MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Brnabić: Uvek ćemo biti uz naš narod na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Brnabić: Uvek ćemo biti uz naš narod na KiM

05. septembar 2022. Izvor: Tanjug

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas tokom posete Kosovu i Metohiji, da će Srbija uvek biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Ogromno mi je zadovolјstvo i velika čast što sam na Kosmetu. Želim odavde, sa KiM, da pošalјem jasnu poruku, poruku mira stabilnosti i tolerancije i poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ćemo uvek biti uz naš narod na KiM", rekla je Brnabić obraćajući se okuplјenima u zgradi Multimedijalnog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Brnabić je istakla da je ovo izuzetno težak i kompleksan trenutak, ali da je zadovolјna što je, uprkos provokacijama, sačuvan mir.

"Interesi Srbije su mir i stabilnost", poručila je Brnabić.

Napomenula je da je država u proteklih nekoliko godina investirala na KiM više nego u poslednjih 40 godina.

"Država je na usluzi svojim građanima i sve što smo uradili u centralnoj Srbiji, želimo da uradimo i pomognemo Srbima na KiM", rekla je Brnabić.

Dodala je da je važno što je u Kosovskoj Mitrovici napravlјen centar u kojem će deca moći da uče savremene tehnologije, jer će to, uz obezbeđivanje mir, obezbediti prosperitet na KiM.

"Da porodice ovde ostanu, da ovde vide svoju budućnost, da vide rast plata i penzija. Bićemo uz srpski narod i drago mi je što sam ovde, u ovim teškim okolnostima", rekla je Brnabić.

Ona je poručila da je najvažnija tema, što će, kaže, svuda ponavlјati i od koje neće odustati - Zajednica srpskih opština.

Brnabić građanima: Uvek možete da se oslonite na vašu Srbiju

Premijerka Ana Brnabić, poručila je danas građanima u Kosovskoj Mitrovici, koji su se okupili u velikom broju kako bi je dočekali i pozdravili, da uvek mogu da se oslone na svoju Srbiju, koja će uvek biti uz njih, a da se njoj danas ispunio san da poseti Kosmet.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Drago mi je što sam danas na KiM. Danas mi se ispunio taj san. Nadam se da je ovo samo prvi put i da ćemo dolaziti ovde, kao tim, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da ćemo obilaziti mnogo projekata na KiM, kako bi ste vi imali bolјi kvalitet života", rekla je Brnabić građanima ispred Multimedijalnog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Brnabić su u Kosovskoj Mitrovici dočekali brojni građani, koji su nosili zastave Srbije, ako i poruke podrške, na kojima je pisalo da su "Srbi sa KiM uvek uz svoju državu", "Naša premijerka Ana Brnabić", "Vaša poseta za nas je velika čast"...

Premijerka im je poručila da uvek mogu da se oslone na svoju Srbiju.

"Ovde sam da vam prenesem velike pozdrave predsednika Aleksandra Vučića, da vam prenesem poruku da će Srbija uvek biti uz vas. Nadam se da ste to i vi osetili u prethodnih nekoliko godina, jer smo mnogo novca uložili, i nastavićemo to da radimo", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je ovo težak period, a da je 31. jul bio izuzetno težak, te naglasila da niko ne sme da ugrozi naš narod na Kosmetu.

"Moja poruka danas je - mir, stabilnost, tolerancija, bezbednost. Poruka je da ulažemo u zdravstvo, obrazovanje, a za sve to je potreban mir. Mir i stabilnost gotovo po svaki cenu", rekla je Brnabić.

Ukazala je da je "crvena linija" za Beograd bezbednost Srba na KiM.

"Nećemo dozvoliti pogrom i nove ''Oluje''. Imamo lidera Aleksandra Vučića, koji se izborio za srpske lične karte. Tako ćemo se izboriti i za tablice, za Zajednicu srpskih opština, i od toga nećemo odustati", rekla je Brnabić.

Zahvalila je svim Srbima što ostaju na KiM.

"Bez obzira na sve krize, naći ćemo novac i nastavićemo da ulažemo u KiM. Ostajte ovde i računajte na podršku Vlade Srbije", rekla je Brnabić.

"Otvoreni Balkan" otvoren i za privremene institucije u Prištini

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas prilikom posete severnom delu Kosova i Metohije da je inicijativa "Otvoreni Balkan" otvorena za sve, uklјučujući i privremene institucije u Prištini.

"Mislim da je to najbolјi način da idemo ka normalizaciji. Smatram da je kvalitet života za lјude najvažniji i kada svi zajedno omogućimo da je taj kvalitet bolјi, da se otvaraju radna mesta, da mladi vide neku perspektivu, onda možemo da razgovaramo i o pitanjima o kojima se ne slažemo ili imamo u potpunosti suprotne stavove", kazala je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara među kojima i da li je Priština dobrodoišla u inicijtivu Otvoreni Balkan.

Ona je istakla da je u poseti Kosovu i Metohiji dan posle zatvaranja najveće manifestacije sajma vina u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" i dodala da je taj skup pokazao kako izgleda saradnja.

"Pokazali smo kako to izgleda kada se okrenemo saradnji, da uprkos tome što se ne slažemo o nekim bitnim stvarima možemo da sarađujemo i obezbedimo bolјi kvalitet života i drugačiju budućnost ovom našem Balkanu", rekla je Brnabić.

Ona je izrazila zadovolјstvo što su na poslednjem samitu učestvovali i predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine i da se nada da će se i te zemlјe uskoro pridružiti.

Na pitanje o položaju Srba na KiM, Brnabić je kazala da "nažalost mora da konstatuje tu činjenicu da se iz godine u godinu povećava broj napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, da se pogoršavaju uslovi njihovog života u smislu vladavine prava i osnovnih demokratskih tekovina 2022. kada je zabranjeno Srbima na Kosovu i Metohiji da glasaju i učetvuju na referendumu u januaru i na izborima".

"Manastir Visoki Dečani ostaje na listi najugroženije evropske kulturne baštine "Evropa nostre" i jedini manastir na svetu, jedino versko nasleđe na svetu koje se čuva od naoružanih formacija. To sve govori o tome koliko je teško našem narodu na Kosovu i Metohiji", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je ponosna što je deo tima predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je "odlučan i hrabar da nađe kompromis kako bi obezbedi kakvu- takvu sigurnost za Srbe na Kosovu i Metohiji".

"Dijalog je važan između Beograda i Prištine, kada postoji dijalog manje su šanse za jednostrane poteže i maltretiranje Srba na Kosovu i Metohiji. Zato smo uvek bili spremni i zato smo spremni za taj dijalog. Iskreno se nadam da će privremene institucije u Pištini biti konačno iskreno posvećene tom dijalogu", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da nije to potrebno zbog "EU integracija nego zbog nas samih".

"Zbog onoga što svim srcem želimo, a to je dugoročni mir i dugoročna stabilnost", istakla je predsednica Vlade.

Ona je dodala da je ponovila da je u ovom trenutku najvažnije osnivanje Zajednice srpskih opština i da dok toga nema nemoguće je razgovarati o drugim sporazumima o normalizaciji.

"Kompromisi svakako, ako su u interesu mira i stabilnosti i obezbeđuju bolјi život našem narodu na Kosovu i Metohiji. Predsednik Aleksandar Vučić je uspeo da sačuva srpske lične karte na Kosovu i Metohiji na osnovu sporazuma koji potpisao Borko Stefanović sa Editom Tahiri. To našem narodu u mnogome olakšava život", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da o svemu onome što doprinosi miru i stabilnosti i bolјem položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, Srbija je spremna da razgovara i da u svako doba bude za pregovaračkim stolom.

"Moramo da instistiramo i apelujemo na države članice EU i same institucije EU da insistiraju na punoj primeni Briselskog sporazuma, zato što su oni garant tog sporazuma i moramo da vidimo što pre uspostavlјanje Zajednice srpskih opština", rekla je Brnabić.

Brnabić: Osećam se kao svoj na svome

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, prilikom posete severnom delu Kosova i Metohije, da se po prelasku adminstrativne linije ostila kao "svoj na svome".

Ona je odgovarjući na pitanje novinara albanskih medija, koji su je pitali kako se osećala kada je prešla "granicu", odgovorila:

"Kako sam se osećala kada sam prešla administrativnu liniju? Najiskrenije da vam kažem osećala sam se kao ''svoj na svome'' ".

Premijerkin odgovor pozdravlјen je gromoglasnim aplauzom.

Brnabić je upitana da prokomentariše i izjavu premijera privremenih kosovskih institucija Alјbina Kurtija, koji je rekao da je dokaz demokratije to što je premijeka Srbije na Kosovo i Metohiju ušla sa ličnom kartom izdatom u Srbiji.

"Što se tiče izjave gosodina Kurtija, moram da kažem da bi mi bilo izuzetno drago da vidim tu demokratiju i demokratski poredak. Ne mogu da kažem da to vidim kada je u ovoj godini uskaćeno pravo glasa Srbima na KiM, koje je osnovno, bazično lјudsko i demokratsko pravo", kazala je Brnabić.

Ona je ocenila da upravo to "bolјe nego šta drugo pokazuje stanje demokratije i vladavine prava".

"Druga važna stvar koja je takođe očigleda je nepoštovanje međunarodnih sporazuma. Priština ne poštuje Briselski sporazum i nije ga implementirala, nije uspostavila Zajednicu srpskih opština, niti je omogućila da to Srbi urade, a prošlo je devet godina. To najbolјi pokazatelј demokratije i vladavine prava - poručila je srpska premijerka.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike