МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Општи информациони рат Приштине с намером да се разори Србија и науди Србима на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Општи информациони рат Приштине с намером да се разори Србија и науди Србима на КиМ

24. јун 2023.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас да је на делу општи информациони рат који воде премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља, са намером да се разори Србија да се науди српском народу на КиМ и да се згази било каква могућност за наставак дијалога и нормализацију односа.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

"У наредна 24 часа ће се обратити председник Србије Александар Вучић са много више информација", навео је Петковић на ванредној конференцији за медије поводом дешавања на КиМ.

Додао је да Вучић интензивно разговара са војним врхом и да ће у складу са развојем ситуације бити доношене наредне одлуке.

Борићемо се да сачувамо мир и учинићемо апсолутно све да покажемо и свету и домаћој јавности са каквим преварама се суочавамо а које имајуза циљ да се ослаби Србија и изазову нови инциденти и створи простор да неосновано хапси на северу КиМ и тиме ствара нове кризе и уводи на с у нове сукобе. Иза овога свакако стоје и велике силе које помажу Куртију и Приштини", навео је Петковић.

Додао је да је синоћ 19:40 у насеље Колонија у Звечану упао већи број припадника Росу.

"Сат времена након тога Свечља саопшатава како је пронађен ауто са таблицама БГ955јW и он ту саопштава да је пронађена извесна количина оружја и експлозива и напада Београд да стоји иза планова да се изврше терористички напади на грађане и институције тзв. Косова", рекао је Петковић.

Додао је да је Свечља напао Београд без икаквих доказа.

"Он то чини у време када се обраћа заменик командира косовске полиције за регион север који каже да чека да дођу специјални тимови да утврде шта је пронађено у аутомобилу.

"Ви видите да док се чека тим Свечља већ припремљено излази са информацијом да је у аутомобилу пронађено много тога, и зоље, и осе, и ручне бомбе и некакав експлозив", истакао је Петковић и додао да Свечља својим неоснованим изјавама само покушава да изазове сукобе на КиМ.

Припадници БИА разоткрили лажи и подметачине из Приштине које су имале за циљ нова хапшења Срба и инциденте

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да су неколико дана пре јучерашњег проналаска аутомобила са оружјем за који је министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља оптужио Србе, припадници БИА И српске службе безбедности обавестиле су о томе да се у регионалним станицама Косовске полиције скупља оружје које је претходно одузимано од албанских и српских грађана на КиМ како би се извршило подметање, са циљем да се изведу нова хапшења Срба и инциденти.

“Наше службе безбедности пре свега БИА, пронашле су и овом информацијом обавестиле готово најмоћнију земљу на свету и најзначајнију обавештајну службу на свету о плановима и намерама Приштине и Куртија. Овај документ 571-013/2023 који је послат 20. јуна у раним јутарњим часовима - БИА је прикупила инфо да Приштина и њихове службе безбедности припремају нова хапшења Срба и изазивање међуетничког оружаног сукоба. На том плану, припадници косовске полиције, илегално ватрено оружје које су у претходном периоду запеленили од Албанаца и Срба који нису имали дозволе - транспортују из свих станица косовске полиције у регионалне дирекције косовске полиције, а потом превозе у базу Белведере у јужном делу Косовске Митровице”, рекао је Петковић на конференцији у Влади Србије.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Танјуг

Петковић је даље прочитао део документа у коме се наводи да је намера Приштине да оружје и муницију злоупотреби за хапшење Срба на северу Косова, и да је о свему овоме обавештена безбедносна служба “готово најмоћније земље на свету”.

“Ми смо дошли до сазнања да су 20. јуна, без икакве претходне најаве, из станице косовске полиције, а то је само један део транспорта, извесна количина ватреног оружја оса, зоља пиштоља, експлозива транспортована у седиште регионалне дирекције косовске полиције у Гњилану. Подменуто оружје ће потом из Гњилана, допремљено из других станица, по истом моделу урађено и по другим регионалним центрима, бити транспортовано у базу Белведере где су смештене специјалне јединице косовске полиције”, рекао је Петковић.

Петковић је додао да је из свега јасно да је циљ да се оружје прикупи из полицијских станица, у регионалне станице косовске полиције, а затим транспортује у Белведере, а све са циљем подметања оружја како би се окривили Срби, те да то искористе за нове нападе и хапшења Срба на КиМ.

Вансудским хапшењима без налога тужилаштва Аљбин Курти креира нове кризе на КиМ

Директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас да је премијер привремених приштинских институција, Аљбин Курти најновијим хапшењима ударио шамар ЕУ и показао да Приштина не жели да настави са дијалогом за нормализацију односа.

"Ненад Орловић је ухапшен без налога, што је потврдио и Борељ говорећи да се Срби вансудски хапсе. Онда се у медијима појавила информација да се хапшење догодило на позив Свечље који има спискове за хапшење људи, а тек након тога обавештава суд и тужилаштво", рекао је Петковић на ванредној конференцији за медије.

Додао је да је акција хапшења извршена без налога тужилаштва и да се види да је налогодавац тих хапшења Курти, за кога је рекао да мимо институција лови и хапси Србе како би креирао нове кризе на северу КиМ.

"На друштвеним мрежама Албанци су објавили и снимак Ненада Орловића, како седи го до појаса у соби у којој га испитују, а на глави му стоји црна кеса. То Албанци шерују по друштвеним мрежама и хвале се како га малтретирају", рекао је Петковић.

Додао је да је добро што је из притвора јуче пуштен Радош Петровић, који је први ухапшен 29. маја у Звечану, али су у притвору и даље Душан Обреновић, Милун Миленковић Луне, Далибор Спасић, Немања Влашковић, Урош Вукашиновић, Драгиша Миленковић који је ухапшен у Грачаници, а сада и Ненад Орловић.

"Све то показује да не жели да стане, већ жели да изазове нове кризе", навео је Петковић.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике