MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić iz Brisela: Predstavio sam izveštaj o uhapšenim Srbima i da su Srbi u teškoj poziciji
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić iz Brisela: Predstavio sam izveštaj o uhapšenim Srbima i da su Srbi u teškoj poziciji

22. jun 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je na sastanku sa evropskim komesarom za spolјnu politiku i bezbednost Žozepom Borelјom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom razgovarao o situaciji na KiM, kao i da im je predstavio izveštaj o povredama Srba koji su uhapšeni, a ništa nisu krivi.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

On je novinarima u Briselu rekao da je u tom izveštaju navedeno u kakvom su stanju, ko ih je pretukao, čak i da albanski lekar koji ih je pregledao, nije hteo da potpiše i da je rekao da su to zveri učinile.

"Nastavićemo da razgovaramo na dnevnom nivou. Istakao sam da su Srbi u teškoj poziciji", rekao je Vučić.

On je dodao da je saslušao sve što su obojica imali da kažu.

"Razumem njihovu volјu da se deeskalira situacija, odnosno da se kroz razgovor rešavaju problemi. Ne bih govorio o konkretnim stvarima. Za nas je najveći problem ne pojedinačna situacija, već što kontinuirano drugu ili treću godinu zaredom režim Kurtija ili pokušava da protera, uhapsi ili uplaši Srbe, bez obzira da li je to prebijanje ili neka druga akcija ili izbori sa 3,4 odsto izašlih lјudi, ili zabrana ulaska kamiona", rekao je Vučić.

Vučić: Brinem zbog situacije na severu Kosova i Metohije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da brine zbog onoga što se dešava na severu Kosova i Metohije i zbog uhapšenih Srba koji se nedelјama nalaze u pritvoru kosovske policije.

"Ja brinem zbog onoga što se dešava na terenu. To je svakoga dana. Šta će da se dogodi. Svakoga dana imate lov na Srbe. Pa posle pet dana kad pustite lјude, onda kažu, pogrešili smo, greška u identitetu. Pa onda kažu ne znamo ni sami zašto ih držimo", rekao je Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za spolјnu politiku i bezbednost Žozepom Borelјom.

Dodao je da niko ne zna zašto je uhapšen mladić rođen u mešovito albansko-bošnjačkom braku Dušan Obrenović ili Radoš Petrović.

"Ne zna ni Euleks. Šta ih briga, ti lјudi su 25-26 dana u pritvoru. Na stranu što su prebijeni, jedan od njih brutalno isprebijan. Valјda im je smetalo što je pravoslavne vere, a nije uvek bio pravoslavne vere pa su ga dodatno tukli", naveo je Vučić.

Istakao da je da Srbija poseduje snimke kao i NATO i Euleks policija na kojima se vide okolnosti pod kojima su sprovedeni u pritvor.

"Ti lјudi sede, samo ih izvlače napolјe i odvode ih u policijsku stanicu pri čemu ih prebijaju i ništa više od svega toga", rekao je Vučić.

Vučić: Razgovor s Kurtijem doneo bi samo dodatnu štetu u ovom trenutku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je dijalog uvek lekovit, kao i da je došao na svaki razgovor.

''Svaki problem treba da težimo da rešimo dijalogom. U ovom trenutku, ne vidim nijedan razlog za razgovor sa čovekom koji svakog dana vrši provokacije i želi da izazove sukob. To je njegova fanatična ideologija, smatram da bi svaki razgovor sa njim doneo dodatnu štetu i zato mislim da je razgovor sa njim besmislen'', rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa Žozepom Borelјom i Miroslavom Lajčakom odgovarajući na pitanje da li je bilo poziva za trilateralni sastanak.

On je kazao i da je za veliki broj zemalјa EU tzv. Kosovo nezavisna država.

"To moramo da razumemo, ono je njihovo čedo, oni su ga stvorili i čuvali, još od kolevke. Pa je ono malo poraslo, tinejdžer je sada nestašan, došao u lude godine, kako oni misle, a ne nešto opasnije, ali oni ga i dalјe čuvaju'', rekao je Vučić i ponovio da je pozicija veoma teška.

''Sve što važi za Ukrajinu, ne važi za Srbiju, ali, to je pravo jačeg, na koje moramo da se naviknemo'', ocenio je predsednik Srbije.

Govoreći o odnosu sa predstavnicima EU, on je rekao da sa njima nema problema i naveo da oni rade u ''nemogućim uslovima''.

''Treba zadovolјiti države članice koje žele pre svega da za nešto okrive Srbiju. Naše je da radimo naš posao, da budemo korektni, da čuvamo stabinost, ako možemo, možemo, ako ne, šta da se radi'', rekao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike