МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић из Брисела: Представио сам извештај о ухапшеним Србима и да су Срби у тешкој позицији
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић из Брисела: Представио сам извештај о ухапшеним Србима и да су Срби у тешкој позицији

22. јун 2023.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је на састанку са европским комесаром за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком разговарао о ситуацији на КиМ, као и да им је представио извештај о повредама Срба који су ухапшени, а ништа нису криви.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Он је новинарима у Бриселу рекао да је у том извештају наведено у каквом су стању, ко их је претукао, чак и да албански лекар који их је прегледао, није хтео да потпише и да је рекао да су то звери учиниле.

"Наставићемо да разговарамо на дневном нивоу. Истакао сам да су Срби у тешкој позицији", рекао је Вучић.

Он је додао да је саслушао све што су обојица имали да кажу.

"Разумем њихову вољу да се деескалира ситуација, односно да се кроз разговор решавају проблеми. Не бих говорио о конкретним стварима. За нас је највећи проблем не појединачна ситуација, већ што континуирано другу или трећу годину заредом режим Куртија или покушава да протера, ухапси или уплаши Србе, без обзира да ли је то пребијање или нека друга акција или избори са 3,4 одсто изашлих људи, или забрана уласка камиона", рекао је Вучић.

Вучић: Бринем због ситуације на северу Косова и Метохије

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да брине због онога што се дешава на северу Косова и Метохије и због ухапшених Срба који се недељама налазе у притвору косовске полиције.

"Ја бринем због онога што се дешава на терену. То је свакога дана. Шта ће да се догоди. Свакога дана имате лов на Србе. Па после пет дана кад пустите људе, онда кажу, погрешили смо, грешка у идентитету. Па онда кажу не знамо ни сами зашто их држимо", рекао је Вучић на конференцији за медије након састанка са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом.

Додао је да нико не зна зашто је ухапшен младић рођен у мешовито албанско-бошњачком браку Душан Обреновић или Радош Петровић.

"Не зна ни Еулекс. Шта их брига, ти људи су 25-26 дана у притвору. На страну што су пребијени, један од њих брутално испребијан. Ваљда им је сметало што је православне вере, а није увек био православне вере па су га додатно тукли", навео је Вучић.

Истакао да је да Србија поседује снимке као и НАТО и Еулекс полиција на којима се виде околности под којима су спроведени у притвор.

"Ти људи седе, само их извлаче напоље и одводе их у полицијску станицу при чему их пребијају и ништа више од свега тога", рекао је Вучић.

Вучић: Разговор с Куртијем донео би само додатну штету у овом тренутку

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је дијалог увек лековит, као и да је дошао на сваки разговор.

''Сваки проблем треба да тежимо да решимо дијалогом. У овом тренутку, не видим ниједан разлог за разговор са човеком који сваког дана врши провокације и жели да изазове сукоб. То је његова фанатична идеологија, сматрам да би сваки разговор са њим донео додатну штету и зато мислим да је разговор са њим бесмислен'', рекао је Вучић новинарима након састанка са Жозепом Борељом и Мирославом Лајчаком одговарајући на питање да ли је било позива за трилатерални састанак.

Он је казао и да је за велики број земаља ЕУ тзв. Косово независна држава.

"То морамо да разумемо, оно је њихово чедо, они су га створили и чували, још од колевке. Па је оно мало порасло, тинејџер је сада несташан, дошао у луде године, како они мисле, а не нешто опасније, али они га и даље чувају'', рекао је Вучић и поновио да је позиција веома тешка.

''Све што важи за Украјину, не важи за Србију, али, то је право јачег, на које морамо да се навикнемо'', оценио је председник Србије.

Говорећи о односу са представницима ЕУ, он је рекао да са њима нема проблема и навео да они раде у ''немогућим условима''.

''Треба задовољити државе чланице које желе пре свега да за нешто окриве Србију. Наше је да радимо наш посао, да будемо коректни, да чувамо стабиност, ако можемо, можемо, ако не, шта да се ради'', рекао је Вучић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике