МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Курти наставља терор на северу КиМ, Срби су мучки убијени
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Курти наставља терор на северу КиМ, Срби су мучки убијени

02. октобар 2023.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас да је кључно питање за Еулекс због чега није учествовао у истрази након инцидента у Бањској 24. септембра.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"На делу је прогон и етничко чишћење Срба од стране Куртија. Зато је важно да Еулекс преузме своју дужност и реагује у складу са својим мандатом, а да не говоре да не могу да наређују косовској полицији, јер изгледа косовска полиција њима може да наређује", указао је Петковић на конференцији за новинаре.

Он је додао да нико не тражи од КФОР-а и Еулекса да стане на "српску страну" већ се само тражи да буду објективни и неутрални.

"Прошло је седам дана и још нема одговора зашто је Еулекс био одбијен. Ако неко мисли да ће време да избрше то наше питање, неће, инсистираћемо на том одговору", рекао је Петковић на данашњој конференцији за медије.

Петковић је оценио да тзв.косовска полиција не жели да Еулекс учествује у истрази како се не би открило како су два Србина хладнокрвно убијена.

"Косовска полиција не жели да се сазна на који начин су хладнокрвно убијени и да се не утврди да је у редовима косовске полиције било плаћених убица из терористичких кампова, са циљем да побију Србе, јер је то налог Куртија који је спроводио Свечља", оценио је Петковић.

Петковић је новинарима показао фотографију убијеног Бојана Мијаиловића и рекао да иако наши стручњаци нису могли да присуствују обдукцији, њихово мишљење, односно анализа фотографије, потврђује исказ заштићеног сведока који је рекао да је над Мијаиловићем извршена егзекуција.

"Оно што су нам указали наши патолози, пошто су Еулекс и косовска полиција забранили да наши стручњаци присуствују, на основу фотографије тврде да је улазна рана у пределу левог капка, а излазна овде где је ова рупа са десне стране главе Бојана Мијаловића што јасно говори да је он убијен док је лежао на леђима, односно егзекуција је извршена анфас", рекао је Петковић.

Он је додао да се види да је и десна нога у неправилном положају, што као што говори заштићени сведок, показује да је он прво рањен, а да је затим када је пао и косовска полиција пришла, уместо да помогне пуцала и извршила егзекуцију.

"Зато је од кључне важности да сазнамо све из извештаја везано за обдукцију. Не тражимо то од Пришитине, јер је јасно да лажира и чињенице и податке са обдукције већ смо то тражили 29. септембра од шефа Еулекса", рекао је Петковић.

Тражимо, додао је Петковић име и квалификације особе из Еулекса која је присуствовала обдукцији, затим да ли је урађен ЦТ скенер као и да ли су поштовани одређени протоколи.

"Ми смо тражили да наши стручњаци присуствују, односно да се уради међународна комсиија која би присуствовала обдукцији. У одговору који је Еулекс послао Београду они кажу да је обдукција урађена 26. септембра, а на смртовници које су добиле све три породице када су преузимале тела стоји да је обдукција обављена 25. септембра. У касним вечерњим сатима како сам ја и већ рекао да имамо сазнања", рекао је Петковић.

Истиче да је пласирано много лажи од стране Приштине и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

"Видите да су лагали и о броју Срба који су били у Бањској, па су говорили 30, 40, па сада 90. Па су прво говорили да је албански полицајац страдао у унакрсној ватри, а сада оно што смо рекли већ првог дана - да је страдао од експлозива", рекао је Петковић.

Он је нагласио да је свима јасно да оваквим понашањем режим Аљбина Куртија жели да спроведе етничко чишћење Срба са севера КиМ и истакао да према последњим подацима са четири општине на КиМ, које су му, како је рекао, потврдили и страни званичници, око 11 одсто Срба је већ напустило ту територију и отишло у централну Србију.

Петковић у допису тражио од Еулекса детаље са обдукција убијених Срба

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић упутио је још један захтев шефу мисије Еулекса Ђовани Пјетру Барбану у коме тражи да открије име, квалификације, професионално искуство члана те мисије који је према допису Еулекса у својству надгледања присуствовао током обдукција тела тројице Срба погинулих у Бањској као и да достави налазе прибављене приликом обдукције.

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је у допису тражио и достављање података о датуму и времену када су обдукције започете и када су завршени за сваког умрлог појединачно, али и о укупном броју судских лекара/специјалиста судске медицине који су били укључени у обдукције.

У допису је упитано и да ли је било и других судских лекара/специјалиста судске медицине осим оних који су на платном списку Института за судску медицину у Приштини, а да су били укључени у било који од ових обдукција и, ако јесте, која су њихова имана, и по ком основу су они били укључени.

Петковић је у допису упитао и да ли су обављени рендгенски и ЦТ прегледи скенером на сваком телу пре испитивања и обдукције, као и да ли су ти прегледи обављени на сваком телу након испитивања и обдукције?

Такође, у допису се од Еулекса тражи да одговори да ли су на основу запажања и процене представника ЕУЛЕКС-а који су надгледали обдукције, присутни судски лекари/специјалисти судске медицине поштовали препоруке Протокола из Минесоте о истрази потенцијално незаконите смрти (2016) - Ревидирани приручник Уједињених нација о ефикасном спречавању и истрази ванправних. произвољних и погубљења по кратком поступку.

"Ако не, молимо наведите коментар. основу запажања И процене представника ЕУЛЕКС-а који цy пратили испитивања/обдукције, да ли су присутни судски лекари/специјалисти судске медицине поштовали релевантне одредбе Препорука Савета Европе бр. Р (99) 3 о усклађивању медицинско-правних правила обдукције? Ако не, молимо наведите коментар", наводи се у допису.

Петковић је у допису тражио и да мисија Еулекса достави канцеларији за КиМ своје закључке и извештаје са сваке од извршених обдукција, као и копије фотографија свих тела, посебно рана на телима, које су направљене током сваке од обдукција преминулих Срба у вези са догађајима у селу Бањска.

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике