MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Insistirati na imovini, nastaviti razvoj ekonomskih odnosa
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Insistirati na imovini, nastaviti razvoj ekonomskih odnosa

18. decembar 2017. Izvor: Tanjug

Generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković izjavio je da su se ekonomski stručnjaci u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu danas složili da se mora insistirati na pitanju otete i uzurpirane imovine Srbije na KiM, kao i da se mora nastaviti razvijanje ekonomskih odnosa.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za KiM

Selaković je u pauzi okruglog stola na kome učestvuju predstavnici ekonomskih fakulteta i instituta kazao da ekonomski odnosi, njihov razvoj i bolјa pozicija Beograda stvara veći kredibilitet, uvažavanje i poštovanje Srbije u širim okvirima.

On je ocenio da je današnje izlaganje ekonomista bilo izuzetno korisno i značajno i da je način izlaganja bio egzaktan, pa je podrazumevao i analizu tržišta, stanovništva, ali i sve ono što nisu “puke” brojke, da bi se došlo do prognoza u vezi sa ekonomskim razvojem.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Branislav Boričić složio se da se danas pokazalo da je ekonomija najegzaktnija nauka.

“Mogli smo da čujemo puno jasnih predloga i verujem da će nakon ovog zasedanja ponovo, kada se stvar vrati na politički nivo, mnoge stvari biti jasnije i lakše za odlučivanje”, rekao je on novinarima.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Prištini Nebojša Stošić ukazao je na brojne probleme na KiM, a među njima su i ekonomski problemi koji su, kako kaže, jako veliki.

“Moramo da krenemo od ekonomskih problema, lično smatram da čitav proces pregovora mora da bude integrisan da rešenje bude jedinstveno. Da bude sve dogovoreno i da ne idemo u neka parcijalna rešenja jer ad hok rešenja mogu samo da nas odvedu na stranputicu”, rekao je Stošić.

On je tokom izlaganja predložio formiranje dve slobodne carinske zone - sever i jug, kao i pokretanje procesa u vezi sa privatizacijom koja se dešavala na prostoru KiM. Nјegov predlog je i da se napravi Garantni fond koji će srpskim privrednicima omogućiti da više investiraju na tom prostoru.

“Deset godina se sprovodi protivpravna privatizacija. Bez procene vrednosti kapitala se ulazi u prodaju preduzeća. Veliki ekonomsi sistemi kao Elektroprivreda Kosova su već preimenovani. Najveći problem je da Trepča kao takva opstane, da ona bude osovina za razvoj malih i srednjih preduzeća”, rekao je Stošić.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da će Srbija morati da bude fleksibilna u rešavanju kosovskog pitanja jer je uvek bilo “da velike sile kroje kapu malim silama” i da u granicama onoga na čemu insistiraju treba tražiti neki svoj “optimum”.

“Kada je u pitanju vlasništvo, tu treba biti dosledan i tu ne treba praviti kompromise, sem ponešto oko društvene svojine, a i tu su naši argumenti veoma jaku budući da je veliki broj firmi na Kosovu bio u vlasništvu ili su predstvalјale filijale firmi čiji su centri bili u Srbiji”, rekao je Madžar.

Kada je reč o demografskim projekcijama, kaže da ukoliko bi Kosovo bilo u potpunosti reintegrisano u Srbiju, što je za sada mala verovatnoća, da bi posle 2050. Ili 2060. godine moglo da se dogodi da budu većina u našoj državi.

“Ja sam ne bih voleo da postanem pripadnik manjine u Srbiji, niti bih voleo da to budu moja deca i to je jedna dugoročna perspektiva koja mora da se ima u vidu u svim narednim pregovorima jer demokrafija ne radi za nas, nego za one druge. To je stvar koja mora ozbilјno da se respektuje”, kazao je Madžar.

Madžar je mišlјenja da Kosovo, koje je sada prepreka na putu ka EU, treba pretvoriti u instrument kojim će se uklјučenje Srbije u EU ubrzati I predložio da Srbija i Kosovo istovremeno uđu u evropsku porodicu.

“Neke ustupke moramo dati, jači od nas su izgleda nešto presudili. To sto su nam oteli nadamo se da ćemo vratiti, ali to neće moći brzo. Prošlo je 17 godina, a stvari se pogoršavaju”, rekao je on.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Subotici Aleksandar Čučković ocenio je da se nalazimo u situaciji kada neko rešenje treba pronaći a po njegovom ličnom mišlјenju se ono vezuje za pitanje da li Srbija treba ili ne treba da prizna nezavisnost Kosova.

On je rekao da je protiv toga da se prihvati nezavisnost i da je za to da se nađe rešenje koje će Srbiji omogućiiti da se razvija i napreduje, navodeći da je naša zemlјa sada krenula u ekonomski dobrom pravcu što, kaže, pokazuju rezultati.

Ukazao je na prisutnost Srbije na kosovskom tržištu i naveo da Srbija treba da vodi politiku koja će eliminisati carinsku zaštitu, jer je interes Srbije da jača svoje ekonomsko prisustvo u okruženju.

Prema njegovim rečima, vlada bi svojim merama mogla da podrži privrednike koji bi pokusali da se u što većoj meri pozicioniraju na KiM. Zaklјučio je da u traženju rešenja treba biti strplјiv jer se okolnosti u svetu menjaju.

Politika samo treba da podrži ekonomiju, rekao je dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu Petar Veselinović, navodeći da biznismeni nesmetano rade, da nema nekih prevelikih barijera, a da bi potencijalna mogla da bude ona u političkom aspektu.

“Ono što mene brine je siva zona, a tu svi onda gube”, rekao je Veselinović.

Referendum na kome bi građani odlučili na koji način treba da se reši pitanje predložila je Jadranka Đurović Todorović dekan Ekonomskog fakulteta u Nišu.

Gledajući samo po ekonomskim keriterijumima, trebalo bi priznati Kosovo, rekla je ona, ali istakla da to ne može biti jedini kriterijum i dodala da je ona bliska činjenici da se nastavi sa vođenjem mudre politike i da se nastavi sa “odugovlačenjem” dok se ne promeni situacija u svetu.

“Problem Kosova nije nastao juče. Moramo mudro da nastavimo da se borimo dok ne vratimo ono što je naše”, rekla je ona.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike