MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Na Jarinju priveden Nikola Todorović, lekar u KBC u Kosovskoj Mitrovici
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Srbi s KiM besni zbog terora Prištine, za sedam dana iznosimo zajedničke zaklјučke

07. april 2023. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbi koji žive i južno i severno od Ibra, kao i Srbi iz centralne Srbije uvek biti jedinstveni i dodo da će za sedam dana imati zajedničke zaklјučke o svemu što se dešava na KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

On je na konferenciji nakon sastanka sa Srbima sa KiM rekao da su lјudi i sa severa i sa juga pokazali ogorčenje i lјutnju zbog ponašanja rukovodstva u Prištini i ćutanja međunarodne zajednice.

Prema njegovim rečima, oni traže veću podršku Srbije.

"Ja sam saslušao, razumeo sve, pokušao da objasnim u kakvoj smo situaciji i pronađemo rešenja. Posebno su ogorčeni hapšenjem Srba i pokušajem da svi oni koji su pružali nenasilan otpor budu meta napada i hapšenja i da je to pokušaj čišćenja Kosova", rekao je Vučić.

On je dodao da je njegova molba bila da se uvek i na svaki način sačuva mir. Nisam preveliki optimista i plašim se da neki nisu razumeli šta se dešava i hoćemo li mi da učinimo ustupak. Suština je u formiranju ZSO i što Kurti ne prestaje da ugrožava bezbednost i što se podmuklo i očigledno vrši iselјavanje Srba", rekao je Vučić.

On je kao primer naveo držanje trenera i direktora FK Štrpce na administrativnom prelazu.

"Hapšenje direktora klubova, jer naša deca ne mogu da budu u sistemu Srbije, jer ako jesu onda su teroristi. To je 21. vek i demokratija za koju kažu neke organizacije kažu da je najveća demokratija na Balkanu. Duhovito, rekao je Vučić.

On je istakao da je druga tema sastanka bila dalјi ekonomski i socijalni napredak Srba i šta država može da učini za penzionere, socijalno ugrožene, da se učini da bude bude više posla.

"U roku od sedam dana izaći ćemo sa tim", rekao je on.

Vučić: Plan Prištine da jedan odsto upravlјa sa 98 odsto lјudi - okupacija u 26 slika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu ne pada na pamet da javno govori šta će Srbija da radi povodom plana Prištine da sprovede lokalne izbore na severu KiM i da jedan i manje od jedan odsto građana upravlјa sa ostalih 98 osto Srba.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Žele da jedan odsto upravlјa sa 98 osto lјudi, to je plan A koji Priština ima, a plan B da pobiju sve Srbe, ne znam šta je plan V. Plan B se neće ostavariti i to je jedino što mogu da kažem", rekao je Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM a na pitanje novinara povodom vesti iz kabineta Vjose Osmani da će izbori na severu KiM biti održani uprkos stavu Beograda i Srpske liste i da ako bude problema na severu imaju plan B koji ne žele da saopšte, te kakav je plan Beograda ako dođe do problema i da li će to biti tema zaklјučaka posle današnjeg sastanka.

Predsednik je ocenio da je suština izjave Osmani u tome da će organizovati izbore za dva odsto građana u Kosovskoj Mitrovici.

"Ne pada mi napamet da govorim šta ćemo da radimo, o tome ću razgovarati sa našim narodom, ali suština je - ona kaže mi ćemo organizovati izbore na severu za dva odsto stanovništva za 0,2 u Zvečanu, 0,9 u Leposaviću i za 1,1 u Zubinom Potoku", rekao je on.

Predsednik je naglasio da u Kosovskoj Mitrovici nisu našli nijedog izmišlјenog Srbina "ni agenta njihovog, ni ludaka".

"Možete da mislite, imate izbore gde će da dovedu lažno prijavlјene Albance iz Južne Mitrovice i izabraće Sadika ili kako god se zove, i na šta to liči to je valјda plan A", naveo je on.

Plan A je, kako je ironično primetio Vučić demokratski, jer kako bi Fridom haus rekao oni su najuspešnija demoraktija, a Kurti najvažnija NATO zemlјa na svetu.

"Valјda sve demokratske zemlјe rade tako to je milina, jedan odsto upravlјa sa 98 odsto lјudi koji ne žele da ih vide - milina od demokratije, okupacija u 26 slika"', rekao je Vučić i dodao da je sve "ok" ako je to cilј.

Između ostalog, kako je naveo, razgovaralo se i o tome danas i o tome će razgovorati i u narednih sedam dana i onda će ceo svet znati šta se dešava.

"I više ništa od nas ne tražtie. Nikakav problem. Kažite nam, Alјbin Kurti je gradonačelnik Kosovske Mitrovice na severu jer je dobio jedan odsto glasova, tako ta demokratija i zaštita lјudskih i naciolanih prava funkcioniše", naveo je Vučić i dodao:

"U Zubinom Potoku isto tako - milina, slikom i rečju okupacija u 26 slika".

Onima koji pitaju zašto se Srbi nisu prijavili na izbore poručio je da se ne prave naivni, jer je uslov za učešće na izborima bio formiranje ZSO.

"Nemojte da se pravite naivini svi ..... i da niko ne zna kao šta pita, ni šta se događa, ... ako ja moram da to kažem svakom građaninu Srbije šta je tačno, reći ću i šta je to šta vi mislite, i šta je to što svi rade i do čega će da dođe", rekao je predsednik i podsetio da se gazi i dogovor oko tablica.

Predsdnik je dodao da za Prištinu ne važi šta god da se postigne.

"Za njih ne važni ništa, misle da mogu da maltretiraju Srbe dokle hoće, sada ćemo da vidmo kako će to da izgleda. Mi sve hajde da normalizujemo odnose, da prihvatimo, napravićemo bezbroj ustupaka, ... nema problema sada ćemo da vidimo šta ćete vi da radite posle naših odluka pošto maltretirate Srbe", rekao je predsednik.

Dodao je da nema Srbina koji ima hrabrosti, a da nisu pokušali da ga uhapse, krenuli su sad na jug.

"Za njih kažu da ne priznaju kosovsku državnost. Ne priznaje je nijedan Srbin sem vaših 30 agenata koji rade za vašu službu, bednika koji rade protiv svoje zemlјe i svog naroda", rekao je on.

Vučić je onima koji bi želeli da Srba na Kosovu i Metohiji ne bude porucio da je Kosovo i Metohija dom i otadžbina Srba i da će ih tamo uvek biti.

"Imaćemo tešku nedelјu pred nama. Drugi se ne bave ni stabilnošću ni mirom. Ne bave se normalizacijom već nenormalizacijom i destabilizacijom, da to tako nazovem, ma koliko to pogrešno bilo", rekao je Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa predstavnicma Srba sa KiM.

Dodao je da će se u narednim danima baviti pripremom odgovora kako bi zajedno sa predstavnicima Srba sa KiM izašao sa zajedničkim saopštenjem i racionalnim i razumnim odgovorom.

"Ali mi je sasvim jasno da sve o čemu pričamo gotovo ničemu ne vodi, jer njihova jedina želјa je da Srba na KiM ne bude. Moja poruka za njih je, to se neće dogoditi. Srba na KiM će biti. To je njihov dom. To je njihova otadžbina. Tako je bilo, tako će i biti", zaklјučio je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike