MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Očuvali smo mir i stabilnost, ali teška borba se nastavlјa
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Očuvali smo mir i stabilnost, ali teška borba se nastavlјa

04. septembar 2022. Izvor: Politika

U svakoj krizi, napetosti, muci, Srbi s KiM gledaju u Beograd i posle svih nedaća koje su istrpeli, poseta premijerke Ane Brnabić dolazi im kao snažno okreplјenje i motivacija.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Premijerka i mandatarka za novu Vladu Srbije Ana Brnabić posetiće sutra Kosovo i Metohiju i u jednodnevnoj poseti obići će severni deo pokrajine.

Predviđeno je da predsednica vlade obiđe Kosovsku Mitrovicu, Zvečan i Leposavić, a zajedno s njom biće i direktor Kancelarije za KiM dr Petar Petković, koji navodi da srpski narod na Kosovu i Metohiji s velikom radošću i nestrplјenjem očekuje posetu premijerke Brnabić. U razgovoru za „Politiku” kaže da ova poseta za Srbe u južnoj pokrajini ima posebnu težinu i značenje jer pokazuje da je njihova država uvek uz njih.

„Isto tako, mogu vam preneti i da premijerka ne može da dočeka da poseti našu južnu pokrajinu i sa našim narodom razgovara na terenu, da im prenese reči mira i podrške države Srbije. Za Srbe na KiM ova poseta ima posebnu težinu i značenje jer im pokazuje da nisu sami, da je njihova država uvek uz njih. U svakoj krizi, napetosti, muci, Srbi s KiM gledaju u Beograd i posle svih nedaća koje su istrpeli, ova poseta im dolazi kao snažno okreplјenje i motivacija. Mogu vam reći da je predsednica vlade veoma dobro upoznata sa životom našeg naroda u pokrajini i da je, pored predsednika Aleksandra Vučića, uvek imala puno razumevanje i davala ogromnu podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji. Nema tog projekta, pomoći ili molbe za naš narod koju premijerka nije prihvatila”, ističe Petković.

Koliko država Srbija ulaže novca u razvojne projekte na Kosmetu?

Država Srbija danas na prostor Kosova i Metohije ulaže više nego za poslednjih 30–40 godina. Ovo će biti prilika da premijerka obiđe i neke važne strateške projekte koje smo realizovali. I siguran sam da će doček biti velelepan, kako to predsednica vlade Ana Brnabić i zaslužuje. Srbi na Kosovu i Metohiji su uvek bili vrsni domaćini i sa oduševlјenjem će da dočekaju predsednicu svoje vlade.

Kako ocenjujete sporazum o ličnim dokumentima koji je dogovoren zahvalјujući predsedniku Vučiću? Koliko su dobili Srbi južno od Ibra, koji će moći da koriste srpske lične karte?

Kao što su svi mogli da se uvere, dogovorom o ličnim kartama, čija primena je počela 1. septembra, sačuvali smo mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji. Naš narod u pokrajini mogao je da odahne od pretnji i tenzija koje je trpeo prethodna dva meseca, otkako je Albin Kurti rešio da uvede protivpravne, nasilne i jednostrane mere i ukine Srbima srpske lične karte, želeći da ih tretira kao strance na njihovim vekovnim ognjištima. To je bila crvena linija koju nismo mogli da pređemo, niti da na to pristanemo, iako se Kurti u donošenju ove jednostrane odluke isklјučivo pozivao na sporazum koji su Borko Stefanović i Edita Tahiri potpisali 2011. godine. Zahvalјujući naporima predsednika Aleksandra Vučića, uspeli smo da se izborimo za dogovor kojim smo sačuvali srpske lične karte za sve Srbe koji žive i južno i severno od Ibra, ali sačuvali smo i srpsko postojanje i državnost Srbije na prostoru naše južne pokrajine. Po ovom pitanju dobijene su i jasne garancije EU.

Da li smo i kako zaštitili interes države Srbije?

Zaštitili smo i interes Republike Srbije jer je sastavni deo dogovora i posebna izjava (disklejmer), koja je vidno istaknuta na svim administrativnim prelazima i drugim mestima relevantnim za sprovođenje ovog dogovora. Posebno naglašavam sadržaj disklejmera, u kome jasno piše da se omogućavanje ličnih karata koje izdaju privremene institucije samouprave vrši iz praktičnih razloga i olakšavanja slobode kretanja i da to apsolutno ne predstavlјa priznanje takozvanog Kosova, kao i da je i dalјe u punoj meri na snazi Rezolucija 1244, a da ovaj dogovor nikako ne prejudicira konačni status južne srpske pokrajine. Tako da, kada Kurti ili Svečlјa pomisle da odu na administrativne prelaze, mogu samo da vide pomenuti disklejmer koji svima jasno stavlјa do znanja na čijoj su teritoriji. Pa nek se snimaju i slikaju koliko im volјa.

Da li se nadate kompromisu o registarskim tablicama i kakav bi on mogao da bude?

Da budem sasvim direktan, svojim protivpravnim i jednostranim odlukama da ukine srpske lične karte i registarske tablice Albin Kurti je želeo da sprovede jednu vrstu institucionalnog i pravnog nasilјa s konačnim cilјem proterivanja države Srbije i Srba s prostora Kosova i Metohije. Taj naum Kurti nije uspeo da izvede ni učestalim provokacijama i nelegalnim upadima jedinica Rosu na severu, jer su Srbi na KiM pokazali da će ostati i opstati uprkos svemu, znajući da imaju punu podršku Beograda, koji se svim diplomatskim sredstvima bori da sačuva mir i budućnost Srbima na KiM. I kao što je predsednik Aleksandar Vučić više puta vrlo precizno rekao da nećemo dozvoliti novi pogrom ili „Oluju” nad srpskim narodom, tako je pokazao i punu odlučnost u Briselu i na svakom drugom mestu u zaštiti interesa srpskog naroda. Jedino tako smo uspeli da sačuvamo srpske lične karte za prostor KiM, a borićemo se da sačuvamo i srpske tablice u pokrajini, jer su to legalne i legitimne registarske oznake koje izdaje država Srbija. Osnov za njihovo čuvanje nalazi se pored Ustava Republike Srbije i u prethodno potpisanim sporazumima, ali i dogovoru o ličnim kartama, gde sada po istom principu možemo da rešimo i pitanje tablica. Međutim, predstoji nam teška borba jer Kurti odbija ne samo KM tablice već i statusno neutralne KS tablice koje je uveo Unmik, a koje je, direktno kršeći sporazum, Priština jednostrano ukinula septembra 2020. Za Srbe koji žive na severu KiM, RKS tablice koje želi da im nametne Kurti su apsolutno neprihvatlјive i takav njihov stav je apsolutno legitiman, s obzirom na to da sebe smatraju građanima Srbije koji žele da koriste srpska dokumenta i srpske registarske tablice.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Na administrativnim linijama Jarinje i Brnjak se sve više ukopavaju i prave gotovo utvrđenja za specijalnu kosovsku policiju?

U prethodnom periodu primetna su nastojanja Prištine da u pojasu administrativne linije napravi svojevrsna utvrđenja za svoje specijalne jedinice, pritom besramno uzurpirajući privatnu imovinu i posede Srba, na čijoj zemlјi krče i grade bez ikakve dozvole. Srbi koji žive u ovim opštinama veoma su zabrinuti zbog ovakvog postupanja Prištine i mi smo o tom problemu obavestili i međunarodne predstavnike. Specijalci kosovske policije sastavlјeni isklјučivo od Albanaca nemaju šta da traže na severu Kosova i Metohije ni po jednom slovu sporazuma. Jedino je Kosovska policija regiona Sever, sastavlјena od 95 odsto Srba, nadležna i vlasna prema Briselskom sporazumu da bude prisutna na severu pokrajine i da se stara o javnom redu, miru i bezbednosti. Tu bezbednost srpskom narodu dužan je da obezbedi jedino još i Kfor, koji je morao da zabrani upade Rosu policije na sever KiM.

Da li takozvani premijer Albin Kurti ekstremizmom pokušava da sakrije ozbilјnu energetsku krizu na Kosmetu?

Nema sumnje da ni većina Albanaca više ne naseda na antisrpsku histeriju Albina Kurtija kojom pokušava da sakrije svoje katastrofalne ekonomske rezultate na Kosovu i Metohiji. Nalazimo se na pragu grejne sezone i svako normalan brine hoće li biti struje i grejanja, ali izgleda samo u Prištini umesto odgovora i rešenja za životna pitanja, Kurti nudi sukobe i priziva rat. Videli ste i da je većina albanskih škola počela štrajkom novu školsku godinu, da cene nezaustavlјivo rastu, i to je ono što muči Albance u pokrajini, a ne da li će Srbi imati lične karte i tablice. Takođe, videli ste da smo posle dobrog dogovora o sprovođenju energetske Mape puta mogli da nastavimo u pravcu normalizacije odnosa, ali je Priština svesno izazvala novu krizu, samo da ne mora svom narodu da objašnjava zašto neće imati struju ili grejanje. A tu struju Priština nije u stanju da obezbedi ni sada, gde je tokom avgusta i početkom septembra sprovodila restrikcije i po 7 sati dnevno, i to na 90 odsto konzuma. Ne smem ni da zamislim šta će tek biti sa strujom tokom zime na Kosovu i Metohiji ako je sada Priština sprovodila nezapamćene restrikcije.

Kako komentarišete veći broj napada na Srbe, pogotovo od kada je Kurti, pre oko godinu i po, postao takozvani premijer Kosova i Metohije?

S dolaskom Albina Kurtija na vlast danas imamo 50 odsto više etnički motivisanih incidenata nego pre. Politička klima u Prištini i antisrpska retorika Kurtija i njegovih saradnika nesumnjivo generiše i stimulativno utiče na ekstremiste koji u njihovim rečima nalaze podsticaj za svoja nedela. Srbi su svoji na svome, žele da žive u miru, ali gotovo da ne prođe dan da im se na kući ne ispiše grafit terorističke UČK ili da naši hramovi ili grobovi ne budu meta vandala. Broj napada značajno je veći južno od Ibra, gde je naš narod izložen brojnim nedaćama i fizičkim napadima, kamenuju im se i plјačkaju kuće, pale imanja... Zato kroz razgovore sa svim relevantnim međunarodnim misijama na KiM insistiramo da se ti incidenti najozbilјnije shvate i sankcionišu i da se bezbednost Srba podigne na viši nivo.

Da li ste o tome obavestili međunarodne posrednike?

Naravno, i nedavno, tokom posete Briselu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić predao je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu i listu svih napada na Srbe, ukazujući da naš narod strada samo zato što nosi srpsko ime i prezime. Nećemo prestati da tražimo pravdu i pravo za Srbe koliko god se neko trudio da skloni pogled u stranu pred srpskim stradanjem.

Kako komentarišete ocene dela opozicije da je Srbija preko dogovora o ličnim dokumentima navodno priznala nezavisnost Kosova?

Sve što je za Srbe na KiM dobro, za opoziciju u Beogradu je povod za napad na predsednika Aleksandra Vučića. Drago mi je da su konačno priznali da za njih srpske lične karte ili tablice ne znače ništa i da su im draža dokumenta Prištine, koja su prihvatili sporazumom iz 2011. Za nas će prisustvo države Srbije na KiM uvek biti svetinja! Podsetiću vas da su upravo Borko Stefanović, Vuk Jeremić, Boris Tadić, Dragan Đilas u sporazumu iz 2011. uveli kosovke lične karte, kosovske vozačke dozvole i RKS tablice. U nasleđenim okolnostima i sporazumima, mi smo uspeli da izborimo najviše za naš narod na KiM. Da se Jeremić, Tadić, Đilas pitaju, danas ne da ne bi bilo srpskih ličnih karata na KiM, nego ne bi bilo ni Srba na KiM! A šta o njihovoj politici misle Srbi na KiM, najbolјe je mogao da vidi Jeremić tokom nedavne ekskurzije na KiM, kada je predstavnike njegove stranke u Štrpcu sačekalo dvoje Srba, od kojih je jedan njegov funkcioner. Znaju najbolјe Srbi na KiM ko se bori za njihove interese, a ko preko njihovih leđa želi da sakupi jeftine političke poene.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike