MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Opšti informacioni rat Prištine s namerom da se razori Srbija i naudi Srbima na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Opšti informacioni rat Prištine s namerom da se razori Srbija i naudi Srbima na KiM

24. jun 2023.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je na delu opšti informacioni rat koji vode premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, sa namerom da se razori Srbija da se naudi srpskom narodu na KiM i da se zgazi bilo kakva mogućnost za nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"U naredna 24 časa će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa mnogo više informacija", naveo je Petković na vanrednoj konferenciji za medije povodom dešavanja na KiM.

Dodao je da Vučić intenzivno razgovara sa vojnim vrhom i da će u skladu sa razvojem situacije biti donošene naredne odluke.

Borićemo se da sačuvamo mir i učinićemo apsolutno sve da pokažemo i svetu i domaćoj javnosti sa kakvim prevarama se suočavamo a koje imajuza cilj da se oslabi Srbija i izazovu novi incidenti i stvori prostor da neosnovano hapsi na severu KiM i time stvara nove krize i uvodi na s u nove sukobe. Iza ovoga svakako stoje i velike sile koje pomažu Kurtiju i Prištini", naveo je Petković.

Dodao je da je sinoć 19:40 u naselje Kolonija u Zvečanu upao veći broj pripadnika Rosu.

"Sat vremena nakon toga Svečlja saopšatava kako je pronađen auto sa tablicama BG955jW i on tu saopštava da je pronađena izvesna količina oružja i eksploziva i napada Beograd da stoji iza planova da se izvrše teroristički napadi na građane i institucije tzv. Kosova", rekao je Petković.

Dodao je da je Svečlja napao Beograd bez ikakvih dokaza.

"On to čini u vreme kada se obraća zamenik komandira kosovske policije za region sever koji kaže da čeka da dođu specijalni timovi da utvrde šta je pronađeno u automobilu.

"Vi vidite da dok se čeka tim Svečlja već pripremljeno izlazi sa informacijom da je u automobilu pronađeno mnogo toga, i zolje, i ose, i ručne bombe i nekakav eksploziv", istakao je Petković i dodao da Svečlja svojim neosnovanim izjavama samo pokušava da izazove sukobe na KiM.

Pripadnici BIA razotkrili laži i podmetačine iz Prištine koje su imale za cilj nova hapšenja Srba i incidente

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da su nekoliko dana pre jučerašnjeg pronalaska automobila sa oružjem za koji je ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja optužio Srbe, pripadnici BIA I srpske službe bezbednosti obavestile su o tome da se u regionalnim stanicama Kosovske policije skuplja oružje koje je prethodno oduzimano od albanskih i srpskih građana na KiM kako bi se izvršilo podmetanje, sa ciljem da se izvedu nova hapšenja Srba i incidenti.

“Naše službe bezbednosti pre svega BIA, pronašle su i ovom informacijom obavestile gotovo najmoćniju zemlju na svetu i najznačajniju obaveštajnu službu na svetu o planovima i namerama Prištine i Kurtija. Ovaj dokument 571-013/2023 koji je poslat 20. juna u ranim jutarnjim časovima - BIA je prikupila info da Priština i njihove službe bezbednosti pripremaju nova hapšenja Srba i izazivanje međuetničkog oružanog sukoba. Na tom planu, pripadnici kosovske policije, ilegalno vatreno oružje koje su u prethodnom periodu zapelenili od Albanaca i Srba koji nisu imali dozvole - transportuju iz svih stanica kosovske policije u regionalne direkcije kosovske policije, a potom prevoze u bazu Belvedere u južnom delu Kosovske Mitrovice”, rekao je Petković na konferenciji u Vladi Srbije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Petković je dalje pročitao deo dokumenta u kome se navodi da je namera Prištine da oružje i municiju zloupotrebi za hapšenje Srba na severu Kosova, i da je o svemu ovome obaveštena bezbednosna služba “gotovo najmoćnije zemlje na svetu”.

“Mi smo došli do saznanja da su 20. juna, bez ikakve prethodne najave, iz stanice kosovske policije, a to je samo jedan deo transporta, izvesna količina vatrenog oružja osa, zolja pištolja, eksploziva transportovana u sedište regionalne direkcije kosovske policije u Gnjilanu. Podmenuto oružje će potom iz Gnjilana, dopremljeno iz drugih stanica, po istom modelu urađeno i po drugim regionalnim centrima, biti transportovano u bazu Belvedere gde su smeštene specijalne jedinice kosovske policije”, rekao je Petković.

Petković je dodao da je iz svega jasno da je cilj da se oružje prikupi iz policijskih stanica, u regionalne stanice kosovske policije, a zatim transportuje u Belvedere, a sve sa ciljem podmetanja oružja kako bi se okrivili Srbi, te da to iskoriste za nove napade i hapšenja Srba na KiM.

Vansudskim hapšenjima bez naloga tužilaštva Aljbin Kurti kreira nove krize na KiM

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti najnovijim hapšenjima udario šamar EU i pokazao da Priština ne želi da nastavi sa dijalogom za normalizaciju odnosa.

"Nenad Orlović je uhapšen bez naloga, što je potvrdio i Borelj govoreći da se Srbi vansudski hapse. Onda se u medijima pojavila informacija da se hapšenje dogodilo na poziv Svečlje koji ima spiskove za hapšenje ljudi, a tek nakon toga obaveštava sud i tužilaštvo", rekao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije.

Dodao je da je akcija hapšenja izvršena bez naloga tužilaštva i da se vidi da je nalogodavac tih hapšenja Kurti, za koga je rekao da mimo institucija lovi i hapsi Srbe kako bi kreirao nove krize na severu KiM.

"Na društvenim mrežama Albanci su objavili i snimak Nenada Orlovića, kako sedi go do pojasa u sobi u kojoj ga ispituju, a na glavi mu stoji crna kesa. To Albanci šeruju po društvenim mrežama i hvale se kako ga maltretiraju", rekao je Petković.

Dodao je da je dobro što je iz pritvora juče pušten Radoš Petrović, koji je prvi uhapšen 29. maja u Zvečanu, ali su u pritvoru i dalje Dušan Obrenović, Milun Milenković Lune, Dalibor Spasić, Nemanja Vlašković, Uroš Vukašinović, Dragiša Milenković koji je uhapšen u Gračanici, a sada i Nenad Orlović.

"Sve to pokazuje da ne želi da stane, već želi da izazove nove krize", naveo je Petković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike