МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Очували смо мир и стабилност, али тешка борба се наставља
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Очували смо мир и стабилност, али тешка борба се наставља

04. септембар 2022. Извор: Политика

У свакој кризи, напетости, муци, Срби с КиМ гледају у Београд и после свих недаћа које су истрпели, посета премијерке Ане Брнабић долази им као снажно окрепљење и мотивација.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Премијерка и мандатарка за нову Владу Србије Ана Брнабић посетиће сутра Косово и Метохију и у једнодневној посети обићи ће северни део покрајине.

Предвиђено је да председница владе обиђе Косовску Митровицу, Звечан и Лепосавић, а заједно с њом биће и директор Канцеларије за КиМ др Петар Петковић, који наводи да српски народ на Косову и Метохији с великом радошћу и нестрпљењем очекује посету премијерке Брнабић. У разговору за „Политику” каже да ова посета за Србе у јужноj покрајини има посебну тежину и значење јер показује да је њихова држава увек уз њих.

„Исто тако, могу вам пренети и да премијерка не може да дочека да посети нашу јужну покрајину и са нашим народом разговара на терену, да им пренесе речи мира и подршке државе Србије. За Србе на КиМ ова посета има посебну тежину и значење јер им показује да нису сами, да је њихова држава увек уз њих. У свакој кризи, напетости, муци, Срби с КиМ гледају у Београд и после свих недаћа које су истрпели, ова посета им долази као снажно окрепљење и мотивација. Могу вам рећи да је председница владе веома добро упозната са животом нашег народа у покрајини и да је, поред председника Александра Вучића, увек имала пуно разумевање и давала огромну подршку нашем народу на Косову и Метохији. Нема тог пројекта, помоћи или молбе за наш народ коју премијерка није прихватила”, истиче Петковић.

Колико држава Србија улаже новца у развојне пројекте на Космету?

Држава Србија данас на простор Косова и Метохије улаже више него за последњих 30–40 година. Ово ће бити прилика да премијерка обиђе и неке важне стратешке пројекте које смо реализовали. И сигуран сам да ће дочек бити велелепан, како то председница владе Ана Брнабић и заслужује. Срби на Косову и Метохији су увек били врсни домаћини и са одушевљењем ће да дочекају председницу своје владе.

Како оцењујете споразум о личним документима који је договорен захваљујући председнику Вучићу? Колико су добили Срби јужно од Ибра, који ће моћи да користе српске личне карте?

Као што су сви могли да се увере, договором о личним картама, чија примена је почела 1. септембра, сачували смо мир и стабилност на Косову и Метохији. Наш народ у покрајини могао је да одахне од претњи и тензија које је трпео претходна два месеца, откако је Албин Курти решио да уведе противправне, насилне и једностране мере и укине Србима српске личне карте, желећи да их третира као странце на њиховим вековним огњиштима. То је била црвена линија коју нисмо могли да пређемо, нити да на то пристанемо, иако се Курти у доношењу ове једностране одлуке искључиво позивао на споразум који су Борко Стефановић и Едита Тахири потписали 2011. године. Захваљујући напорима председника Александра Вучића, успели смо да се изборимо за договор којим смо сачували српске личне карте за све Србе који живе и јужно и северно од Ибра, али сачували смо и српско постојање и државност Србије на простору наше јужне покрајине. По овом питању добијене су и јасне гаранције ЕУ.

Да ли смо и како заштитили интерес државе Србије?

Заштитили смо и интерес Републике Србије јер је саставни део договора и посебна изјава (дисклејмер), која је видно истакнута на свим административним прелазима и другим местима релевантним за спровођење овог договора. Посебно наглашавам садржај дисклејмера, у коме јасно пише да се омогућавање личних карата које издају привремене институције самоуправе врши из практичних разлога и олакшавања слободе кретања и да то апсолутно не представља признање такозваног Косова, као и да је и даље у пуној мери на снази Резолуција 1244, а да овај договор никако не прејудицира коначни статус јужне српске покрајине. Тако да, када Курти или Свечља помисле да оду на административне прелазе, могу само да виде поменути дисклејмер који свима јасно ставља до знања на чијој су територији. Па нек се снимају и сликају колико им воља.

Да ли се надате компромису о регистарским таблицама и какав би он могао да буде?

Да будем сасвим директан, својим противправним и једностраним одлукама да укине српске личне карте и регистарске таблице Албин Курти је желео да спроведе једну врсту институционалног и правног насиља с коначним циљем протеривања државе Србије и Срба с простора Косова и Метохије. Тај наум Курти није успео да изведе ни учесталим провокацијама и нелегалним упадима јединица Росу на северу, јер су Срби на КиМ показали да ће остати и опстати упркос свему, знајући да имају пуну подршку Београда, који се свим дипломатским средствима бори да сачува мир и будућност Србима на КиМ. И као што је председник Александар Вучић више пута врло прецизно рекао да нећемо дозволити нови погром или „Олују” над српским народом, тако је показао и пуну одлучност у Бриселу и на сваком другом месту у заштити интереса српског народа. Једино тако смо успели да сачувамо српске личне карте за простор КиМ, а борићемо се да сачувамо и српске таблице у покрајини, јер су то легалне и легитимне регистарске ознаке које издаје држава Србија. Основ за њихово чување налази се поред Устава Републике Србије и у претходно потписаним споразумима, али и договору о личним картама, где сада по истом принципу можемо да решимо и питање таблица. Међутим, предстоји нам тешка борба јер Курти одбија не само КМ таблице већ и статусно неутралне КС таблице које је увео Унмик, а које је, директно кршећи споразум, Приштина једнострано укинула септембра 2020. За Србе који живе на северу КиМ, РКС таблице које жели да им наметне Курти су апсолутно неприхватљиве и такав њихов став је апсолутно легитиман, с обзиром на то да себе сматрају грађанима Србије који желе да користе српска документа и српске регистарске таблице.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

На административним линијама Јариње и Брњак се све више укопавају и праве готово утврђења за специјалну косовску полицију?

У претходном периоду приметна су настојања Приштине да у појасу административне линије направи својеврсна утврђења за своје специјалне јединице, притом бесрамно узурпирајући приватну имовину и поседе Срба, на чијој земљи крче и граде без икакве дозволе. Срби који живе у овим општинама веома су забринути због оваквог поступања Приштине и ми смо о том проблему обавестили и међународне представнике. Специјалци косовске полиције састављени искључиво од Албанаца немају шта да траже на северу Косова и Метохије ни по једном слову споразума. Једино је Косовска полиција региона Север, састављена од 95 одсто Срба, надлежна и власна према Бриселском споразуму да буде присутна на северу покрајине и да се стара о јавном реду, миру и безбедности. Ту безбедност српском народу дужан је да обезбеди једино још и Кфор, који је морао да забрани упаде Росу полиције на север КиМ.

Да ли такозвани премијер Албин Курти екстремизмом покушава да сакрије озбиљну енергетску кризу на Космету?

Нема сумње да ни већина Албанаца више не наседа на антисрпску хистерију Албина Куртија којом покушава да сакрије своје катастрофалне економске резултате на Косову и Метохији. Налазимо се на прагу грејне сезоне и свако нормалан брине хоће ли бити струје и грејања, али изгледа само у Приштини уместо одговора и решења за животна питања, Курти нуди сукобе и призива рат. Видели сте и да је већина албанских школа почела штрајком нову школску годину, да цене незаустављиво расту, и то је оно што мучи Албанце у покрајини, а не да ли ће Срби имати личне карте и таблице. Такође, видели сте да смо после доброг договора о спровођењу енергетске Мапе пута могли да наставимо у правцу нормализације односа, али је Приштина свесно изазвала нову кризу, само да не мора свом народу да објашњава зашто неће имати струју или грејање. А ту струју Приштина није у стању да обезбеди ни сада, где је током августа и почетком септембра спроводила рестрикције и по 7 сати дневно, и то на 90 одсто конзума. Не смем ни да замислим шта ће тек бити са струјом током зиме на Косову и Метохији ако је сада Приштина спроводила незапамћене рестрикције.

Како коментаришете већи број напада на Србе, поготово од када је Курти, пре око годину и по, постао такозвани премијер Косова и Метохије?

С доласком Албина Куртија на власт данас имамо 50 одсто више етнички мотивисаних инцидената него пре. Политичка клима у Приштини и антисрпска реторика Куртија и његових сарадника несумњиво генерише и стимулативно утиче на екстремисте који у њиховим речима налазе подстицај за своја недела. Срби су своји на своме, желе да живе у миру, али готово да не прође дан да им се на кући не испише графит терористичке УЧК или да наши храмови или гробови не буду мета вандала. Број напада значајно је већи јужно од Ибра, где је наш народ изложен бројним недаћама и физичким нападима, каменују им се и пљачкају куће, пале имања... Зато кроз разговоре са свим релевантним међународним мисијама на КиМ инсистирамо да се ти инциденти најозбиљније схвате и санкционишу и да се безбедност Срба подигне на виши ниво.

Да ли сте о томе обавестили међународне посреднике?

Наравно, и недавно, током посете Бриселу, председник Србије Александар Вучић предао је генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу и листу свих напада на Србе, указујући да наш народ страда само зато што носи српско име и презиме. Нећемо престати да тражимо правду и право за Србе колико год се неко трудио да склони поглед у страну пред српским страдањем.

Како коментаришете оцене дела опозиције да је Србија преко договора о личним документима наводно признала независност Косова?

Све што је за Србе на КиМ добро, за опозицију у Београду је повод за напад на председника Александра Вучића. Драго ми је да су коначно признали да за њих српске личне карте или таблице не значе ништа и да су им дража документа Приштине, која су прихватили споразумом из 2011. За нас ће присуство државе Србије на КиМ увек бити светиња! Подсетићу вас да су управо Борко Стефановић, Вук Јеремић, Борис Тадић, Драган Ђилас у споразуму из 2011. увели косовке личне карте, косовске возачке дозволе и РКС таблице. У наслеђеним околностима и споразумима, ми смо успели да изборимо највише за наш народ на КиМ. Да се Јеремић, Тадић, Ђилас питају, данас не да не би било српских личних карата на КиМ, него не би било ни Срба на КиМ! А шта о њиховој политици мисле Срби на КиМ, најбоље је могао да види Јеремић током недавне екскурзије на КиМ, када је представнике његове странке у Штрпцу сачекало двоје Срба, од којих је један његов функционер. Знају најбоље Срби на КиМ ко се бори за њихове интересе, а ко преко њихових леђа жели да сакупи јефтине политичке поене.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике