МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Влада усвојила одлуку да се упути захтев Кфору за повратак наших снага на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Влада усвојила одлуку да се упути захтев Кфору за повратак наших снага на КиМ

15. децембар 2022. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је влада донела одлуку да се Кфору упути захтев Београда да се, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, за повратак српске војске и полиције на КиМ и то од неколико стотина до 1.000 припадника.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

"На седници владе донета је одлука да вечерас у електронској форми, а сутра ујутру на админситративном прелазу команданту Кфора, начелник Генералштаба уручи наш захтев, да се у складу са Резолцијом 1244 одређени број војног и полицијског особља у стотинама до хиљаду врати на територију КиМ", рекао је Вучић за РТС.

Каже да је одлука донета једногласно и да само тражимо поштовање међународногјавног права и ништа више од тога.

"То би у овом тренутку било важно због заштите српског стнаовништво и због оног због чега је и предвиђено Резолуцијом, а то је контрола админситративних прелаза, нароцицто на Јарињу и Брњаку, и то би драматично смањило тензије. То би била добра одлука. Готово смо сигурни да то неће бити прихваћено на основу свега што смо чули", рекао је Вучић.

Казао је да је први пут влада Србије на његову иницијативу усвојила овакав захтев и истакао да није 2003. за време владе Зорана Ђинђића то донела, као што неки причају.

Тада је Ђинђић упутио писмо СБ УН, али не директно и без формалног захтева, додао је Вучић и нагласио да је то био важан потез.

Вучић: Неће прихватити захтев, а то би допринело миру

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да не мисли да постоји могућност да Кфор прихвати захтев Србије да се на Косово и Метохију врати српска војска и полиција у складу са Резолуцијом 12 44.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Вучић је на РТС казао да не сматра да би било лоше да прихвате тај захтев јер, како каже, то би допринело миру.

"Да су боље размислили - то би допринело миру, смањењу тензија, потпуно другачијем сагледавању будућности и могућности за нека компромисна решења, али они то нису хтели ни да чују јер је то прст у око онима који би да одлучују о нама без нас и да имају право да одлучују без права, о правди да и не говоримо", казао је председник.

Додаје да је правда одавно постала категорија којом, како наводи, "ми сиромашни и слабији" правдамо своје неуспехе јер велике никада није ни занимала.

Наводећи да је ово први пут да је Србија формално упутила такав захтев, Вучић каже да је Зоран Ђинђић направио важан потез који је био политички битан, али не и формално-правни.

"Господин Ђинђић је упутио писмо, али без директног и формалног захтева да се врати наша војска и полиција", казао је Вучић.

На питање зашто је важно да захтев буде формалан, Вучић каже да је важно јер када се промене околности у свету, могу рећи да Србија то никада није учинила, па да због тога нису урадили.

"Они ће нам рећи па ви то никада нисте тражили, можда бисмо вам и учинили, али ви нисте ни тражили оно на шта сте имали право, ако ви нисте тражили, како ми да вам дамо", казао је председник.

Кфор права адреса,командант Кфора обавезан да одобри захтев, али неће то учинити

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће захтев за повратак спрске војске и полиције на север КиМ бити послат Кфору, који је у формално правном смислу апсолутно права адреса, на основу Резолуције СБ УН.

"Командату Кфору се даје на основу Реозолуције 1244, пошто они тумаче да су они одговорни за безбедност на КиМ и да се најпре њима уручује. Ми у другом степену можемо, уколико такву одлуку будемо доносили једног дана, да идемо и да на седницу Савета безбедности", рекао је Вучић за РТС.

Каже да се наша страна консултовала три дана око тога и да је донета оваква одлука да се захтев упути Кфору.

"Командант Кфора је обавезан да донесе позитивну одлуку, али он ће наравно донети негативну. Резолуција 1244 не оставља могућност, те снаге морају да се врате, нема рокова, и он не може да одговори формално негативно. Може да одложи или каже да се нису стекли услови или нешто, али не може да то не одобри, јер су речи врло јасно, које су његове обавезе, шта може, а шта не може", рекао је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике