MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Prešli smo rubikon, Kurti želi rat po svaku cenu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Prešli smo rubikon, Kurti želi rat po svaku cenu

15. jun 2023. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas povodom aktuelne situacije na KiM da se nalazimo na raskrsnici, hoćemo li dalјe imati mir ili ne i da je pređen rubikon, kao i da više nema nikakvu sumnju u to da Alјbin Kurti hoće da izazove rat po svaku cenu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: RTS

Vučić je rekao za RTS da je važno da se to kaže, kako bi se izbegle sve spekulacije.

Postoji jedan čovek na Balkanu, Alјbin Kurti, koji hoće da izazove rat, istakao je Vučić i dodao da je do sada izbegavao da se koristi rečnikom optužbi i da je uvek tražio mogućnost za kompromis.

"Plašim se da smo prešli rubikon i da će biti veoma težak povratak na normalu. Srbija će dati sve od sebe da se to dogodi", istakao je Vučić.

Kada govore da Kurti zbog hapšenja policajaca uvodi zabranu uvoza srpske robe, ne možete to da zabranjujete po propisima koji postoje, od CEFTA do drugih, pokazujete da želite glađu da iznurujete narod na severu KiM i da ga ostavite bez lekova i osnovnih namirnica i svega drugog, rekao je Vučić.

"Nјihova je namera da zauvek oteraju srpsko stanovništvo sa severa KiM", naveo je Vučić i dodao da je od početka godine bilo čak 600 upucanih Srba i nijedan Albanac. Cela kriza počinje onog trenutka kada neko donosi odluku da se ide na nelegitimne izbore", rekao je Vučić.

Vučić: Nijedan srpski vojnik ili policajac nije prešao administrativnu liniju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nijedan vojnik Vojske Srbije, ni policajac nisu prešli administrativnu liniju prilikom hapšenja trojice pripadnika policije tzv. Kosova.

On je naveo da su oni uhapšeni na 1,8 kilometara od administrativne linije na potezu Orahovo-Gnjilica.

"To je veoma udalјeno od Tresave-Batnjik gde su ostavili svoj automobil, pri čemu Kurti kaže da su uhapšeni 300 metara od linije. Šta radite vi na 300 metara od linije, bez obaveštavanja Kfora", upitao je predsednik, gostujući u dnevniku RTS-a.

Vučić je naglasio da pripadnici kosovske policije nemaju šta da traže na području Tresava-Batnjik bez odobrenja Kfora.

"Nemaju šta da traže, posebno ne sa dugim cevima", rekao je predsednik.

On je istakao da Srbija ima dokaze o tome da Kfor nije bio obavešten o svemu ovome, kao i da će te dokaze sutra ponovo predočiti predstavnicima Evropske unije iz zemalјa Kvinte.

Vučić je naveo da Srbi žive u ludilu i teroru na Kosovu i Metohiji, a da mu zapadni zvaničnici na to kažu da situaciju prate preko Euleksa.

"Nemojte više da pratite. Niste vi meni napisali da ćete da pratite preko Euleksa, nego sam ja garantovao našem narodu da moraju da imaju poverenja i u vas i u nas", rekao je predsednik.

Dodao je da je frustriran zbog neispunjenih reči i obećanja.

Srbi na severu KiM neće biti ni gladni ni žedni

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da, uprkos merama Prištine, Srbi na severu KiM neće biti ni gladni ni žedni.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: RTS

"Kurtijev je jedini cilј, pošto je znao da se održavaju sastanci u Briselu, želeo je juče da izazove sukobe, preko svojih službi i nekoliko svojih Srba u Severnoj Mitrovici koji bi izazvali nemire, ne bi li mi reagovali loše - hoće rat i da Srbija bude kažnjena zbog toga", rekao je Vučić za RTS.

Vučić je pokazao dokument u kome piše da su pripadnici kosovske policije uhapšeni tačno 1,83 kilometra od administrativne linije.

Priština kaže da neće da primaju robu iz centralne Srbije i to donose na tako mahnit način, primetio je predsednik.

Kaže da ozbilјni lјudi ne donose na taj način tako važne odluke koje uskraćuju život lјudima na KiM.

"Ne treba lјudi na severu da brinu - nećemo dozvoliti da budu gladni, kako god i šta god bude trebalo da radimo, neće biti ni gladni niti žedni, kao što smo se već suočavali sa taksama i svemu drugom", naglasio je Vučić.

Vučić: Sprovodi se istraga,nismo ni prišli liniji, spremni da pružimo sve dokaze

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se sprovodi istraga povodom hapšenja naoružanih kosovskih specijalaca i istakao da je Beograd spreman da pruži sve dokaze i da nema problem sa tim da svi pokažu satelitske snimke kako bi se jasno videlo da li su srpske jedinice prešle administrativnu liniju ili ne.

Vučić je za RTS rekao da uhapšeni kosovski specijalci nisu maltretirani niti prebijeni i istakao da srpske jedinice nisu prišle ni milimetar administrativnoj liniji, što, kako je naglasio, govori da neko želi da izazove sukobe po svaku cenu.

"Sada tamo s njima rade policija i tužioci. To je njihov posao. Ne možete vi da upadate s takvim naoružanjem na teritoriju suverene zemlјe. Sprovodi se istraga", rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija spremna da pruži "sve podatke i sve dokaze".

"Da znate razliku između države i kvazi-države, a mi smo ozbilјna država. Ovi lјudi niti su prebijani, niti su maltretirani, niti unakaženi, a to se dešava Srbima koje uhapsi Kurtijeva policija", istakao je Vučić.

On je podvukao da je Srbija ozbilјna država i na ozbilјan način se odnosi prema uhapšenima, šta god mislila o njima.

"Nemamo problem s tim da nam svako pokaže bilo kakvu zamerku na profesionalnost u postupanju. Videli ste da nije bilo poniženja prilikom hapšenja i da je na svaki način čuvano njihovo dostojanstvo", rekao je Vučić.

On je naglasio da Srbija vodi računa da se ponaša kao civilizovana država.

"Na sve to dobijate odgovor - nisu oni koji ušli na teritoriju centralne Srbije, već smo mi ti koji su teroristi jer smo ih tobož kidnapovali. Niko nije prešao ni milimetar, niko nije prišao adminsitrativnoj liniji. To govori da neko želi da izazove sukobe po svaku cenu", naglasio je Vučić.

On je dodao da nema problem sa tim da svi pokažu satelitske snimke kako bi se jasno videli da li su srpske jedinice prelazile liniju ili nisu.

"Ali to Kfor već zna. Da će da kažu ili ne, to je druga stvar, ali znam da znaju", poručio je Vučić.

On je naglasio da je srpska vojska stacionirana najvećim delom u rejonu mesta Rudnica, koja je 5,1 kilometar vazdušnom linijom udalјena od tačke gde su kosovski specijalci uhapšeni, ali da je potrebno 19,8 kilometara do tamo, jer mora da se ide preko Raške zbog Ibra, koji seče Gnjilicu i Rudnicu.

"Naša vojka suštinski je bila udalјena 20 kilometara od mesta gde se to dogodilo. Toliko o glupostima koje priča Kurti da je naša vojska učestvovala. Kforu je to lako da proveri i svakome je to lako da vidi", naglasio je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike