MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: 2018. razvojna godina za srpski narod na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: 2018. razvojna godina za srpski narod na KiM

31. decembar 2017. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je večeras da 2018. mora da bude razvojna godina za srpski narod na KiM, kako u političkom, tako i u ekonomskom i kulturnom smislu.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za KiM

To mora biti godina u kojoj će biti revitalizovane naše institucije u svim segmentima, rekao je Đurić u inervjuu televiziji Most iz Zvečana, poželevši i da 2018. građanima Srbije u pokrajini donese bolјi i kvalitetniji život i da bude godina u kojoj će deca postati najvažnija i najveći prioriet.

“Uspeli smo da sačuvamo jezgro našeg sistema na KiM, da sačuvamo radna mesta naših lјudi na KiM, i da tome pridodamo radna mesta u prištinskom sistemu. Dakle egzistencijalne uslove smo stabilizovali i za nas bi normalnost bila da ti uslovi u 2018. godini nastave da se pobolјšavaju”, rekao je Đurić odgovarajući na pitanje šta bi za njega u 2018. godini značila “normalizacija odnosa”.

“Za nas je normalizacija odnosa to što želimo da živimo u miru, da živimo tako da možemo da planirmo svoju budućnost i da se osećamo kao svoji na svome, to je za nas normalnost. Normalizacija bi trebalo da bude sve što nas vodi ka ostvarivanju tog cilјa”, objasnio je Đurić.

Konstatujući da u Prištini neke političke strukture pod normalizacijom podrazumevaju nešto sasvim drugo, Đurić je kazao da se dva koncepta normalizacije moraju pomiriti na način koji će zaštititi interese Srba i ostalih građana Srbije na KiM.

Prošla godina je, kako je ocenio, bila godina borbe da srpski narod na KiM osnaži svoj politički kapacitet i stvori političko jedinstvo svojih predstavnika.

“Šta je to što nam je potrebno da bismo ovde opstali. Jedan od prvih preduslova je političko jedinstvo srpskih predstavnika, da budemo organizovani i da delujemo u političkom smislu kao vojska. U 2017 godini smo se približili tom cilјu, iako imamo još mnogo posla”, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, u odnosu sa prištiskim privremenim institucijama srpski predstavnici danas deluju harmoničnije i kompaktnije, usaglašeno sa politikom države Srbije, i to što imaju takozvani zlatni glas u tim institucijama stvara potencijal da se u 2018. godini ostvare još značajnij rezultati u odbrani srpskih državnih i nacionalnih interesa.

Srpski politički predstavnici se danas u Prištini, kako je konstatovao, tretiraju sa mnogo više ozbilјnosti i poštovanja, dobrim delom i zbog toga što je svima jasno da oni svoje delovanje zasnivaju na saradnji sa Vladom Srbije i državom Srbijom.

“Dok bude Srbije biće i našeg KiM sa našim lјudima i institucijama na njemu, sa našom borbom da ovde ostanemo i opstanemo. Mi ćemo se truditi da jačamo našu vitalnu životnu snagu na KiM, da iskoristimo sve što nam se pruža iz oba sistema da bi nas ovde bilo što više”, rekao je Đurić.

On je izrazio uverenje da će u 2018. godini, zahvalјujući unutrašnjem dijalogu, jačati srpske pozicije kada je reč o KiM.

“Inicijativa predsednika Vučića za unutrašnji dijalog podstakla je daleko veći broj lјudi nego ikada do sada da počnu da se bave KiM i mislim da je to veoma važno za naš ukupni kapacitet da se bavimo ovim problemom. Inicijativa predsednika Vučića je podstakla stvaralaštvo i stvaralački rad po pitanju pronalaženja rešenja i mobilisala našu javnost da počne da se daleko više interesuje za KiM”, rekao je Đurić.

Unutrašnji dijalog je, takođe, kako je naglasio, pokazao i ko zapravo nema stav i ko ima potpuno odsustvo politike po tom pitanju.

“Pojedini opozicioni politički predstavnici bukvalno su pobegli od ove debate, čime su demonstrirali da su se sve vreme sakrivali iza slogana i parola”, primetio je Đurić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike