МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Прешли смо рубикон, Курти жели рат по сваку цену
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Прешли смо рубикон, Курти жели рат по сваку цену

15. јун 2023. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас поводом актуелне ситуације на КиМ да се налазимо на раскрсници, хоћемо ли даље имати мир или не и да је пређен рубикон, као и да више нема никакву сумњу у то да Аљбин Курти хоће да изазове рат по сваку цену.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: РТС

Вучић је рекао за РТС да је важно да се то каже, како би се избегле све спекулације.

Постоји један човек на Балкану, Аљбин Курти, који хоће да изазове рат, истакао је Вучић и додао да је до сада избегавао да се користи речником оптужби и да је увек тражио могућност за компромис.

"Плашим се да смо прешли рубикон и да ће бити веома тежак повратак на нормалу. Србија ће дати све од себе да се то догоди", истакао је Вучић.

Када говоре да Курти због хапшења полицајаца уводи забрану увоза српске робе, не можете то да забрањујете по прописима који постоје, од ЦЕФТА до других, показујете да желите глађу да изнурујете народ на северу КиМ и да га оставите без лекова и основних намирница и свега другог, рекао је Вучић.

"Њихова је намера да заувек отерају српско становништво са севера КиМ", навео је Вучић и додао да је од почетка године било чак 600 упуцаних Срба и ниједан Албанац. Цела криза почиње оног тренутка када неко доноси одлуку да се иде на нелегитимне изборе", рекао је Вучић.

Вучић: Ниједан српски војник или полицајац није прешао административну линију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ниједан војник Војске Србије, ни полицајац нису прешли административну линију приликом хапшења тројице припадника полиције тзв. Косова.

Он је навео да су они ухапшени на 1,8 километара од административне линије на потезу Орахово-Гњилица.

"То је веома удаљено од Тресаве-Батњик где су оставили свој аутомобил, при чему Курти каже да су ухапшени 300 метара од линије. Шта радите ви на 300 метара од линије, без обавештавања Кфора", упитао је председник, гостујући у дневнику РТС-а.

Вучић је нагласио да припадници косовске полиције немају шта да траже на подручју Тресава-Батњик без одобрења Кфора.

"Немају шта да траже, посебно не са дугим цевима", рекао је председник.

Он је истакао да Србија има доказе о томе да Кфор није био обавештен о свему овоме, као и да ће те доказе сутра поново предочити представницима Европске уније из земаља Квинте.

Вучић је навео да Срби живе у лудилу и терору на Косову и Метохији, а да му западни званичници на то кажу да ситуацију прате преко Еулекса.

"Немојте више да пратите. Нисте ви мени написали да ћете да пратите преко Еулекса, него сам ја гарантовао нашем народу да морају да имају поверења и у вас и у нас", рекао је председник.

Додао је да је фрустриран због неиспуњених речи и обећања.

Срби на северу КиМ неће бити ни гладни ни жедни

Председник Александар Вучић поручио је данас да, упркос мерама Приштине, Срби на северу КиМ неће бити ни гладни ни жедни.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: РТС

"Куртијев је једини циљ, пошто је знао да се одржавају састанци у Бриселу, желео је јуче да изазове сукобе, преко својих служби и неколико својих Срба у Северној Митровици који би изазвали немире, не би ли ми реаговали лоше - хоће рат и да Србија буде кажњена због тога", рекао је Вучић за РТС.

Вучић је показао документ у коме пише да су припадници косовске полиције ухапшени тачно 1,83 километра од административне линије.

Приштина каже да неће да примају робу из централне Србије и то доносе на тако махнит начин, приметио је председник.

Каже да озбиљни људи не доносе на тај начин тако важне одлуке које ускраћују живот људима на КиМ.

"Не треба људи на северу да брину - нећемо дозволити да буду гладни, како год и шта год буде требало да радимо, неће бити ни гладни нити жедни, као што смо се већ суочавали са таксама и свему другом", нагласио је Вучић.

Вучић: Спроводи се истрага,нисмо ни пришли линији, спремни да пружимо све доказе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се спроводи истрага поводом хапшења наоружаних косовских специјалаца и истакао да је Београд спреман да пружи све доказе и да нема проблем са тим да сви покажу сателитске снимке како би се јасно видело да ли су српске јединице прешле административну линију или не.

Вучић је за РТС рекао да ухапшени косовски специјалци нису малтретирани нити пребијени и истакао да српске јединице нису пришле ни милиметар административној линији, што, како је нагласио, говори да неко жели да изазове сукобе по сваку цену.

"Сада тамо с њима раде полиција и тужиоци. То је њихов посао. Не можете ви да упадате с таквим наоружањем на територију суверене земље. Спроводи се истрага", рекао је Вучић.

Он је додао да је Србија спремна да пружи "све податке и све доказе".

"Да знате разлику између државе и квази-државе, а ми смо озбиљна држава. Ови људи нити су пребијани, нити су малтретирани, нити унакажени, а то се дешава Србима које ухапси Куртијева полиција", истакао је Вучић.

Он је подвукао да је Србија озбиљна држава и на озбиљан начин се односи према ухапшенима, шта год мислила о њима.

"Немамо проблем с тим да нам свако покаже било какву замерку на професионалност у поступању. Видели сте да није било понижења приликом хапшења и да је на сваки начин чувано њихово достојанство", рекао је Вучић.

Он је нагласио да Србија води рачуна да се понаша као цивилизована држава.

"На све то добијате одговор - нису они који ушли на територију централне Србије, већ смо ми ти који су терористи јер смо их тобож киднаповали. Нико није прешао ни милиметар, нико није пришао админситративној линији. То говори да неко жели да изазове сукобе по сваку цену", нагласио је Вучић.

Он је додао да нема проблем са тим да сви покажу сателитске снимке како би се јасно видели да ли су српске јединице прелазиле линију или нису.

"Али то Кфор већ зна. Да ће да кажу или не, то је друга ствар, али знам да знају", поручио је Вучић.

Он је нагласио да је српска војска стационирана највећим делом у рејону места Рудница, која је 5,1 километар ваздушном линијом удаљена од тачке где су косовски специјалци ухапшени, али да је потребно 19,8 километара до тамо, јер мора да се иде преко Рашке због Ибра, који сече Гњилицу и Рудницу.

"Наша војка суштински је била удаљена 20 километара од места где се то догодило. Толико о глупостима које прича Курти да је наша војска учествовала. Кфору је то лако да провери и свакоме је то лако да види", нагласио је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике