МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Први услов за повратак Срба у институције испуњен, други је ЗСО
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Први услов за повратак Срба у институције испуњен, други је ЗСО

24. новембар 2022. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Приштина пре два дана имала на столу, како је рекао, "бољи дил" од оног који је постигнут по питању таблица на КиМ, али да је Приштина имала погрешну процену, као и да је за њега најважније што је у договору предвиђено испуњавање претодних договора.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Како је рекао за повратак Срба у институције испуњен је први услов, нема наплате новчаних казни,отимања аутомобила... Остао је сада други - формирање заједнице српских општина.

"Када се формира заједница српских општина онда идемо у нешто друго", рекао је он.

Вучић је приметио да је Приштина пре два дана има по његовом мишљењу бољи дил него што су га добили синоћ.

Зашто су то себи урадили, не знам, не разумем их, погрешна процена и тактика, али то је њихова ствар. За нас је важно да у комуникацији недвосмислено стоји неопходност испуњавања и имплементација претходних договора, што је од кључног значаја", истакао је Вучић.

Нагласио је да је управо на томе највише инсистирао, јер нема преласка преко тога.

"Јер то ће бити главна замка на чему ће они да инсистирају, зато сам ја инсистирао на тој реченици - да постоји у тој изјави, а то је поштовање свих претходно постигнутих договора. То је за нас најважније", додао је Вучић.

Рекао је да је најважније да наш народ неће бити матлатретиран и да ће талбице КМ остати и опстати.

Вучић је рекао да када је реч о осталим српским таблицама са деноминацијом косовских градова и општине де факто не постоје, а посебно јужно од Ибра, већ постоје само КМ таблице.

"Што се тиче КМ таблица и нових аутомобила, њих има до 90 на годишњем нивоу, а што се тиче обнове, она тече нормално и не постоји нигде никакве обавеза по том питању. Рекао сам чак да смо ми спремни да и то док трају преговори да зауставимо, пошто ћемо морати да разговарамо о таблицама. За нас важно да трају преговори и да КМ таблице важе, којих има око 7.000 људи који живе на КиМ, а 2.000 у централној Србији, могу да наставе да возе те аутомобиле без икаквих сметњи", навео је он.

Како је рекао, то је и статусно једна мала тактичка победа, која ће нас водити у још тежу ситуацију којој ћемо бити изложени и тежим притисцима.

Зато код мене не можете да видите радост, јер знам да нас чекају тешка времена, додао је Вучић.

Истакао је да је задовољан што смо сачували мир за наш народ.

"Задовољан сам и што нисмо угрозили целу Србију и што ће нам ова година бити рекордна по нивоу страних директних инвестиција, јер за то можете да се борите када имате мир.

Вучић је нагласио да су га код нас опет напали као да је нешто издао, иако је донета одлука која ће очувати мир, као и да га нападају управо они који већ све дали Приштини.

"Ситуација код Срба на северу КиМ узаврела и ври, људи су сити терора приштинских власти и ово није нешто за политичке свађе, већ нешто што и мене брине", навео је Вучић.

Казао је да је јуче био скуп и у Горњем Кусцу у новобрдској општини, на коме је било скоро 5.000 људи, што показује да су Срби уцењивања, малтретирања, шиканирања и притиска, и што их третирају као националну мањину јер они неће да буду национална мањина.

Вучић је рекао да постоје страсти код Срба на КиМ јер су били мучени у претходне 23 године.

"После 23 године терора, желе да чувају своје огњиште и даље се боре за своју децу, старе, али и за Србију на КиМ и нашу будућност", нагласио је Вучић.

Када је реч о плановима о којима се говори у међународној заједници, Вучић је навео:

"Ја сам им рекао, ви сте добили наш одговор поводом вашег нон пејпера, у форми нон пејпера, а добили сте и мој усмени одговор у Бриселу - шта су наше црвене линије и о чему нећу да разговарам уопште. Претите прекидом преговора, па прекините их одмах. Зар мислите да било ко озбиљан може у свету да се хвали да је прекинуо разговоре и преговоре, па како ћете да решавате проблеме. Ево, ми кажемо, нећемо Косово у УН и шта ћете онда, да нас бомбардујете и претите санкцијама, на основу чега и ког акта, када цео цео међународно правни оквир иде у корист Србије", истакао је председник Вучић.

Додао је да зна колико нас чека компликована ситуација и додао да мора да призна колико су еврпоски представници, као и представници САД били врло рационални у свом односу.

Када је реч о локалним изборима на северу КиМ, Вучић је рекао да је Приштина пожурила да што пре замени српске представнике уместо да сачекају и виде како ће и шта да ураде.

"Видели сте шта су Срби рекли, формирање ЗСО и после тога су спремни да се врате у институције, пошто је један услов испуњен по питању таблица", нагласио је Вучић.

Када се формира ЗСО онда идемо у нешто друго, додао је Вучић.

"Све и да хоћу, а нећу, не могу да убедим Србе у тако нешто јер им је доста свега и ма колико им је било тешко нису се уплашили најављене велике силе, јер су знали да је светиња коју бране, а то су њихова огњишта, деца и земља је већа од претње. Није лак период пред нама, верујем да ћемо успети да сачувамо мир и стабилност", закључио је Вучић.

Међународни фактор коректан, али суштински на страни Приштине

Председник Александар Вучић изјавио је данас да позиција Београда, када је реч о Косову и Метохији, није једноставна због Срба који критикују сваки потез државе Србије, али и због међународног фактора, који је, каже, био коректан на састанцима, али је суштински на страни Приштине.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

"То не треба да кријемо, суштински ће бити на страни Приштине и ми смо ту сами и немамо од кога у овом тренутку да добијемо помоћ. Не постоји тај који може да нам помогне и зато нам је важно да земљу развијамо даље, отварамо фабрике, да се провлачимо као кроз иглене уши, да дрибламо на петопарцу, али да будемо снажни, јединствени и да чувамо своју државу Србију", казао је Вучић.

Председник је то казао одговарајући на питање новинара да прокоментарише то што је Рада Трајковић рекла да је Канцеларија за прерагистрацију возила у Рашки затворена и да нема нових регистрација на КМ таблице, а да су ове "сачуване", док не истекну, те да ће после да се региструју на РКС таблице, као и твит Срђана Миливојевића који се пита "да ли данас има неки атентат с обзиром на то да је Вучић Куртију дао таблице".

"То говори жена која би желела да буде Куртијев избор са свега један одсто гласова, да може да мења устав Косова, да укине српски језик, која је говорила да су таблице потпуно неважно питање и кога то интересује, а да вас подсетим, пошто је из исте странке из које је и Миливојевић, требало је да имају те таблице још 2011. године и то споразумом који је потписао Борко Стефановић, а не Ивица Дачић или ја или неко други", казао је Вучић.

Председник истиче да се све време говори о споразуму из 2011. године, а да он ћути све време и, како каже, "туче се и бори и рукама и ногама да би сачувао нешто што је немогуће сачувати јер је још 2011. предато".

"Али, као што видите успевамо у томе. И успевамо да настављамо да се боримо у немогућој ситуацији и успевамо и ви на све то, ви који сте увек против српског народа, који криминализујете Србе, посебно на северу, који сте против сваке одлуке Србије и српског народа, нам сада још и патриотске придике држите", иронично је приметио председник.

Како каже, и да је све тачно што су рекли, успели смо да купимо још годину дана времена.

"Добили смо да нам остану КМ таблице као симбол државе Србије, а не зато што има какву другу вредност. Успели смо то да урадимо после 11, 12 година од када је потписан споразум где пише да мора да буде јединствено издавање на територији КиМ, после 11 година тешке борбе, ми смо то успели", истиче.

Вучић пита све те који имају негативне коментаре на сваку одлуку државе Србије, и да је све тако као што кажу, зашто то говоре, зашто иду против свог народа, зашто морају да отежају држави Србији у сваком тренутку.

"А што ти Ристићу лажеш када говориш о томе, а што си чекао ти који си узео стотине хиљаде евра од албанких власти и још нам држиш патриотске критике. Што то радите људи, ви знате колико је тешка борба за сваку реч јер ми смо сами, немамо савезника у Бриселу, упркос коректности људи са којима смо разговарали, знате ли колико је тешко, тешко је да ми после 11 година глупости које сте нам оставили покушавамо да поправимо и још нам држите предавања и придике", додао је.

Председник истиче да у последњих седам дана легао није, а да се нико од тих "критичара" не пита када је ко дошао из Брисела, ко је отишао, ко преговара..., а да су случајно били немири данас, говорили би да их Вучић води у деведесете, ратове.

"Та врста безобзирног лицемерја, лажи којима смо изложени сваки дан је нешто што држави само отежава, као што су јој сви отежавали и само су гледали како да додатни терет да навале", казао је.

Вучић српском народу на КиМ каже да ће држава Србија бити уз њих.

"Веровали или не, наша чврстина и одлучност и то што су знали да ћемо бити уз наш народ и то што виде да ври на северу Косова и Метохије, али и међу свим Србима на КиМ, политички ври, сити су људи свега и знају да имају подршку државе Србије, то је натерало међународни фактор јер им не требају сукоби у овом тренутку да изврше притисак на руководство у Приштини", истиче.

Додаје да је знао да је довољно да изврше додатни притисак и да ће тако и да буде.

"Пре неколико дана, нисмо успели да угурамо реченицу коју синоћ јесмо, јер сам био стрпљив до двадесет до 12, а која је за нас веома важна јер не могу да кажу хајде потписуј ово, а Заједницу српских општина ћемо са признањем. А не, прво Заједница српских општина, оно што је пре 10 година потписано, па тек онда нешто друго", поручује Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике