МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Срби с КиМ бесни због терора Приштине, за седам дана износимо заједничке закључке
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Срби с КиМ бесни због терора Приштине, за седам дана износимо заједничке закључке

07. април 2023. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Срби који живе и јужно и северно од Ибра, као и Срби из централне Србије увек бити јединствени и додо да ће за седам дана имати заједничке закључке о свему што се дешава на КиМ.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је на конференцији након састанка са Србима са КиМ рекао да су људи и са севера и са југа показали огорчење и љутњу због понашања руководства у Приштини и ћутања међународне заједнице.

Према његовим речима, они траже већу подршку Србије.

"Ја сам саслушао, разумео све, покушао да објасним у каквој смо ситуацији и пронађемо решења. Посебно су огорчени хапшењем Срба и покушајем да сви они који су пружали ненасилан отпор буду мета напада и хапшења и да је то покушај чишћења Косова", рекао је Вучић.

Он је додао да је његова молба била да се увек и на сваки начин сачува мир. Нисам превелики оптимиста и плашим се да неки нису разумели шта се дешава и хоћемо ли ми да учинимо уступак. Суштина је у формирању ЗСО и што Курти не престаје да угрожава безбедност и што се подмукло и очигледно врши исељавање Срба", рекао је Вучић.

Он је као пример навео држање тренера и директора ФК Штрпце на административном прелазу.

"Хапшење директора клубова, јер наша деца не могу да буду у систему Србије, јер ако јесу онда су терористи. То је 21. век и демократија за коју кажу неке организације кажу да је највећа демократија на Балкану. Духовито, рекао је Вучић.

Он је истакао да је друга тема састанка била даљи економски и социјални напредак Срба и шта држава може да учини за пензионере, социјално угрожене, да се учини да буде буде више посла.

"У року од седам дана изаћи ћемо са тим", рекао је он.

Вучић: План Приштине да један одсто управља са 98 одсто људи - окупација у 26 слика

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му не пада на памет да јавно говори шта ће Србија да ради поводом плана Приштине да спроведе локалне изборе на северу КиМ и да један и мање од један одсто грађана управља са осталих 98 осто Срба.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Желе да један одсто управља са 98 осто људи, то је план А који Приштина има, а план Б да побију све Србе, не знам шта је план В. План Б се неће оставарити и то је једино што могу да кажем", рекао је Вучић након састанка са представницима Срба са КиМ а на питање новинара поводом вести из кабинета Вјосе Османи да ће избори на северу КиМ бити одржани упркос ставу Београда и Српске листе и да ако буде проблема на северу имају план Б који не желе да саопште, те какав је план Београда ако дође до проблема и да ли ће то бити тема закључака после данашњег састанка.

Председник је оценио да је суштина изјаве Османи у томе да ће организовати изборе за два одсто грађана у Косовској Митровици.

"Не пада ми напамет да говорим шта ћемо да радимо, о томе ћу разговарати са нашим народом, али суштина је - она каже ми ћемо организовати изборе на северу за два одсто становништва за 0,2 у Звечану, 0,9 у Лепосавићу и за 1,1 у Зубином Потоку", рекао је он.

Председник је нагласио да у Косовској Митровици нису нашли ниједог измишљеног Србина "ни агента њиховог, ни лудака".

"Можете да мислите, имате изборе где ће да доведу лажно пријављене Албанце из Јужне Митровице и изабраће Садика или како год се зове, и на шта то личи то је ваљда план А", навео је он.

План А је, како је иронично приметио Вучић демократски, јер како би Фридом хаус рекао они су најуспешнија деморактија, а Курти најважнија НАТО земља на свету.

"Ваљда све демократске земље раде тако то је милина, један одсто управља са 98 одсто људи који не желе да их виде - милина од демократије, окупација у 26 слика"', рекао је Вучић и додао да је све "ок" ако је то циљ.

Између осталог, како је навео, разговарало се и о томе данас и о томе ће разговорати и у наредних седам дана и онда ће цео свет знати шта се дешава.

"И више ништа од нас не тражтие. Никакав проблем. Кажите нам, Аљбин Курти је градоначелник Косовске Митровице на северу јер је добио један одсто гласова, тако та демократија и заштита људских и нациоланих права функционише", навео је Вучић и додао:

"У Зубином Потоку исто тако - милина, сликом и речју окупација у 26 слика".

Онима који питају зашто се Срби нису пријавили на изборе поручио је да се не праве наивни, јер је услов за учешће на изборима био формирање ЗСО.

"Немојте да се правите наивини сви ..... и да нико не зна као шта пита, ни шта се догађа, ... ако ја морам да то кажем сваком грађанину Србије шта је тачно, рећи ћу и шта је то шта ви мислите, и шта је то што сви раде и до чега ће да дође", рекао је председник и подсетио да се гази и договор око таблица.

Предсдник је додао да за Приштину не важи шта год да се постигне.

"За њих не важни ништа, мисле да могу да малтретирају Србе докле хоће, сада ћемо да видмо како ће то да изгледа. Ми све хајде да нормализујемо односе, да прихватимо, направићемо безброј уступака, ... нема проблема сада ћемо да видимо шта ћете ви да радите после наших одлука пошто малтретирате Србе", рекао је председник.

Додао је да нема Србина који има храбрости, а да нису покушали да га ухапсе, кренули су сад на југ.

"За њих кажу да не признају косовску државност. Не признаје је ниједан Србин сем ваших 30 агената који раде за вашу службу, бедника који раде против своје земље и свог народа", рекао је он.

Вучић је онима који би желели да Срба на Косову и Метохији не буде поруцио да је Косово и Метохија дом и отаџбина Срба и да ће их тамо увек бити.

"Имаћемо тешку недељу пред нама. Други се не баве ни стабилношћу ни миром. Не баве се нормализацијом већ ненормализацијом и дестабилизацијом, да то тако назовем, ма колико то погрешно било", рекао је Вучић на конференцији за медије након састанка са представницма Срба са КиМ.

Додао је да ће се у наредним данима бавити припремом одговора како би заједно са представницима Срба са КиМ изашао са заједничким саопштењем и рационалним и разумним одговором.

"Али ми је сасвим јасно да све о чему причамо готово ничему не води, јер њихова једина жеља је да Срба на КиМ не буде. Моја порука за њих је, то се неће догодити. Срба на КиМ ће бити. То је њихов дом. То је њихова отаџбина. Тако је било, тако ће и бити", закључио је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике