MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Sportska udruženja se uklјučila u unutrašnji dijalog
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Sportska udruženja se uklјučila u unutrašnji dijalog

14. decembar 2017. Izvor: Tanjug

Na šestom skupu unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, koji je pokrenut na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o mogućim rešenjima tog pitanja, mišlјenja su danas izneli predstavnici sportskih organizacija.

Unutrašnji dijalog o KiM

Foto: Kancelarija za KiM

Predstavnici sportskih saveza istakli su da je Vlada Srbije donela preporuku kako sportisti iz Srbije i organizacije treba da se ponašaju u slučaju kada su organizatori međunarodnih takmičenja, a kako kada se takmiče u inostranstvu protiv samoproglašene države Kosovo.

Oni su zatražili od vlade da se aktuelne preporuke unaprede i da jasno kaže kako da se ponašaju na takmičenjima u inostranstvu ili kao organizatori međunarodnih takmičenja.

Direktor Džudo saveza Srbije Dragan Atanasov kaže da postoji preporuka koja nije obavezujuća i da je treba upotpuniti.

"To je preporuka, a ne obaveza. Taj dokument treba unaprediti da to bude odluka vlade i obaveza svih nas", rekao je Atanasov.

On je dodao da Srbija želi da se kandiduje za prvenstvo Evrope u džudou 2020. godine, te da treba da postoje jasne smernice kako se ponašati u određenim situacijama.

Podseća da je Međunarodna džudo federacija primila Kosovo u tu organizaciju, a da za Kosovo nastupaju džudisti koji osvajaju medalјe.

Predsednik vaterpolo saveza Srbije Miodrag Krivokapić kaže da ne sme nikada da se dozvoli da sportisti ne igraju na Olimpijskim igrama, ali i da ne sme da se dozvoli da neko prizna Kosovo.

"Političari moraju da nam pomognu, da nam daju smernice, ali ne smemo da dozvolimo i da mi sportisti priznamo Kosovo", naglasio je Krivokapić.

Predsednik Olimpiskog komiteta Srbije Boža Malјković nada se da će sa današnjeg skupa da se izvuku dobri zaklјučci, koji će u sinergiji sa Vladom Srbije i predsednikom eliminisati sve dileme kada su u pitanju učešća na velikim sportskim takmičenjima.

Predstavnik Sportskog saveza Srbije Dane Korica naglasio je da je važno da se razgovara o budućnosti sporta, da je sport velika armija lјudi i najuspešnija delatnost u Srbiji i da afirmiše Srbiju.

On je dodao da će Sportski savez Srbije podržati sve ono što Vlada Srbije odluči.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da je sport organizovao najbrojniju konferenciju i razgovor o unutrašnjem dijalogu o KiM.

"Čuli smo sa kojim se problemima naši sportisti susreću kako na domaćem, tako i međunarodnom terenu. Imali smo argumentovane predloge kako neke stvari da rešimo. Siguran sam da ćemo izaći sa jednim konstruktivnim resenjem, na temu koja nije bitna samo za sistem sporta, već celokupnu Srbiju", rekao je Udovičić novinarima u pauzi skupa.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić istakao je da se srpski sport ujedinjuje kako bi dao svoj doprinos ostvarivanju srpskih interesa na KiM.

"Moram da kažem da mi je puno srce što sam video da su strast sa kojom se bore za naše nacionalne boje, zastavu na sportskim takmičenjima preneli i na ovaj teren gde treba zajedno da se dokažemo u traženju rešenja za naše najteže državno i nacionalno pitanje", rekao je Đurić.

On je naglasio da mu je drago što sportisti i sportski savezi nastavlјaju da daju doprinos, a da će se vlada potruditi da njene preporuke budu sveobuhvatnije.

Unutrašnji dijalog o rešenju pitanja Kosova i Metohije pokrenut je na predlog predsednika države Aleksandra Vučića, a prva runda počela je 30. oktobra, kada je 40 pravnika, profesora fakulteta iznelo svoje viđenje rešenja kosovskog problema.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike