MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Da organi Sbije učestvuju u istrazi ubistva Ivanovića
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Da organi Srbije učestvuju u istrazi ubistva Ivanovića

16. januar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema ovlašćenja da govori o saznanjima kojima raspolažu službe u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, ali, kako je rekao, da "ima mnogo interesantnih detalјa, koji ukazuju na moguće počinioce".

Aleksandar Vučić

Foto: Kancelarija za KiM

Vučić je rekao da je upućeno pismo Euleksu i UNMIK-u sa zahtevom da državni organi Srbije učestvuju u sprovođenju istrage na KiM o ubistvu Olivera Ivanovića.

"Uvereni smo da bi učešće državnih organa Srbije značilo otkrivanje istine o ubistvu Olivera Ivanovića", rekao je Vučić nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Dodaje da će Srbija preduzeti sve mere koje su neophodne da se pronađe ubica ili ubice, i da je to jutros obećao i supruzi Olivera Ivanovića.

On je naglasio da nema ovlašćenja da govori o saznanjima kojima raspolažu službe, ali kako je rekao "ima mnogo interesantnih detalјa, koji ukazuju na moguće počinioce".

Zločin se, kako je rekao, nije dogodio na teritoriji koju efektivno kontroliše država Srbija, te se mora čekati reakcija drugih organa, ali očekujemo da oni to urade profesionalno i to je tražio i od Federike Mogerini i drugih predstavnika međunarodne zajednice.

"Ubijen je čovek koji je roditelј, suprug i koji nikada nije pozivao na sukob Srba i Albanaca. Bez obzira na političke razlike lično upućujem saucešće porodici Ivanovića i svim Srbima. To je napad na porodicu Ivanović, sever Kosova i Srbe u celini", naglasio je on.

Predsednik Vučić je rekao da Beograd nema poverenja u kosovske organe, ali da se nada da će biti u stanju da sprovedu efikasnu istragu, a ako ne budu mogli - Srbija će to sigurno učiniti.

Uz podsećanje da se ubistvo dogodilo na teritoriji nad kojom Srbija nema efektivnu kotrolu posebno od 2008., Vučić kaže:

"Da imamo najveće moguće poverenje u organe - nemamo, ali se nadamo. Ako nisu u stanju, molimo ih da pozovu naše organe i prihvate našu pomoć. Jer, mi kažemo - mi ćemo da otkrijemo (ubice)", kaže Vučić.

"Mislim da to može normalno da funkcioniše. Gotovo sam siguran da je ovo toliko krupno, da može da prođe neistraženo i bez pronalaženja jasnog krivca", poručio je Vučić i dodao da ne postoji savršen zločin, a ovo je daleko od savešenog zločina.

On je dodao da ne želi da govori o tome kome bi moglo da odgovara ubistvo Olivera Ivanovića.

"Ne želim još o tome da govorim. Početnih indicija imamo, ali neću o tome govoriti dok nadležni organi ne budu govorili", rekao je predsednik Srbije novinarima.

"A, kome bi odgovaralo? Mislim da je svakome sve jasno...i kome bi na Kosovu odgovaralo, kome u međunarodnoj zajednici, kome na Kosovu ne bi, a kome bi odgovaralo ili ne bi u Beogradu..", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da li ubistvo ima međunacionalni karakter ili ga je počinio neko sa srpskim imenom.

Dodao je da ništa više neće o tome reći, ali da je "svakome ko je zavšio prvi razred osnovne škole sve mu je jasno i svi su sve razumeli".

"Samo da sačekamo i vidimo.. Ali ko god je počinio ubistvo biće pronađen", poručio je on.

Predsednik Srbije je u obraćanju novinarima posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost naveo i da postoje ideje jedne zemlјe unutar KFOR-a da prekine kontrolu administrativne linije.

Izrazio je nadu da ubistvo Ivanovića neće biti zloupotreblјeno za pokušaje da ostvare neke svoje ideje.

"Moje upozorenje danas je i da neki ne pokušaju da to koriste za uvodenje kosovskih bezbednosnih snaga, ni na sever, niti na Kosovo uopšte", naveo je Vučić.

Predsednik Vučić je pozvao srpski narod na KiM da se sačuva mir i staloženost i poručio da će ubica biti pronađen i kažnjen.

"Razgovarao sam sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i atmosfera je vrlo teška i loša i moja poruka je da se sačuva mir i staloženost, a ubice ćemo naći, ako to ne urade oni koji treba to da urade", rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Budite sigurni da ćemo mi to da uradimo", poručio je Vučić.

Na pretnje pojedinaca da će Albanci doći do Niša predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da "mogu doći na kafu, da vide lep grad u kome je otvoreno mnogo fabrika, ali, drugačije neće moći".

"Sve Albance pozivam da dođu na kafu u Niš, da se lepo provedu, da vide kako izgleda jedan lepo uređen evropski grad, gde imate sve više fabrika",rekao je Vučić.

On je dodao da to što može da se vidi u Nišu ne mogu da vide na KiM, toliko novootvorenih fabrika u jednom gradu.

"A na drugi način da dođu u Niš - neće moći. Bili sa ovima ili sa onima drugačije Niš da vide neće moći", zaklјučio je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike