MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Vučićeva poseta veoma važna i presudna za Srbe
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Vučićeva poseta veoma važna i presudna za Srbe

17. januar 2018. Izvor: Tanjug

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozvao je danas Srbe na Kosovu i Metohiji i centralnoj Srbiji da ostanu mirni i sabrani i da ne dozvole, kako je rekao, da nasedamo na šićardžijsku politiku onih koji bi da nas podele.

Marko Đurić

Foto: Tanjug

Đurić je za Jutarnji program Pinka rekao da do sada nije dobijena nijedna jedina informacija vezano za pronalaženje počinioca ovog terorističkog akta, te ponovio da će predsednik Aleksandar Vučić za vikend biti sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji.

Ta poseta, istakao je, veoma je važna i presudna za okuplјanje i osnaživanje naroda u ovom trenutku da izdržimo težak udarac koji smo dobili ubistvom Olivera Ivanovića.

Đurić je ocenio da će ubistvo Ivanovića imati ozbilјne posledice s obzirom na to da je reč o najtragičnijem događaju za naš narod u celini.

Istakavši da naši nadležni organi rade sve što je u ovom trenutku potrebno, Đurić je ukazao da je glavni cilј terorista bio da se među Srbe unese strah, panika, da se izazove haos i neredi i da se možda pruži povod da Albanci "završe ono što smatraju da treba da završe na severu Kosova".

"Zato je naš najbolјi i najsnažiji odgovor da uradimo suprotno od onog što oni žele. Oni žele da se podelimo, a mi treba da se okupimo, da se saberemo i ujedinimo. I zato predsednik Vučić ide na KiM, da bude sa svojim narodom u ovom najtežem trenutku, da bude sa Srbima tamo gde je najteže, za razliku od onih koji bi da iskoriste sitnu šićardžijsku politiku", naveo je direktor vladine kancelarije za KiM.

Predsednik Vučić sa saradnicima obići će sever Mitrovice, centralno Kosovo i neke enklave, jer, dodao je, nama je sada mesto na KiM.

"Ne interesuje me ništa drugo. Bićemo tamo gde nam je mesto", jasan je bio Đurić.

Veoma važno je, istakao je, i da ubice Olivera Ivanovića moraju biti izvedene pred lice pravde.

"Mi tražimo da budu procesuirani od prištinskih institucija koje već pokušavaju da prebace odgovornost za ubistvo Ivanovića u srpsko dvorište. To budi ozbilјnu sumnju...", rekao je Đurić.

Smatra da ovakav teroristički akt i zločin nije mogao da bude izveden bez ozbilјne pripreme.

"Mi već sada dobijamo informacije... A ako ne pronađu ubice, mi ćemo znati gde da ih tražimo i znaćemo kako da istragu sprovedemo", kazao je Đurić.

Na najavu albanske strane da će, ako bude trebalo, angažovati i FBI da im pomogne u pronalaženju ubice Olivera Ivanovića, Đurić, kaže, da nema ništa protiv.

Samo neka ga, kaže, pronađu.

"Sa druge strane mi zahtevamo i tražimo i nastavićemo da tražimo da se omogući našim organima da budu uklјučeni aktivno u istragu, jer naše službe su na nivou da mogu u Prištini da pomognu, već zato što je Ivanović bio jedan od klјučnih političkih lidera Srba na KiM", poručio je Đurić i dodao da je u Beogradu već pokrenut krivični postupak i da će i istraga biti sprovedena na najbolјi način.

Đurić: Bez nastavka dijaloga, dok ne bude rezultata istrage

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ponovio je danas da neće biti nastavka razgovora u okviru Briselskog dijaloga, dok ne bude rezultata u istrazi ubistva Olivera Ivanovića.

Đurić je rekao da ubice Ivanovića moraju biti pronađene, kako bismo mogli da idemo napred, gradimo normalne odnose, kao i sadašnjost i budućnost svih koji žive na KiM...

„A ćutanje... Ne pada nam na pamet da pred ovime žmurimo i ćutimo. Oni su ćutali na izjavu Kadrija Veselјija dan pre ubistva i pretnje ratom, na palјenja srpske imovine, sena i kuća nedelјu dana pre toga, dan za danom, na sve što se dešava vezano za Specijalni sud...“, rekao je Đurić za TV Pink.

Kako je rekao, teroristički napad i ubistvo Olivera Ivanovića, što je i napad na celu Srbiju i Srbe na KiM, desio se juče u 8.17, a nastavak razgovora u Briselu, posle više od godinu dana, trebalo je da počne u devet sati.

"Ako razmislimo kome je sve odgovaralo i kome šta odgovara na KiM, kome odgovara da bude mir, da konačno posle toliko godina imamo neki napredak, stabilnost, oporavak srpske zajednice, klјučnu ulogu i da od Srba zavisi vlada u Prištini, kada su Srbi ti koji insistiraju da se pregovori odvijaju, a Albanci se tome protive, kada je negativan publicitet oko Specijalnog suda na drugoj strani... potpuno je jasno kome ne odgovara", rekao je Đurić i podvukao da Srbiji i Srbima ne odgovara nestabilnost.

On je rekao da je jedno od osnovnih pitanja u svakoj istrazi kome odgovara i ko je "beneficijer" takvog zločina, a da svi na KiM i u celoj Srbiji od ubistva Ivanovića imaju štetu.

Kako je istakao, naše službe i državni organi su uspostavili jurisdikciju i nadležnost u ovom slučaju, iako se on desio na teritoriji KiM, gde nemamo efektivnu kontrolu 17 godina i bave se tim pitanjem na vrlo ozbilјan način.

"Našu istragu, bez obzira na sve okolnosti, sprovodimo i sprovodićemo. Oni čija je nadležnost i odgovornost da sprovode ovu istragu nisu do ovog trenutka to uradili, a njihova obaveza je da pronađu ubice. Ako ne budu dali ozbilјan doprinos da se razotkrije, znaćemo u kom pravcu da gledamo i u kom pravcu da tražimo odgovornost i delujemo, jer je nemoguće da se tako nešto ne pronađe", rekao je Đurić.

On je dodao da niko iz međunarodne zajednice ne sme i nema pravo da sedi skrštenih ruku.

"Očekujemo konkretne korake i rezultate, ništa drugo nas ne interesuje bilo kakve reči su sada prazne", rekao je Đurić.

Đurić je dodao da se lično gnuša onih koji pokušavaju da "lešinarski politički profitiraju u ovoj tragičnoj situaciji".

"Neću da govorim ni o Đilasu, Šapiću, Tadiću ni o svima njima koji pokušavaju da na gnusnom i mosntruoznom ubistvu napadnu sopstvenu državu, da bi ostvarili najjeftinije političke poene na lokalnim izborima i to da bi, ako uzmu vlast na lokalnim izborima bili sa prstima u medu", rekao je Đurić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike