МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић за РТС: Договор забрањена реч у Приштини – Курти неће ЗСО и ту нема филозофије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Договор забрањена реч у Приштини – Курти неће ЗСО и ту нема филозофије

03. мај 2023. Извор: РТС

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је за РТС да Аљбин Курти након јучерашњег састанка у Бриселу неће Заједницу српских општина (ЗСО), не жели разговоре, као и да је то човек који не жели мир, већ нове сукобе и да ту нема много филозофије. Курти хоће да протера српски народ, не жели да разговара, жели да ствара нове кризе, истиче Петковић.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: РТС

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, после јучерашњег састанка у Бриселу и одбијања Аљбина Куртија да разговара о ЗСО, да се плаши како ће се даље развијати ситуација на КиМ

"Борељ [Жозеп, високи представник ЕУ, прим. нов.] је рекао да брине да су на северу КиМ отворени путеви за нове кризе. Готово да немамо нормализацију односа, кao и разговор о нормализацији односа. Приштинска страна негира све што је договорено о ЗСО, а реч је о четири споразума", каже Петковић.

Петковић објашњава да Управљачки тим за ЗСО има четири члана, као и да су на састанку су биле "две даме које су професионално представиле Нацрт статута за ЗСО".

Према његовим речима, све време док су представљале Нацрт, Курти и Бисљими су се подсмевали, те да није било председника Вучића да стане у њихову одбрану "ко зна како би се све завршило".

"Курти није спреман ни око чега да разговара и да се договара. На сваку реченицу Данијеле Вујичић, одмахивао је руком и упадао у реч. Не желе да се ЗСО формира”, навео је директор Канцеларије, додајући да је приштинска страна "дошла да минира" састанак.

"Београд се држи потписаних докумената"

Појаснио је да је Управљачки тим 2018. године имао четири месеца да изради Нацрт статута о ЗСО, што су урадили марљиво и професионално, те да цео документ има 67 тачака и базира се на четири споразума постигнута у дијалогу.

Напоменуо је да се Београд држи свих потписаних докумената и не одустаје од тога.

"Траже да примењујемо оно што није потписано, иако је председник јасно ставио до знања које су наше 'црвене линије'. Са друге стране, имамо четири потписана споразума, међу којима и Бриселски споразум. Они то неће да спроведу, иако је и ЕУ гарант Бриселског споразума” нагласио је Петковић.

Аљбина Курти представио је приштински нацрт ЗСО, а Жозеп Борељ је рекао да је направљен неки искорак јер су две стране почеле да разговарају о ЗСО.

Петковић је истакао да Курти неће ЗСО, не жели разговоре, као и да је то човек који не жели мир, већ нове сукобе. "Ту нема много филозофије. Ако посматрате изјаве Куртија од доласка на власт, видећете да не жели ЗСО", нагласио је гост Дневника РТС-а.

"Курти на 24 сата производи нове кризе"

Петковић је напоменуо и да Курти хоће "да протера српски народ", те да "жели да ствара нове кризе". "На 24 сата производи нове кризе. Компромис и договор је забрањена реч у Приштини", истакао је Петковић. Нагласио је и да не пристајемо да ЗСО буде "нека врста невладине организације", упитавши "зашто смо онда 10 година разговарали".

"Курти нема право да предлаже неку своју верзију Нацрта статута. За то је овлашћен Управљачки тим“, каже Петковић.

Рекао је да је трећа тачка јучерашњег састанка била о изборима који су спроведени на северу КиМ, наводећи да је ЕУ била коректна да се направи прелазно решење, али да је Курти све то одбио, иако је наша страна прихватила.

"Важно нам је да сачувамо мир и стабилност. Поручујем грађанима да колико год да је тешко да разговарамо са Куртијем, морамо да чинимо све да сачувамо мир и животе на КиМ. Ако смо у слепој улици где нас је увео Курти, како можемо да причамо о компромису – ако једна страна све одбија", закључује директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике