MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Prvi uslov za povratak Srba u institucije ispunjen, drugi je ZSO
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Prvi uslov za povratak Srba u institucije ispunjen, drugi je ZSO

24. novembar 2022. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Priština pre dva dana imala na stolu, kako je rekao, "bolјi dil" od onog koji je postignut po pitanju tablica na KiM, ali da je Priština imala pogrešnu procenu, kao i da je za njega najvažnije što je u dogovoru predviđeno ispunjavanje pretodnih dogovora.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Kako je rekao za povratak Srba u institucije ispunjen je prvi uslov, nema naplate novčanih kazni,otimanja automobila... Ostao je sada drugi - formiranje zajednice srpskih opština.

"Kada se formira zajednica srpskih opština onda idemo u nešto drugo", rekao je on.

Vučić je primetio da je Priština pre dva dana ima po njegovom mišlјenju bolјi dil nego što su ga dobili sinoć.

Zašto su to sebi uradili, ne znam, ne razumem ih, pogrešna procena i taktika, ali to je njihova stvar. Za nas je važno da u komunikaciji nedvosmisleno stoji neophodnost ispunjavanja i implementacija prethodnih dogovora, što je od klјučnog značaja", istakao je Vučić.

Naglasio je da je upravo na tome najviše insistirao, jer nema prelaska preko toga.

"Jer to će biti glavna zamka na čemu će oni da insistiraju, zato sam ja insistirao na toj rečenici - da postoji u toj izjavi, a to je poštovanje svih prethodno postignutih dogovora. To je za nas najvažnije", dodao je Vučić.

Rekao je da je najvažnije da naš narod neće biti matlatretiran i da će talbice KM ostati i opstati.

Vučić je rekao da kada je reč o ostalim srpskim tablicama sa denominacijom kosovskih gradova i opštine de fakto ne postoje, a posebno južno od Ibra, već postoje samo KM tablice.

"Što se tiče KM tablica i novih automobila, njih ima do 90 na godišnjem nivou, a što se tiče obnove, ona teče normalno i ne postoji nigde nikakve obaveza po tom pitanju. Rekao sam čak da smo mi spremni da i to dok traju pregovori da zaustavimo, pošto ćemo morati da razgovaramo o tablicama. Za nas važno da traju pregovori i da KM tablice važe, kojih ima oko 7.000 lјudi koji žive na KiM, a 2.000 u centralnoj Srbiji, mogu da nastave da voze te automobile bez ikakvih smetnji", naveo je on.

Kako je rekao, to je i statusno jedna mala taktička pobeda, koja će nas voditi u još težu situaciju kojoj ćemo biti izloženi i težim pritiscima.

Zato kod mene ne možete da vidite radost, jer znam da nas čekaju teška vremena, dodao je Vučić.

Istakao je da je zadovolјan što smo sačuvali mir za naš narod.

"Zadovolјan sam i što nismo ugrozili celu Srbiju i što će nam ova godina biti rekordna po nivou stranih direktnih investicija, jer za to možete da se borite kada imate mir.

Vučić je naglasio da su ga kod nas opet napali kao da je nešto izdao, iako je doneta odluka koja će očuvati mir, kao i da ga napadaju upravo oni koji već sve dali Prištini.

"Situacija kod Srba na severu KiM uzavrela i vri, lјudi su siti terora prištinskih vlasti i ovo nije nešto za političke svađe, već nešto što i mene brine", naveo je Vučić.

Kazao je da je juče bio skup i u Gornjem Kuscu u novobrdskoj opštini, na kome je bilo skoro 5.000 lјudi, što pokazuje da su Srbi ucenjivanja, maltretiranja, šikaniranja i pritiska, i što ih tretiraju kao nacionalnu manjinu jer oni neće da budu nacionalna manjina.

Vučić je rekao da postoje strasti kod Srba na KiM jer su bili mučeni u prethodne 23 godine.

"Posle 23 godine terora, žele da čuvaju svoje ognjište i dalјe se bore za svoju decu, stare, ali i za Srbiju na KiM i našu budućnost", naglasio je Vučić.

Kada je reč o planovima o kojima se govori u međunarodnoj zajednici, Vučić je naveo:

"Ja sam im rekao, vi ste dobili naš odgovor povodom vašeg non pejpera, u formi non pejpera, a dobili ste i moj usmeni odgovor u Briselu - šta su naše crvene linije i o čemu neću da razgovaram uopšte. Pretite prekidom pregovora, pa prekinite ih odmah. Zar mislite da bilo ko ozbilјan može u svetu da se hvali da je prekinuo razgovore i pregovore, pa kako ćete da rešavate probleme. Evo, mi kažemo, nećemo Kosovo u UN i šta ćete onda, da nas bombardujete i pretite sankcijama, na osnovu čega i kog akta, kada ceo ceo međunarodno pravni okvir ide u korist Srbije", istakao je predsednik Vučić.

Dodao je da zna koliko nas čeka komplikovana situacija i dodao da mora da prizna koliko su evrposki predstavnici, kao i predstavnici SAD bili vrlo racionalni u svom odnosu.

Kada je reč o lokalnim izborima na severu KiM, Vučić je rekao da je Priština požurila da što pre zameni srpske predstavnike umesto da sačekaju i vide kako će i šta da urade.

"Videli ste šta su Srbi rekli, formiranje ZSO i posle toga su spremni da se vrate u institucije, pošto je jedan uslov ispunjen po pitanju tablica", naglasio je Vučić.

Kada se formira ZSO onda idemo u nešto drugo, dodao je Vučić.

"Sve i da hoću, a neću, ne mogu da ubedim Srbe u tako nešto jer im je dosta svega i ma koliko im je bilo teško nisu se uplašili najavlјene velike sile, jer su znali da je svetinja koju brane, a to su njihova ognjišta, deca i zemlјa je veća od pretnje. Nije lak period pred nama, verujem da ćemo uspeti da sačuvamo mir i stabilnost", zaklјučio je Vučić.

Međunarodni faktor korektan, ali suštinski na strani Prištine

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da pozicija Beograda, kada je reč o Kosovu i Metohiji, nije jednostavna zbog Srba koji kritikuju svaki potez države Srbije, ali i zbog međunarodnog faktora, koji je, kaže, bio korektan na sastancima, ali je suštinski na strani Prištine.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"To ne treba da krijemo, suštinski će biti na strani Prištine i mi smo tu sami i nemamo od koga u ovom trenutku da dobijemo pomoć. Ne postoji taj koji može da nam pomogne i zato nam je važno da zemlјu razvijamo dalјe, otvaramo fabrike, da se provlačimo kao kroz iglene uši, da driblamo na petoparcu, ali da budemo snažni, jedinstveni i da čuvamo svoju državu Srbiju", kazao je Vučić.

Predsednik je to kazao odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše to što je Rada Trajković rekla da je Kancelarija za preragistraciju vozila u Raški zatvorena i da nema novih registracija na KM tablice, a da su ove "sačuvane", dok ne isteknu, te da će posle da se registruju na RKS tablice, kao i tvit Srđana Milivojevića koji se pita "da li danas ima neki atentat s obzirom na to da je Vučić Kurtiju dao tablice".

"To govori žena koja bi želela da bude Kurtijev izbor sa svega jedan odsto glasova, da može da menja ustav Kosova, da ukine srpski jezik, koja je govorila da su tablice potpuno nevažno pitanje i koga to interesuje, a da vas podsetim, pošto je iz iste stranke iz koje je i Milivojević, trebalo je da imaju te tablice još 2011. godine i to sporazumom koji je potpisao Borko Stefanović, a ne Ivica Dačić ili ja ili neko drugi", kazao je Vučić.

Predsednik ističe da se sve vreme govori o sporazumu iz 2011. godine, a da on ćuti sve vreme i, kako kaže, "tuče se i bori i rukama i nogama da bi sačuvao nešto što je nemoguće sačuvati jer je još 2011. predato".

"Ali, kao što vidite uspevamo u tome. I uspevamo da nastavlјamo da se borimo u nemogućoj situaciji i uspevamo i vi na sve to, vi koji ste uvek protiv srpskog naroda, koji kriminalizujete Srbe, posebno na severu, koji ste protiv svake odluke Srbije i srpskog naroda, nam sada još i patriotske pridike držite", ironično je primetio predsednik.

Kako kaže, i da je sve tačno što su rekli, uspeli smo da kupimo još godinu dana vremena.

"Dobili smo da nam ostanu KM tablice kao simbol države Srbije, a ne zato što ima kakvu drugu vrednost. Uspeli smo to da uradimo posle 11, 12 godina od kada je potpisan sporazum gde piše da mora da bude jedinstveno izdavanje na teritoriji KiM, posle 11 godina teške borbe, mi smo to uspeli", ističe.

Vučić pita sve te koji imaju negativne komentare na svaku odluku države Srbije, i da je sve tako kao što kažu, zašto to govore, zašto idu protiv svog naroda, zašto moraju da otežaju državi Srbiji u svakom trenutku.

"A što ti Ristiću lažeš kada govoriš o tome, a što si čekao ti koji si uzeo stotine hilјade evra od albankih vlasti i još nam držiš patriotske kritike. Što to radite lјudi, vi znate koliko je teška borba za svaku reč jer mi smo sami, nemamo saveznika u Briselu, uprkos korektnosti lјudi sa kojima smo razgovarali, znate li koliko je teško, teško je da mi posle 11 godina gluposti koje ste nam ostavili pokušavamo da popravimo i još nam držite predavanja i pridike", dodao je.

Predsednik ističe da u poslednjih sedam dana legao nije, a da se niko od tih "kritičara" ne pita kada je ko došao iz Brisela, ko je otišao, ko pregovara..., a da su slučajno bili nemiri danas, govorili bi da ih Vučić vodi u devedesete, ratove.

"Ta vrsta bezobzirnog licemerja, laži kojima smo izloženi svaki dan je nešto što državi samo otežava, kao što su joj svi otežavali i samo su gledali kako da dodatni teret da navale", kazao je.

Vučić srpskom narodu na KiM kaže da će država Srbija biti uz njih.

"Verovali ili ne, naša čvrstina i odlučnost i to što su znali da ćemo biti uz naš narod i to što vide da vri na severu Kosova i Metohije, ali i među svim Srbima na KiM, politički vri, siti su lјudi svega i znaju da imaju podršku države Srbije, to je nateralo međunarodni faktor jer im ne trebaju sukobi u ovom trenutku da izvrše pritisak na rukovodstvo u Prištini", ističe.

Dodaje da je znao da je dovolјno da izvrše dodatni pritisak i da će tako i da bude.

"Pre nekoliko dana, nismo uspeli da uguramo rečenicu koju sinoć jesmo, jer sam bio strplјiv do dvadeset do 12, a koja je za nas veoma važna jer ne mogu da kažu hajde potpisuj ovo, a Zajednicu srpskih opština ćemo sa priznanjem. A ne, prvo Zajednica srpskih opština, ono što je pre 10 godina potpisano, pa tek onda nešto drugo", poručuje Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike