MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Otvorena železnička linija Beograd-Kosovska Mitrovica
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Otvorena železnička linija Beograd-Kosovska Mitrovica

14. januar 2017.Izvor: Tanjug

Prvi voz, koji će posle 18 godina direktno ići od Beograda do Kosovske Mitrovice, krenuo je danas sa Glavne železničke stanice u Beogradu, a ispratio ga je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Foto: Kancelarija za KiM

Đurić je rekao novinarima da voz nikako ne može biti prvokacija za Prištinu, s obzirom da je ukrašen svetskom kulturnom baštinom koja je na Uneskovoj listi.

Novi ruski dizel motorni voz je ukrašena motivima kulturnog i duhovnog nasleđa Srbije sa Kosova i Metohiji.

"To je produžetak postojeće linije od Kralјeva do Kosovske Mitrovice, koja postoji već 10 godina i nije nikakva novina u političkom smislu", naglasio je Đurić.

On je rekao da bi svako zaustavlјanje tog voza na ulasku u KiM predstavlјalo kršenje lјudskih prava i slobode kretanja građana, a što je zatražila kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri.

Đurić kaže da ne vidi nikakav problem jer kroz centralnu Srbiju "mirno prolaze desetine autobusa i drugih prevoznih sredstava albanskih prevoznika sa KiM i nikada nemaju nikakvih problema".

Na pitanje da li će Srbija primenjivati reciprocitet ako vozu bude zabranjeno da uđe na Kosovo, Đurić je rekao da svi razumni lјudi treba da osude svako razmišlјanje o ugrožavanju osnovnih lјudskih prava, kao što je sloboda kretanja.

"To je sve što mogu da vam kažem", rekao je Đurić.

Ima onih, kako kaže, koji u svemu što je dobro pokušavaju da pronađu nešto što je loše, a voz je prevozno sredstvo koje ide od tačke A do tačke B i treba da poveže lјude i učini da svi budu bliže, "a, ne da bilo koga dele i odvajaju", dodao je Đurić.

Kako je rekao, reč je o nekoj vrsti pokretne izložbe koja je delo svetski poznatog autora Andreja Vasilјevića.

Đurić je sa novinarima putovao vozom do Topčidera.

To je promotivna vožnja, a probna linija Beograd - Kosovska Mitrovica biće uspostavlјena od 20. januara do 26. februara, nakon čega će biti odlučeno da li će postati redovna linija.

Voz će saobraćati rutom Beograd-Mladenovac-Lapovo-Kragujevac-Kralјevo-Raška-Kosovska Mitrovica.

"Srećna nova godina svima koji slave. Lep početak nove pravoslavne godine. Prvi put posle nove godine, sa najsavremenijom garniturom kreće voz Beograd - Kosovska Mitrovica, na zahtev mnogobrojnih građana i studenata koji žele da budu mnogo bolјe povezani sa Beogradom, Kragujevcem i drugim mestima u Šumadiji i centralnoj Srbiji", rekao je Đurić dodajući da je to primarna uloga voza.

On je zahvalio i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture što je omogućilo realizaciju ove ideje.

Đurić je istakao da je to savremeni voz i prvi koji je u Srbiji u potpunosti opremlјen internetom.

"Očekujem da će studenti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici biti među glavnim korisnicima voza", naglasio je Đurić.

On je kazao da će u narednom periodu i sam sa velikim zadovolјstvom koristiti taj voz.

Đurić je rekao da će ukupan iznos troškova voza biti objavlјen i da je trenutna procena da će u probnom periodu to iznositi malo manje od 18.000 evra, a u to nisu uračunate karte koje će putnici plaćati.

"Može vrlo lako da se desi da ova linija bude i ekonomski isplativa", kazao je on.

Prema njegovim rečima, povratna karta od Beograda do Kosovske Mitrovice će biti oko 1.600 dinara dok je prosečna autobuska povratna karta oko 2.800 dinara.

Na pitanje da prokometariše natpis na vozu "Kosovo je srbsko", Đurić je odgovorio da je natpis ispisan i na slovačkom jeziku.

"Ovo je neko čudno vreme kada i Ivu Andrića proglašavaju fašistom, pa me ne bi začudilo da bude i onih koji Uneskovu kulturnu baštinu proglasiti neprimerenom. Mislim da je lepo da se kroz pokretnu izložbu pošalјe poruka da mi brinemo o našoj kulturnoj i duhovnoj baštini i da je to nešto što treba da približi lјude kulturi", istakao je Đurić.

V.d. generalnog direktora Srbija voza Jugoslav Jović je rekao da na zahtev Kancelarije za KiM uvode direktan voz do Kosovske Mitrovice.

"Sadašnji proračun kaže da uz učešće opštine Kosovska Mitrovica i prihoda od karata da će voz biti isplativ", naveo je Jović.

Voz je unutra ukrašen slikama freski iz četiri manastira na KiM koji su zaštićeni Uneskovom listom svetske baštine od 2004, a od 2006. su na listi ugrožene svetske baštine i to su manastiri - Gračanica, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Pećka patrijaršija.

Voz je spolјa ukrašen zastavom Srbje i nazivima srpskih crkava, manistara i srednjevekovnih gradova na KiM, kao i natpisom Kosovo je Srbija na 21 jeziku, među kojima je i albanski.

Povratak voza iz Kosovske Mitrovice je planiran u sutra u 10.40 sati.

Voz će u probnom peirodu saobraćati dva puta nedelјno, sa polaskom u petak iz Kosovske Mitrovice u 10.45 i u nedelјu polaskom iz Beograda u 8.30 sati.

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike