космета.

"Они припремају ликвидације наших људи на северу. Отворено то кажем. И, упозоравам их да то не чине, под плаштом боре против криминала. Немојте да убијате људе. Ми да убијамо никога нећемо. Потребни су нам мир и стабилност", поручио је Вучић.

Подсетио је да се говорило да ће Србија да води и рат у БиХ, што се, наравно, испоставило као нетачно.

"Лагали су народ, и тако стално... Они покушавају да искористе ситуацију у Украјини, да би водили кампању против Србије. То раде већ 170 дана и наставиће да раде", рекао је Вучић.

Вучић: Нећемо се одрећи свог права и споразума

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће 17. и 18. августа боравити у Бриселу, где ће раговарати са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом и учетвовати у дијалогу са Приштином, те поручио Квинти и привременим приштинским властима да не треба да сањају нити покушавају да Србију натерају да се одрекнемо својих права, да ради на уништавању споразума који су потписани.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Он је поручио да је скептичан да у Бриселу у дијалогу, може доћи до резултата, да тамо иде у доброј верио и да жели да разговарамо о свему, али да нас, "натерате да се одрекнемо својих права, да радимо на уништавању споразума који смо потписали немојте да покушавате и сањате", апострофирајући да је питање ЗСО већ испреговарано и да га не интересује устав тзв Косова.

Вучић је, у обраћању новинарима, пренео да ће са Столтенбергом разговарати 17. августа због због улоге коју НАТО и КФОР имају на КиМ.

„То ће бити даљи разговори о успостављању добре сарадње, добре комуникације која је веома важна у кризним моментима. Надам се да ћемо имати добар разговор. Имали смо већ телефонски разговор и договорили смо да седнемо и о свим проблемима на КиМ, посебно на северу разговарамо у Бриселу“, рекао је он.

Вучић је указао да би дан касније требало да се одржи дијалог без дневног реда са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем.

„По том питању сам много скептичан да можемо доћи до резултата. Довољно је када прочитате Куртијеве изјаве и изјаве његових сарадника да видите да не желе компромис. Све што су рекли „ми ћемо да намећемо вољу, важно је само да нас Квинта подржи“, баш их брига шта ће да каже српски народ на КиМ, а још мање шта ће да о томе говори Београд.О чему уопште дијалог?“, констатовао је он.

Вучић је међународним представницима, који су рекли да се треба разговарати о Заједници српских општина, али да он мора да буде у складу са Уставом Косова, поручио „је л се ви то шалите? Је л то неслана шала?“.

„Што смо преговарали, ако нешто мора бити у складу са уставом, што смо разговарали? Да треба да буде тако могло би да се примени већ данас, и ту могућност имају сви. Зашто смо преговарали, правили Бриселски споразум? Шта нас брига шта пише у њиховом некаквом уставу који ми не признајемо? Ми мислимо да мора да буде у складу са нашим Уставом Србије“, истакао је он.

Вучић је казао да не може ЗСО да буде нека невладина организација која би се бавила продајом жвака, скупљањем гумица и лењира, и слично.

„Убили смо се месецима преговарали и потписали, а сада да буде у складу са Уставом Косово. Шта ће нам Бриселски споразум, ништа онда не треба“, нагласио је он.

Вучић је казао да можда мисле свакодневним притиском, када изнесу десетине неистина и нелогичности, да ћемо пет илис сест од њих да прећутимо, не одговоримо нсиста и да оне постану подразумевајуће ствари.

Нико се у Србији и не буни данас, јер су, каже, људи на одморима.

„Моја порука и Квинти пре свега је да ми идемо у доброј вери у Брисел и да желимо да разговарамо о свему. Ви на силу можете све. НАТО ви на силу можете све, не баш свуда у светум али у овом делу сте то већ показали. Да нас натерате да се одрекнемо својих права, да радимо на уништавању споразума који смо потписали немојте да покушавате и сањате“, замолио је он.

Вучић је пренео да је много пута, и без обавештавања јавности, разговарао са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, указујући на изјаве којима је припреман терен са циљем да га обавесте да може све противправно... да наметну само зато што су добили одобрење Квинте да је исправно, ма како то било бесмислено.

„Ако је тако кажите нам да влада право јачег, да право не постоји, да их не интересује Резолуција УН 1244, поредак УН, на којем толико жучно инситирате када причате о сукобу у Украјини, али када причамо о овом делу Европе и свету то их не занима“, рекао је Вучић.

Он је поручио да могу да ураде шта хоће против Србије, али да неће добити наш благослов и сагласност за сопствено уништење.

„Верујем да ће у септембру када влада буде већ формирана у скупштину бити анализирана ситуацију на КиМ. То ће бити прилика за параду и шараду разних политичара и полуполитичара, али је наша обавеза да људи чују шта је то што можемо заједнички да урадимо. Даље се надам да ће разум да превлада и молим оне који мисле да када говоре о неутрализацији тобож криминалних структура на северу, јер то мисле на ликвидацију, да тако нешто не покушавају да ураде“, истакао је он.

Рекао је да су му познати планови Приштине и да их моли да то не раде.

„Да не планирају никог да хапсе и убијају, само зато што им смета свако ко је слободоумљив, јер свако чим је Србин он је криминалац. Користиће све политичке патркље у Београду да те људе означе као најгоре не би били припремили терен за њих“, објаснио је он.

Квинти је поручио да не дозволе да их Курти лаже, јер никакве пуцњаве из правца централне Србије није било.

„Али никоме нећемо дозволити да ватру отвара на било кога и било где, а посебно не на наше полицајце и војнике у централној Србији, никоме, па ни НАТО-у“, подвукао је он.

Не верујем у успех састанка, али надам да ће Приштину натерати

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не верује у успех састанка са приштинском делегацијом у Бриселу 18.августа, али да ће се ипак нада да ће на том састанку доћи до помака и да ће их, како је реко " њихови илегални родитељи натерати на то".

"И ја, као и Габријел Ескобар, полажем наде у мирољубиво и рационално решење, али не зато што постоји таква воља у Приштини, већ зато што се надам да ће их њихови илегални родитељи натерати на то", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара после пријема за младе спортисте са КиМ, из Републике Српске и дијаспоре у Палати Србија.

Он је додао да се нада и да верује да це неко имати довољно снаге да изврши утицај на Пристину и да зато и иду у Брисел.

"Не идемо да би се такмичили ко ће гласније викнути "он је крив"", поручио је Вучић.

Он је додао да је Габријел Ескобар одличан, али мало потцењен дипломата који добро познаје ситуацију у региону, али, како је рекао, из америчког угла.

Вучић је сигуран да САД не желе било какве сукобе у региону.

"Из разговора са Американцима готово сам сигуран да САД не жели сукобе, али мислим да би некима из Квинте они можда одговарали. Куртију сигурно одговарају јер жели да окрене цео свет против Србије", рекао је Вучић.

Али ако САД мисле да је могуће једнострано наметати решења, додаје Вучић, варају се јер, како је рекао, нису у праву за таблице.

"Они су у праву за део споразума који је потписао Борко Стефановић 2011., али само на део који би се односио на грађане централне Србије, а не и КиМ. А они када им треба, Србе са КиМ доживљавају као грађане Србије, а кад им не треба као грађане Косова и обрнуто. Е, тако не можете да се односите", поручио је председник Србије.

Што се тиче таблица, додаје, ни у чему нису у праву.

"Они су 2020. самоиницијативно укинули КС таблице, и ми смо могли да бирамо између КС и РКС. Ми смо бирали КС таблице које су под УНМИК-ом. И сада су решили да свима ставе РКС таблице. Е, па нећете. И то је то. Тихо малтретирање Срба са КиМ, сваки дан им намећемо нешто ново и једног дана ћемо да се пробудимо и више неће бити ни Срба ни С од Србије", поручио је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике