МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Брнабић: Увек ћемо бити уз наш народ на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Брнабић: Увек ћемо бити уз наш народ на КиМ

05. септембар 2022. Извор: Танјуг

Премијерка Ана Брнабић поручила је данас током посете Косову и Метохији, да ће Србија увек бити уз свој народ на Косову и Метохији.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Огромно ми је задовољство и велика част што сам на Космету. Желим одавде, са КиМ, да пошаљем јасну поруку, поруку мира стабилности и толеранције и поруку председника Србије Александра Вучића да ћемо увек бити уз наш народ на КиМ", рекла је Брнабић обраћајући се окупљенима у згради Мултимедијалног центра у Косовској Митровици.

Брнабић је истакла да је ово изузетно тежак и комплексан тренутак, али да је задовољна што је, упркос провокацијама, сачуван мир.

"Интереси Србије су мир и стабилност", поручила је Брнабић.

Напоменула је да је држава у протеклих неколико година инвестирала на КиМ више него у последњих 40 година.

"Држава је на услузи својим грађанима и све што смо урадили у централној Србији, желимо да урадимо и помогнемо Србима на КиМ", рекла је Брнабић.

Додала је да је важно што је у Косовској Митровици направљен центар у којем ће деца моћи да уче савремене технологије, јер ће то, уз обезбеђивање мир, обезбедити просперитет на КиМ.

"Да породице овде остану, да овде виде своју будућност, да виде раст плата и пензија. Бићемо уз српски народ и драго ми је што сам овде, у овим тешким околностима", рекла је Брнабић.

Она је поручила да је најважнија тема, што ће, каже, свуда понављати и од које неће одустати - Заједница српских општина.

Брнабић грађанима: Увек можете да се ослоните на вашу Србију

Премијерка Ана Брнабић, поручила је данас грађанима у Косовској Митровици, који су се окупили у великом броју како би је дочекали и поздравили, да увек могу да се ослоне на своју Србију, која ће увек бити уз њих, а да се њој данас испунио сан да посети Космет.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Драго ми је што сам данас на КиМ. Данас ми се испунио тај сан. Надам се да је ово само први пут и да ћемо долазити овде, као тим, са председником Александром Вучићем, да ћемо обилазити много пројеката на КиМ, како би сте ви имали бољи квалитет живота", рекла је Брнабић грађанима испред Мултимедијалног центра у Косовској Митровици.

Брнабић су у Косовској Митровици дочекали бројни грађани, који су носили заставе Србије, ако и поруке подршке, на којима је писало да су "Срби са КиМ увек уз своју државу", "Наша премијерка Ана Брнабић", "Ваша посета за нас је велика част"...

Премијерка им је поручила да увек могу да се ослоне на своју Србију.

"Овде сам да вам пренесем велике поздраве председника Александра Вучића, да вам пренесем поруку да ће Србија увек бити уз вас. Надам се да сте то и ви осетили у претходних неколико година, јер смо много новца уложили, и наставићемо то да радимо", рекла је Брнабић.

Она је навела да је ово тежак период, а да је 31. јул био изузетно тежак, те нагласила да нико не сме да угрози наш народ на Космету.

"Моја порука данас је - мир, стабилност, толеранција, безбедност. Порука је да улажемо у здравство, образовање, а за све то је потребан мир. Мир и стабилност готово по сваки цену", рекла је Брнабић.

Указала је да је "црвена линија" за Београд безбедност Срба на КиМ.

"Нећемо дозволити погром и нове ''Олује''. Имамо лидера Александра Вучића, који се изборио за српске личне карте. Тако ћемо се изборити и за таблице, за Заједницу српских општина, и од тога нећемо одустати", рекла је Брнабић.

Захвалила је свим Србима што остају на КиМ.

"Без обзира на све кризе, наћи ћемо новац и наставићемо да улажемо у КиМ. Остајте овде и рачунајте на подршку Владе Србије", рекла је Брнабић.

"Отворени Балкан" отворен и за привремене институције у Приштини

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас приликом посете северном делу Косова и Метохије да је иницијатива "Отворени Балкан" отворена за све, укључујући и привремене институције у Приштини.

"Мислим да је то најбољи начин да идемо ка нормализацији. Сматрам да је квалитет живота за људе најважнији и када сви заједно омогућимо да је тај квалитет бољи, да се отварају радна места, да млади виде неку перспективу, онда можемо да разговарамо и о питањима о којима се не слажемо или имамо у потпуности супротне ставове", казала је Брнабић одговарајући на питања новинара међу којима и да ли је Приштина добродоишла у иницијтиву Отворени Балкан.

Она је истакла да је у посети Косову и Метохији дан после затварања највеће манифестације сајма вина у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" и додала да је тај скуп показао како изгледа сарадња.

"Показали смо како то изгледа када се окренемо сарадњи, да упркос томе што се не слажемо о неким битним стварима можемо да сарађујемо и обезбедимо бољи квалитет живота и другачију будућност овом нашем Балкану", рекла је Брнабић.

Она је изразила задовољство што су на последњем самиту учествовали и представници Црне Горе и Босне и Херцеговине и да се нада да ће се и те земље ускоро придружити.

На питање о положају Срба на КиМ, Брнабић је казала да "нажалост мора да констатује ту чињеницу да се из године у годину повећава број напада на Србе на Косову и Метохији, да се погоршавају услови њиховог живота у смислу владавине права и основних демократских тековина 2022. када је забрањено Србима на Косову и Метохији да гласају и учетвују на референдуму у јануару и на изборима".

"Манастир Високи Дечани остаје на листи најугроженије европске културне баштине "Европа ностре" и једини манастир на свету, једино верско наслеђе на свету које се чува од наоружаних формација. То све говори о томе колико је тешко нашем народу на Косову и Метохији", рекла је Брнабић.

Она је додала да је поносна што је део тима председника Србије Александра Вучића који је "одлучан и храбар да нађе компромис како би обезбеди какву- такву сигурност за Србе на Косову и Метохији".

"Дијалог је важан између Београда и Приштине, када постоји дијалог мање су шансе за једностране потеже и малтретирање Срба на Косову и Метохији. Зато смо увек били спремни и зато смо спремни за тај дијалог. Искрено се надам да ће привремене институције у Пиштини бити коначно искрено посвећене том дијалогу", рекла је Брнабић.

Она је додала да није то потребно због "ЕУ интеграција него због нас самих".

"Због онога што свим срцем желимо, а то је дугорочни мир и дугорочна стабилност", истакла је председница Владе.

Она је додала да је поновила да је у овом тренутку најважније оснивање Заједнице српских општина и да док тога нема немогуће је разговарати о другим споразумима о нормализацији.

"Компромиси свакако, ако су у интересу мира и стабилности и обезбеђују бољи живот нашем народу на Косову и Метохији. Председник Александар Вучић је успео да сачува српске личне карте на Косову и Метохији на основу споразума који потписао Борко Стефановић са Едитом Тахири. То нашем народу у многоме олакшава живот", рекла је Брнабић.

Она је додала да о свему ономе што доприноси миру и стабилности и бољем положају српског народа на Косову и Метохији, Србија је спремна да разговара и да у свако доба буде за преговарачким столом.

"Морамо да инстистирамо и апелујемо на државе чланице ЕУ и саме институције ЕУ да инсистирају на пуној примени Бриселског споразума, зато што су они гарант тог споразума и морамо да видимо што пре успостављање Заједнице српских општина", рекла је Брнабић.

Брнабић: Осећам се као свој на своме

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас, приликом посете северном делу Косова и Метохије, да се по преласку админстративне линије остила као "свој на своме".

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Она је одговарјући на питање новинара албанских медија, који су је питали како се осећала када је прешла "границу", одговорила:

"Како сам се осећала када сам прешла административну линију? Најискреније да вам кажем осећала сам се као ''свој на своме'' ".

Премијеркин одговор поздрављен је громогласним аплаузом.

Брнабић је упитана да прокоментарише и изјаву премијера привремених косовских институција Аљбина Куртија, који је рекао да је доказ демократије то што је премијека Србије на Косово и Метохију ушла са личном картом издатом у Србији.

"Што се тиче изјаве госодина Куртија, морам да кажем да би ми било изузетно драго да видим ту демократију и демократски поредак. Не могу да кажем да то видим када је у овој години ускаћено право гласа Србима на КиМ, које је основно, базично људско и демократско право", казала је Брнабић.

Она је оценила да управо то "боље него шта друго показује стање демократије и владавине права".

"Друга важна ствар која је такође очигледа је непоштовање међународних споразума. Приштина не поштује Бриселски споразум и није га имплементирала, није успоставила Заједницу српских општина, нити је омогућила да то Срби ураде, а прошло је девет година. То најбољи показатељ демократије и владавине права - поручила је српска премијерка.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике