MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković za RTS: Dogovor zabranjena reč u Prištini – Kurti neće ZSO i tu nema filozofije
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Dogovor zabranjena reč u Prištini – Kurti neće ZSO i tu nema filozofije

03. maj 2023.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da Aljbin Kurti nakon jučerašnjeg sastanka u Briselu neće Zajednicu srpskih opština (ZSO), ne želi razgovore, kao i da je to čovek koji ne želi mir, već nove sukobe i da tu nema mnogo filozofije. Kurti hoće da protera srpski narod, ne želi da razgovara, želi da stvara nove krize, ističe Petković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, posle jučerašnjeg sastanka u Briselu i odbijanja Aljbina Kurtija da razgovara o ZSO, da se plaši kako će se dalje razvijati situacija na KiM

"Borelj [Žozep, visoki predstavnik EU, prim. nov.] je rekao da brine da su na severu KiM otvoreni putevi za nove krize. Gotovo da nemamo normalizaciju odnosa, kao i razgovor o normalizaciji odnosa. Prištinska strana negira sve što je dogovoreno o ZSO, a reč je o četiri sporazuma", kaže Petković.

Petković objašnjava da Upravljački tim za ZSO ima četiri člana, kao i da su na sastanku su bile "dve dame koje su profesionalno predstavile Nacrt statuta za ZSO".

Prema njegovim rečima, sve vreme dok su predstavljale Nacrt, Kurti i Bisljimi su se podsmevali, te da nije bilo predsednika Vučića da stane u njihovu odbranu "ko zna kako bi se sve završilo".

"Kurti nije spreman ni oko čega da razgovara i da se dogovara. Na svaku rečenicu Danijele Vujičić, odmahivao je rukom i upadao u reč. Ne žele da se ZSO formira”, naveo je direktor Kancelarije, dodajući da je prištinska strana "došla da minira" sastanak.

"Beograd se drži potpisanih dokumenata"

Pojasnio je da je Upravljački tim 2018. godine imao četiri meseca da izradi Nacrt statuta o ZSO, što su uradili marljivo i profesionalno, te da ceo dokument ima 67 tačaka i bazira se na četiri sporazuma postignuta u dijalogu.

Napomenuo je da se Beograd drži svih potpisanih dokumenata i ne odustaje od toga.

"Traže da primenjujemo ono što nije potpisano, iako je predsednik jasno stavio do znanja koje su naše 'crvene linije'. Sa druge strane, imamo četiri potpisana sporazuma, među kojima i Briselski sporazum. Oni to neće da sprovedu, iako je i EU garant Briselskog sporazuma” naglasio je Petković.

Aljbina Kurti predstavio je prištinski nacrt ZSO, a Žozep Borelj je rekao da je napravljen neki iskorak jer su dve strane počele da razgovaraju o ZSO.

Petković je istakao da Kurti neće ZSO, ne želi razgovore, kao i da je to čovek koji ne želi mir, već nove sukobe. "Tu nema mnogo filozofije. Ako posmatrate izjave Kurtija od dolaska na vlast, videćete da ne želi ZSO", naglasio je gost Dnevnika RTS-a.

"Kurti na 24 sata proizvodi nove krize"

Petković je napomenuo i da Kurti hoće "da protera srpski narod", te da "želi da stvara nove krize". "Na 24 sata proizvodi nove krize. Kompromis i dogovor je zabranjena reč u Prištini", istakao je Petković. Naglasio je i da ne pristajemo da ZSO bude "neka vrsta nevladine organizacije", upitavši "zašto smo onda 10 godina razgovarali".

"Kurti nema pravo da predlaže neku svoju verziju Nacrta statuta. Za to je ovlašćen Upravljački tim“, kaže Petković.

Rekao je da je treća tačka jučerašnjeg sastanka bila o izborima koji su sprovedeni na severu KiM, navodeći da je EU bila korektna da se napravi prelazno rešenje, ali da je Kurti sve to odbio, iako je naša strana prihvatila.

"Važno nam je da sačuvamo mir i stabilnost. Poručujem građanima da koliko god da je teško da razgovaramo sa Kurtijem, moramo da činimo sve da sačuvamo mir i živote na KiM. Ako smo u slepoj ulici gde nas je uveo Kurti, kako možemo da pričamo o kompromisu – ako jedna strana sve odbija", zaključuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike