MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Kurti svojim izjavama potvrdio da želi sukobe
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Hoće da napadnu sever, pripremaju likvidacije naših lјudi

11. avgust 2022. Izvor: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Priština, koristi situaciju u Ukrajini, da bi vodila kampanju protiv Srbije, i da su laži da Srbija želi da napadne bilo koga, već upravo suprotno - Priština je, ističe, ta koja hoće da napadne sever Kosova i Metohije, i priprema likvidaciju naših lјudi, pod plaštom borbe protiv kriminala, zbog čega ih je upozorio da to nikako ne čine.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Komentarišući izjavu Alјbina Kurtija da Beograd vodi agresivnu politiku, uz optužbe da Beograd može da izazove sukob, Vučić je rekao da je to pomalo i smešno, jer već 170 dana slušamo slične laži, dodajući da je "na hilјade i hilјade" laži objavlјeno u svetskim medijima, kako Srbija negde nekoga napada.

"Znate kako to ide, kažu im - ajde, povucite policajce, specijalce iz Prištine sa severa, nemojte da ih šalјete na sever, tu ćemo mi iz NATO da držimo pod kontrolom, a ti zaštiti, možda Vučiću padne na pamet da upadne u Kosovsko pomoravlјe... Sve što imate povucite prema Bujanovcu i Preševu... Kao mala deca", ukazao je Vučić.

A, konstatovao je - i šta drugo da rade?

"Čime da se pohvale? Internet mrežom, jer ništa drugo ne rade, nego razgovaraju telefonom...Kojom fabrikom, čime? I onda izmišlјaju kako Rusija preko Beograda nešto pokušava... Kakve veze Rusija ima sa ovim?", upitao je Vučić i dodao da je čak i portparolka Ministarstva spolјnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla da "Vučić i Beograd nisu tražili nikakvu pomoć".

Vučić je naglasio da, zapravo, takvim izjavama, Priština želi da prikrije nameru, a zapravo želi da kaže da hoće da napadnu sever Kosmeta.

"Oni pripremaju likvidacije naših lјudi na severu. Otvoreno to kažem. I, upozoravam ih da to ne čine, pod plaštom bore protiv kriminala. Nemojte da ubijate lјude. Mi da ubijamo nikoga nećemo. Potrebni su nam mir i stabilnost", poručio je Vučić.

Podsetio je da se govorilo da će Srbija da vodi i rat u BiH, što se, naravno, ispostavilo kao netačno.

"Lagali su narod, i tako stalno... Oni pokušavaju da iskoriste situaciju u Ukrajini, da bi vodili kampanju protiv Srbije. To rade već 170 dana i nastaviće da rade", rekao je Vučić.

Vučić: Nećemo se odreći svog prava i sporazuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će 17. i 18. avgusta boraviti u Briselu, gde će ragovarati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i učetvovati u dijalogu sa Prištinom, te poručio Kvinti i privremenim prištinskim vlastima da ne treba da sanjaju niti pokušavaju da Srbiju nateraju da se odreknemo svojih prava, da radi na uništavanju sporazuma koji su potpisani.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

On je poručio da je skeptičan da u Briselu u dijalogu, može doći do rezultata, da tamo ide u dobroj verio i da želi da razgovaramo o svemu, ali da nas, "naterate da se odreknemo svojih prava, da radimo na uništavanju sporazuma koji smo potpisali nemojte da pokušavate i sanjate", apostrofirajući da je pitanje ZSO već ispregovarano i da ga ne interesuje ustav tzv Kosova.

Vučić je, u obraćanju novinarima, preneo da će sa Stoltenbergom razgovarati 17. avgusta zbog zbog uloge koju NATO i KFOR imaju na KiM.

„To će biti dalјi razgovori o uspostavlјanju dobre saradnje, dobre komunikacije koja je veoma važna u kriznim momentima. Nadam se da ćemo imati dobar razgovor. Imali smo već telefonski razgovor i dogovorili smo da sednemo i o svim problemima na KiM, posebno na severu razgovaramo u Briselu“, rekao je on.

Vučić je ukazao da bi dan kasnije trebalo da se održi dijalog bez dnevnog reda sa premijerom privremenih institucija u Prištini Alјbinom Kurtijem.

„Po tom pitanju sam mnogo skeptičan da možemo doći do rezultata. Dovolјno je kada pročitate Kurtijeve izjave i izjave njegovih saradnika da vidite da ne žele kompromis. Sve što su rekli „mi ćemo da namećemo volјu, važno je samo da nas Kvinta podrži“, baš ih briga šta će da kaže srpski narod na KiM, a još manje šta će da o tome govori Beograd.O čemu uopšte dijalog?“, konstatovao je on.

Vučić je međunarodnim predstavnicima, koji su rekli da se treba razgovarati o Zajednici srpskih opština, ali da on mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, poručio „je l se vi to šalite? Je l to neslana šala?“.

„Što smo pregovarali, ako nešto mora biti u skladu sa ustavom, što smo razgovarali? Da treba da bude tako moglo bi da se primeni već danas, i tu mogućnost imaju svi. Zašto smo pregovarali, pravili Briselski sporazum? Šta nas briga šta piše u njihovom nekakvom ustavu koji mi ne priznajemo? Mi mislimo da mora da bude u skladu sa našim Ustavom Srbije“, istakao je on.

Vučić je kazao da ne može ZSO da bude neka nevladina organizacija koja bi se bavila prodajom žvaka, skuplјanjem gumica i lenjira, i slično.

„Ubili smo se mesecima pregovarali i potpisali, a sada da bude u skladu sa Ustavom Kosovo. Šta će nam Briselski sporazum, ništa onda ne treba“, naglasio je on.

Vučić je kazao da možda misle svakodnevnim pritiskom, kada iznesu desetine neistina i nelogičnosti, da ćemo pet ilis sest od njih da prećutimo, ne odgovorimo nsista i da one postanu podrazumevajuće stvari.

Niko se u Srbiji i ne buni danas, jer su, kaže, lјudi na odmorima.

„Moja poruka i Kvinti pre svega je da mi idemo u dobroj veri u Brisel i da želimo da razgovaramo o svemu. Vi na silu možete sve. NATO vi na silu možete sve, ne baš svuda u svetum ali u ovom delu ste to već pokazali. Da nas naterate da se odreknemo svojih prava, da radimo na uništavanju sporazuma koji smo potpisali nemojte da pokušavate i sanjate“, zamolio je on.

Vučić je preneo da je mnogo puta, i bez obaveštavanja javnosti, razgovarao sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, ukazujući na izjave kojima je pripreman teren sa cilјem da ga obaveste da može sve protivpravno... da nametnu samo zato što su dobili odobrenje Kvinte da je ispravno, ma kako to bilo besmisleno.

„Ako je tako kažite nam da vlada pravo jačeg, da pravo ne postoji, da ih ne interesuje Rezolucija UN 1244, poredak UN, na kojem toliko žučno insitirate kada pričate o sukobu u Ukrajini, ali kada pričamo o ovom delu Evrope i svetu to ih ne zanima“, rekao je Vučić.

On je poručio da mogu da urade šta hoće protiv Srbije, ali da neće dobiti naš blagoslov i saglasnost za sopstveno uništenje.

„Verujem da će u septembru kada vlada bude već formirana u skupštinu biti analizirana situaciju na KiM. To će biti prilika za paradu i šaradu raznih političara i polupolitičara, ali je naša obaveza da lјudi čuju šta je to što možemo zajednički da uradimo. Dalјe se nadam da će razum da prevlada i molim one koji misle da kada govore o neutralizaciji tobož kriminalnih struktura na severu, jer to misle na likvidaciju, da tako nešto ne pokušavaju da urade“, istakao je on.

Rekao je da su mu poznati planovi Prištine i da ih moli da to ne rade.

„Da ne planiraju nikog da hapse i ubijaju, samo zato što im smeta svako ko je slobodoumlјiv, jer svako čim je Srbin on je kriminalac. Koristiće sve političke patrklјe u Beogradu da te lјude označe kao najgore ne bi bili pripremili teren za njih“, objasnio je on.

Kvinti je poručio da ne dozvole da ih Kurti laže, jer nikakve pucnjave iz pravca centralne Srbije nije bilo.

„Ali nikome nećemo dozvoliti da vatru otvara na bilo koga i bilo gde, a posebno ne na naše policajce i vojnike u centralnoj Srbiji, nikome, pa ni NATO-u“, podvukao je on.

Ne verujem u uspeh sastanka, ali nadam da će Prištinu naterati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne veruje u uspeh sastanka sa prištinskom delegacijom u Briselu 18.avgusta, ali da će se ipak nada da će na tom sastanku doći do pomaka i da će ih, kako je reko " njihovi ilegalni roditelјi naterati na to".

"I ja, kao i Gabrijel Eskobar, polažem nade u mirolјubivo i racionalno rešenje, ali ne zato što postoji takva volјa u Prištini, već zato što se nadam da će ih njihovi ilegalni roditelјi naterati na to", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle prijema za mlade sportiste sa KiM, iz Republike Srpske i dijaspore u Palati Srbija.

On je dodao da se nada i da veruje da ce neko imati dovolјno snage da izvrši uticaj na Pristinu i da zato i idu u Brisel.

"Ne idemo da bi se takmičili ko će glasnije viknuti "on je kriv"", poručio je Vučić.

On je dodao da je Gabrijel Eskobar odličan, ali malo potcenjen diplomata koji dobro poznaje situaciju u regionu, ali, kako je rekao, iz američkog ugla.

Vučić je siguran da SAD ne žele bilo kakve sukobe u regionu.

"Iz razgovora sa Amerikancima gotovo sam siguran da SAD ne želi sukobe, ali mislim da bi nekima iz Kvinte oni možda odgovarali. Kurtiju sigurno odgovaraju jer želi da okrene ceo svet protiv Srbije", rekao je Vučić.

Ali ako SAD misle da je moguće jednostrano nametati rešenja, dodaje Vučić, varaju se jer, kako je rekao, nisu u pravu za tablice.

"Oni su u pravu za deo sporazuma koji je potpisao Borko Stefanović 2011., ali samo na deo koji bi se odnosio na građane centralne Srbije, a ne i KiM. A oni kada im treba, Srbe sa KiM doživlјavaju kao građane Srbije, a kad im ne treba kao građane Kosova i obrnuto. E, tako ne možete da se odnosite", poručio je predsednik Srbije.

Što se tiče tablica, dodaje, ni u čemu nisu u pravu.

"Oni su 2020. samoinicijativno ukinuli KS tablice, i mi smo mogli da biramo između KS i RKS. Mi smo birali KS tablice koje su pod UNMIK-om. I sada su rešili da svima stave RKS tablice. E, pa nećete. I to je to. Tiho maltretiranje Srba sa KiM, svaki dan im namećemo nešto novo i jednog dana ćemo da se probudimo i više neće biti ni Srba ni S od Srbije", poručio je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike