MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Kurti nastavlјa teror na severu KiM, Srbi su mučki ubijeni
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Kurti nastavlјa teror na severu KiM, Srbi su mučki ubijeni

02. oktobar 2023.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je klјučno pitanje za Euleks zbog čega nije učestvovao u istrazi nakon incidenta u Banjskoj 24. septembra.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Na delu je progon i etničko čišćenje Srba od strane Kurtija. Zato je važno da Euleks preuzme svoju dužnost i reaguje u skladu sa svojim mandatom, a da ne govore da ne mogu da naređuju kosovskoj policiji, jer izgleda kosovska policija njima može da naređuje", ukazao je Petković na konferenciji za novinare.

On je dodao da niko ne traži od KFOR-a i Euleksa da stane na "srpsku stranu" već se samo traži da budu objektivni i neutralni.

"Prošlo je sedam dana i još nema odgovora zašto je Euleks bio odbijen. Ako neko misli da će vreme da izbrše to naše pitanje, neće, insistiraćemo na tom odgovoru", rekao je Petković na današnjoj konferenciji za medije.

Petković je ocenio da tzv.kosovska policija ne želi da Euleks učestvuje u istrazi kako se ne bi otkrilo kako su dva Srbina hladnokrvno ubijena.

"Kosovska policija ne želi da se sazna na koji način su hladnokrvno ubijeni i da se ne utvrdi da je u redovima kosovske policije bilo plaćenih ubica iz terorističkih kampova, sa cilјem da pobiju Srbe, jer je to nalog Kurtija koji je sprovodio Svečlјa", ocenio je Petković.

Petković je novinarima pokazao fotografiju ubijenog Bojana Mijailovića i rekao da iako naši stručnjaci nisu mogli da prisustvuju obdukciji, njihovo mišlјenje, odnosno analiza fotografije, potvrđuje iskaz zaštićenog svedoka koji je rekao da je nad Mijailovićem izvršena egzekucija.

"Ono što su nam ukazali naši patolozi, pošto su Euleks i kosovska policija zabranili da naši stručnjaci prisustvuju, na osnovu fotografije tvrde da je ulazna rana u predelu levog kapka, a izlazna ovde gde je ova rupa sa desne strane glave Bojana Mijalovića što jasno govori da je on ubijen dok je ležao na leđima, odnosno egzekucija je izvršena anfas", rekao je Petković.

On je dodao da se vidi da je i desna noga u nepravilnom položaju, što kao što govori zaštićeni svedok, pokazuje da je on prvo ranjen, a da je zatim kada je pao i kosovska policija prišla, umesto da pomogne pucala i izvršila egzekuciju.

"Zato je od klјučne važnosti da saznamo sve iz izveštaja vezano za obdukciju. Ne tražimo to od Prišitine, jer je jasno da lažira i činjenice i podatke sa obdukcije već smo to tražili 29. septembra od šefa Euleksa", rekao je Petković.

Tražimo, dodao je Petković ime i kvalifikacije osobe iz Euleksa koja je prisustvovala obdukciji, zatim da li je urađen CT skener kao i da li su poštovani određeni protokoli.

"Mi smo tražili da naši stručnjaci prisustvuju, odnosno da se uradi međunarodna komsiija koja bi prisustvovala obdukciji. U odgovoru koji je Euleks poslao Beogradu oni kažu da je obdukcija urađena 26. septembra, a na smrtovnici koje su dobile sve tri porodice kada su preuzimale tela stoji da je obdukcija obavlјena 25. septembra. U kasnim večernjim satima kako sam ja i već rekao da imamo saznanja", rekao je Petković.

Ističe da je plasirano mnogo laži od strane Prištine i premijera privremenih prištinskih institucija Alјbina Kurtija.

"Vidite da su lagali i o broju Srba koji su bili u Banjskoj, pa su govorili 30, 40, pa sada 90. Pa su prvo govorili da je albanski policajac stradao u unakrsnoj vatri, a sada ono što smo rekli već prvog dana - da je stradao od eksploziva", rekao je Petković.

On je naglasio da je svima jasno da ovakvim ponašanjem režim Alјbina Kurtija želi da sprovede etničko čišćenje Srba sa severa KiM i istakao da prema poslednjim podacima sa četiri opštine na KiM, koje su mu, kako je rekao, potvrdili i strani zvaničnici, oko 11 odsto Srba je već napustilo tu teritoriju i otišlo u centralnu Srbiju.

Petković u dopisu tražio od Euleksa detalјe sa obdukcija ubijenih Srba

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio je još jedan zahtev šefu misije Euleksa Đovani Pjetru Barbanu u kome traži da otkrije ime, kvalifikacije, profesionalno iskustvo člana te misije koji je prema dopisu Euleksa u svojstvu nadgledanja prisustvovao tokom obdukcija tela trojice Srba poginulih u Banjskoj kao i da dostavi nalaze pribavlјene prilikom obdukcije.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je u dopisu tražio i dostavlјanje podataka o datumu i vremenu kada su obdukcije započete i kada su završeni za svakog umrlog pojedinačno, ali i o ukupnom broju sudskih lekara/specijalista sudske medicine koji su bili uklјučeni u obdukcije.

U dopisu je upitano i da li je bilo i drugih sudskih lekara/specijalista sudske medicine osim onih koji su na platnom spisku Instituta za sudsku medicinu u Prištini, a da su bili uklјučeni u bilo koji od ovih obdukcija i, ako jeste, koja su njihova imana, i po kom osnovu su oni bili uklјučeni.

Petković je u dopisu upitao i da li su obavlјeni rendgenski i CT pregledi skenerom na svakom telu pre ispitivanja i obdukcije, kao i da li su ti pregledi obavlјeni na svakom telu nakon ispitivanja i obdukcije?

Takođe, u dopisu se od Euleksa traži da odgovori da li su na osnovu.

zapažanja i procene predstavnika EULEKS-a koji su nadgledali obdukcije, prisutni sudski lekari/specijalisti sudske medicine poštovali preporuke Protokola iz Minesote o istrazi potencijalno nezakonite smrti (2016) - Revidirani priručnik Ujedinjenih nacija o efikasnom sprečavanju i istrazi vanpravnih. proizvolјnih i pogublјenja po kratkom postupku.

"Ako ne, molimo navedite komentar. osnovu zapažanja I procene predstavnika EULEKS-a koji cy pratili ispitivanja/obdukcije, da li su prisutni sudski lekari/specijalisti sudske medicine poštovali relevantne odredbe Preporuka Saveta Evrope br. R (99) 3 o usklađivanju medicinsko-pravnih pravila obdukcije? Ako ne, molimo navedite komentar", navodi se u dopisu.

Petković je u dopisu tražio i da misija Euleksa dostavi kancelariji za KiM svoje zaklјučke i izveštaje sa svake od izvršenih obdukcija, kao i kopije fotografija svih tela, posebno rana na telima, koje su napravlјene tokom svake od obdukcija preminulih Srba u vezi sa događajima u selu Banjska.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike