MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Kinoteka donirala DSP projektor Domu kulture u Gračanici
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Kinoteka donirala DSP projektor Domu kulture u Gračanici

12. januar 2018. Izvor: Tanjug

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić uručio je danas direktoru Doma kulture u Gračanici Živojinu Rakočeviću mobilni DSP projektor u vrednosti od 4.207.000 dinara koje je obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja.

Kancelarija za KiM

Foto: Kancelarija za KiM

Primopredaji su prisustvovali ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavlјević i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Vukosavlјević je istakao da ovim činom pokazuju da izlaze u susret akutnim potrebama srpske kulture svuda gde živi srpski narod i omogućuju vrlo aktivnom kulturnom činiocu - Domu kulture u Gračanici da srpskom narodu na Kosovu i Metohiji obezbedi prikazivanje značajnih domaćih i inostranih filmova.

On je rekao da će projektor omogućiti prikazivanje filmova ne samo u Gračanici, nego i u 15 naselјenih mesta gde živi srpski narod na Kosovu, čime će se kulturni život našeg naroda na KiM u određenoj meri popraviti, istakavši još jednom celovitost i nedelјivost kulturnog prostora srpskog naroda.

Đurić je naglasio da je Srbija nesumnjivi utemelјivač, glavni mecena i patron filma na Kosovu i Metohiji još od vremena kada je srpska vojska 1912. godine, nakon viševekovnog ropstva, zakoračila na tle Kosova i Metohije i kada su zabeležene "žive slike Gazimestana i naših svetinja i u istoriju upisale neizbrisiv trag borbe našeg naroda za oslobođenje".

"Ta časna uloga koju je imala srpska kamera za vreme Velikog rata za oslobođenje našega naroda na Kosovu i Metohiji, ujedno je i prvi filmski zapis sa tog područja. Kako je bilo tada, tako je i danas. I danas je Srbija jedna od glavnih mecena i patrona filma na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić.

On je naglasio da Ministarstvo kulture, Kancelarija za KiM i sve institucije nastoje da "film u našoj južnoj pokrajini bude živ, da arhivska građa bude sačuvana i dostupna, kao i da naš narod na Kosovu ima priliku da uživa u svim savremenim ostvarenjima filmske umetnosti".

Đurić je primetio da kulturni život na Kosovu i Metohiji opstaje u vrlo teškim i složenim uslovima.

"Ako digitalni projektor možda znači samo neki dodatni sadržaj u nekom drugom delu naše zemlјe, na Kosovu i Metohiji to je još jedan od simbola ulaganja u budućnost, jer sve novo što tamo napravimo, poručuje da želimo tamo da ostanemo, da želimo da opstanemo, da želimo da popravimo naš život tamo i da vidimo tamo svoju budućnost", podvukao je Đurić.

Direktor Doma kulture u Gračanici Rakočević je naglasio da projektor predstavlјa "novi prozor i svetlo u getu" i mogućnost da gde god uspeju u nekoj sobi da zamrače prozor od te sobe naprave bioskop.

On je rekao da kultura pruža slobodu u getu gde nema izbora i prisetio se emotivne scene kada je ekipa filma "Jesen samuraja" obilazila srpske enklave o organizovala projekcije.

"Danilo Bećković, Marko Palјić i Slaviša Čurović su došli i rekli da žele da budu u životu svake srpske enklave. Sećam se kada su u selu Suvo grlo u Srbici počeli da vade ćebad Crvenog krsta i jedan selјak je rekao: Neki glumci tamo opet donose ćebad, a imamo ih njive da pokrijemo. Ali kada su videli da nameštaju platna za projekciju filma, stotine dece se okupilo tražeći autograme i tada sam prvi put čuo toliko puta ''hoću da budem glumac, glumica, producent''. U getu se ne govori hoću da budem", ispričao je Rakočević.

Dom kulture u Gračanici je uz projektor dobio i prateću opremu koju čine hard disk set, objektiv za projektor i digitalno-analagoni konventor.

Direktor distributerske kuće "MegaKom film" Igor Stanković je rekao da će sada stanovništvo na Kosovu i Metohiji istog dana kada i publika u Beogradu gledati blokbastere, domaća ostvarenja, sinhrozniovane animirane filmove, pomenuvši da u Prištini postoji bioskop u kome se prikazuju isklјučivo filmovi sa albanskim titlom.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike