MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vlada usvojila odluku da se uputi zahtev Kforu za povratak naših snaga na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vlada usvojila odluku da se uputi zahtev Kforu za povratak naših snaga na KiM

15. decembar 2022. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je vlada donela odluku da se Kforu uputi zahtev Beograda da se, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, za povratak srpske vojske i policije na KiM i to od nekoliko stotina do 1.000 pripadnika.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"Na sednici vlade doneta je odluka da večeras u elektronskoj formi, a sutra ujutru na adminsitrativnom prelazu komandantu Kfora, načelnik Generalštaba uruči naš zahtev, da se u skladu sa Rezolcijom 1244 određeni broj vojnog i policijskog osoblјa u stotinama do hilјadu vrati na teritoriju KiM", rekao je Vučić za RTS.

Kaže da je odluka doneta jednoglasno i da samo tražimo poštovanje međunarodnogjavnog prava i ništa više od toga.

"To bi u ovom trenutku bilo važno zbog zaštite srpskog stnaovništvo i zbog onog zbog čega je i predviđeno Rezolucijom, a to je kontrola adminsitrativnih prelaza, narocicto na Jarinju i Brnjaku, i to bi dramatično smanjilo tenzije. To bi bila dobra odluka. Gotovo smo sigurni da to neće biti prihvaćeno na osnovu svega što smo čuli", rekao je Vučić.

Kazao je da je prvi put vlada Srbije na njegovu inicijativu usvojila ovakav zahtev i istakao da nije 2003. za vreme vlade Zorana Đinđića to donela, kao što neki pričaju.

Tada je Đinđić uputio pismo SB UN, ali ne direktno i bez formalnog zahteva, dodao je Vučić i naglasio da je to bio važan potez.

Vučić: Neće prihvatiti zahtev, a to bi doprinelo miru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ne misli da postoji mogućnost da Kfor prihvati zahtev Srbije da se na Kosovo i Metohiju vrati srpska vojska i policija u skladu sa Rezolucijom 12 44.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Vučić je na RTS kazao da ne smatra da bi bilo loše da prihvate taj zahtev jer, kako kaže, to bi doprinelo miru.

"Da su bolјe razmislili - to bi doprinelo miru, smanjenju tenzija, potpuno drugačijem sagledavanju budućnosti i mogućnosti za neka kompromisna rešenja, ali oni to nisu hteli ni da čuju jer je to prst u oko onima koji bi da odlučuju o nama bez nas i da imaju pravo da odlučuju bez prava, o pravdi da i ne govorimo", kazao je predsednik.

Dodaje da je pravda odavno postala kategorija kojom, kako navodi, "mi siromašni i slabiji" pravdamo svoje neuspehe jer velike nikada nije ni zanimala.

Navodeći da je ovo prvi put da je Srbija formalno uputila takav zahtev, Vučić kaže da je Zoran Đinđić napravio važan potez koji je bio politički bitan, ali ne i formalno-pravni.

"Gospodin Đinđić je uputio pismo, ali bez direktnog i formalnog zahteva da se vrati naša vojska i policija", kazao je Vučić.

Na pitanje zašto je važno da zahtev bude formalan, Vučić kaže da je važno jer kada se promene okolnosti u svetu, mogu reći da Srbija to nikada nije učinila, pa da zbog toga nisu uradili.

"Oni će nam reći pa vi to nikada niste tražili, možda bismo vam i učinili, ali vi niste ni tražili ono na šta ste imali pravo, ako vi niste tražili, kako mi da vam damo", kazao je predsednik.

Kfor prava adresa,komandant Kfora obavezan da odobri zahtev, ali neće to učiniti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će zahtev za povratak sprske vojske i policije na sever KiM biti poslat Kforu, koji je u formalno pravnom smislu apsolutno prava adresa, na osnovu Rezolucije SB UN.

"Komandatu Kforu se daje na osnovu Reozolucije 1244, pošto oni tumače da su oni odgovorni za bezbednost na KiM i da se najpre njima uručuje. Mi u drugom stepenu možemo, ukoliko takvu odluku budemo donosili jednog dana, da idemo i da na sednicu Saveta bezbednosti", rekao je Vučić za RTS.

Kaže da se naša strana konsultovala tri dana oko toga i da je doneta ovakva odluka da se zahtev uputi Kforu.

"Komandant Kfora je obavezan da donese pozitivnu odluku, ali on će naravno doneti negativnu. Rezolucija 1244 ne ostavlјa mogućnost, te snage moraju da se vrate, nema rokova, i on ne može da odgovori formalno negativno. Može da odloži ili kaže da se nisu stekli uslovi ili nešto, ali ne može da to ne odobri, jer su reči vrlo jasno, koje su njegove obaveze, šta može, a šta ne može", rekao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike