MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić u Laplјem selu sa više hilјada Srba sa celog KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić u Laplјem selu sa više hilјada Srba sa celog KiM

20. januar 2018. Izvor: Tanjug

Veliko vam hvala što čuvate ognjišta i što čuvate i branite srpsko ime i prezime, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić Srbima sa celog Kosova i Metohije, koji su, više hilјada njih, došli u Laplјe selo kako bi se sreli i razgovarali sa predsednikom Srbije.

Aleksandar Vučić i Đurić

Foto: Tanjug

Vučić je građanima koji su ga dočekali ispred sale u kojoj će razgovarati sa njima rekao da im je zahvalan što su došli po kijametu, snegu, a on je, kaže, došao u teškim trenucima posle ubistva Olivera Ivanovića da im pokaže da nisu sami.

"Razgovaraćemo večeras kako možete da živite bolјe, u miru sa komšijama Albancima, da planirate bolјu budućnost za našu decu", rekao je Vučić.

Čestitao je svima koji slave i rekao da je spreman da odgovara na pitanja celo veče.

Potom je ušao u salu, gde je već bilo više od stotinu građana, koji su ustali i pozdravili ga aplauzom.

Razgovor je, na molbu predsednika Srbije počeo odavanjem pošte ubijenom političaru iz Kosovske Mitrovice Oliveru Ivanoviću.

"Veliko hvala i spreman sam da slušam večeras i da vidimo šta je to što možemo da pomognemo", rekao je predsednik Srbije i svima kojima je danas slava čestitao praznik.

Rekao je da zna da ih more brige i da govore sve što ih muči.

"Kao što znate, Srbija na različite načine ne samo da pomaže, već i suštinski utiče na vaš život na Kosovu i Metohiji. Taj život je težak, niko od vas nije dovolјno bogat, a, nažalost, ima onih koji primaju i 3 do četiri plate. Preispitaćemo sve to, da pomognemo onima koji krpe kraj sa krajem", rekao je Vučić.

Ponovio je da se ne plašimo nikoga, ali da je u našem interesu da dijalogom sa Albancima očuvamo mir i stabilnost.

"Ne plašimo se nikoga, ali mislim da je prošlo vreme kada smo naše cilјeve ostvarivali na drugačiji način", rekao je i dodao da danas cilјeve treba da postižemo znanjem, pameću i marlјivošću.

"Moramo da budemo, vi morate da budete dovolјni čvrsti, hrabi i jaki, da ostanete na ognjištima, a mi dovolјno brižni da vam pomognemo da to napravite", rekao je i dodao da je najviši naš interes da Srbi ostanu na KiM.

Svake godine, kaže, sve je manje naših lјudi, u Ranilugu, Partešu..da ne pričamo o centralnom Kosovu.

Pozvao ih je da mu kažu šta im nedostaje, u čemu vlada Srbije može da pomogne, ali da novac "ne ide u bunar", već u ono što će da osetiti u svojim životima i životima svoje dece.

Ostali su, kaže, najtvrđi i najjači:

"I znam da tražimo od vas ono na šta bi malo ko u Beogradu pristao. Srbija će pomoći koliko može, ali, ipak, sve zavisi od vas i vaše volјe da ostanete i opstanete", rekao je Vučić.

Rekao je da je i u Kosovskoj Mitrovici razgovarao sa lјudima različitih političkih uverenja, te da je to normalno u situaciji u kojoj moramo da budemo jedinstveni da bismo opstali.

Ne treba nam istovetnost u razmišlјanju, ali nam treba jedinstven stav prema opstanku i ostanku naroda na svom ognjištu.

Vučić je pozvao građane da budu otvoreni, i rekao da je uspostavlјena direktna linija sa vladom, kako bi sve njihove probleme zabeležili, a čini mu se da će mnoge uspeti i da reše.

Vučić:Pogodnosti za srpski biznis da ulaže na KiM

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Laplјem selu, kod Prištine, da je ulaganje u privredu na Kosovu i Metohiji i zapošlјavanje tamošnjih Srba od prioritetnog značaja i da je Srbija spremna da ponudi sve moguće pogodnosti kako bi srpski investitori ulagali u pokrajinu.

"Možemo i da subvencionišemo i nikakve probleme im po tom pitanju nećemo praviti", poručio je Vučić u razgovoru sa Srbima u Laplјem selu, koji su uglavnom ukazivali da je za ostanak Srba u pokrajini potrebno više posla, škola, lekara...i svega ostalog što je potrebno za održivu budućnost.

Kako je rekao, "ovi iz Prištine se s vremena na vreme iživlјavaju sa tim, pošto bi da pokažu da su država na svakom mestu, pa, kada treba jedan koverat da samo zalepe, moraju da stave 22 pečata i ne znam čega, i još 13 markica ovakvih i onakvih..".

"Nema problema, stavite svih tih 13 markica, 70 pečata, ukoliko će ta srpska fiuzjrma da zaposli neke Srbe na KiM" rekao je Vučić.

Naš je posao, kaže, da donesemo podzakonski pravni akt kojim će moći da se privrednicima kaže da ulože onoliko koliko bi im se dalo za zapošlјavanje u centralnoj Srbiji, po radnom mestu, a ide se i do 50 odsto ukupne investicije...

On je dodao da postoji spremnost i za dodatne pogodnosti, ukoliko se ta investicija bude otvarala na KiM.

Zato nam je potrebno i dalјe jačanje srpske privrede i moramo da jačamo domaće privrednike i biznis sektor.

Što se posla tiče, neće, kako je rekao, niko iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, niti bilo ko od naših prijatelјa da ulaže ovde, dokle god imamo nerešene odnose, nerešen status i sve drugo.

"Ne dolaze oni u nesiguran ambijent, drugačije je nego sa centralnom Srbijom, u centralnu Srbiju hoće da dođu, ovde neće da dođu i da vas ja ne lažem da vam kažem da će, kad budem razgovarao sa Si Đinpingom ili sa Angelom Merkel, da dođe investitor u Šilovo ili Ranilug. Neće", rekao je Vučić.

Neće, kaže, zato što je nerešen status Kosova, ne znaju kome se obraćaju ili imaju drugačiji stav od onoga kakav imamo mi ili imaju drugačiji stav od onog kakav ima vlada u Prištini.

"I zato sam toliko vremena insistirao da pokušamo da pronađemo bilo kakvo kompromisno rešenje, i od toga neću odustajati. Zato što svi postaju taoci naše, nehrabrosti i neodlučnosti", rekao je srpski predsednik.

Ali, ono što možemo to je da dodatno subvencionišemo i posebne uredbe da napravimo za ulaganje srpskih biznismena, ponovio je.

Vučić je rekao Srbima i da kažu šta im i gde treba od infrastrukture, a država će im, kaže, pomoći.

Laplјe selo: Posao, stan, škole..pa znamo kako i zašto ostajemo

Kako građani Kosova i Metohije vide uslove za opstanak i ostanak u pokrajini i šta predlažu - iznosili su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, večeras, više od tri sata, u Laplјem selu, kod Prištine, južno od Ibra, gde nedostaje posao, škole, lekari, stanovi...

Tako je Gojković Milan iz Gojbulјe zamolio predsednika, u cilјu zadržavanja mladih u ovom delu Kosova i Metohije, da se oni zaposle na radna mesta koja postaju slobodna odlaskom u penziju starijih, a radi se pre svega o radnim mestima u elektroprivredi.

Predsednik Vučić je rekao da će država analiziranjem podataka o lјudima koji se vode da žive na Kosovu, a nalaze se u centralnoj Srbiji, otvoriti značajno veći prostor za zapošlјavanje, ali, kako podvlači, vodeći računa da se ne napravi neka greška.

Profesor istorije iz Štrpca Čedomir Nikolić upitao je kakva je budućnost našeg obrazovanja na Kosovu i Metohiji i da li će se raditi po nastavnom planu i programu Republike Srbije.

Vučić je odgovorio da se država za to i borila, i da je i kroz ZSO predviđen nadzor da se radi na programu i planovima.

„Mislim da neće biti ugroženi u budućnosti“, kazao je on.

Momirka Portić iz Goraždevca, nastavnica u Osnovnoj školi „Janko Jovičević“ ukazala je da škola ove godine, 14. marta, slavi 120 godina postojanja i da ima dotrajalu fasadu.

Predsednik je rekao da je u obradi zahtev za obnovu fasade i da će ona biti završena do proslave jubileja.

Živko Đorđević iz Starog Gacka, koji je došao sa ćerkom Anđelijom, koja, kako je rekao voli predsednika, zamolio je da se za njegovo selo, gde većina, kao i on, ne radi već živi od socijalne pomoći, omogući da se zaposle.

„Vi nastavite sa decom. Albanci nisu dali ni spomenik da se podigne za poginule žeteoce. Da ne obećavam ništa, ali nešto ćemo sigurno uraditi. Vama hvala što ste tako vedri i razmišlјate o budućnosti“, rekao je Vučić.

Jedan građanin iz Metohije rekao da bi stambene jedinice koje se grade trebalo dati onima koji žive duže od 10 godina na Kosovu, te predložio i formiranje nacionalnog veća građana Metohije, kako bi se sačuvali srpski toponimi i svetinje u Metohiji. Vučić je odgovorio da se stanovi nigde u Srbiji ne daju besplatno, a da je na Kosovu podelјeno oko 400.

"Videćemo kako da priđemo rešavanu tog problema“, najavio je on.

Vučić je kazao da je za očuvanje srpskih svetinja država izdvajala i izdvaja novac, te s tim u vezi rekao da će ove i sledeće godine značajna sredštva izdvojiti za Pećku patrijaršiju.

Među prisutnima bilo je i mnogih onih koji su imali lične probleme koje su izneli predsedniku, kao Žarko Dijanović iz kosovske Vitine, koji je bio radnik suda, a isklјučen je iz programa penzionisanja.

Nišlijka udata u Laplјe selo Milica Kostić, majka četvoro dece, žalila se predsedniku kako ona i njena porodica već pet godina žive kao podstanari i zamolila za rešenje stambenog pitanja.

Jedan polјoprivrednik iz Klokota zamolio je da im dođe jedan stručni tim, koji bi pomogao kod otkupa polјoprivrednih proizvoda, odnosno kako bi im olakšali prodaju onoga što proizvedu.

"Ako možemo da pomognemo, zaista ćemo to da učinimo", rekao je Vučić.

Meštanka Goraždevca Olivera Zdravković rekla je večeras predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako kosovska policija ne priznaje vozačke dozvole koje su im izdate u Kragujevcu, i tražila od njega pomoć po tom pitanju.

Kako je rekla, iako imaju važeće dozvole, kada ih zaustavi kosovska policija " ne računaju ih", a kazne su od 250 do 500 evra ili oduzimanje vozačke dozvole.

Predsednik Vučić je rekao da je o tom problemu govoreno kroz tehnički dijalog i kroz politički dijalog, ali da on nema načina da nekoga natera na to i da bi se moralo moliti predstavnike evropskih institucija "da ih nateraju da poštuju ono što smo se dogovorili".

Građani su iznosili probleme, za poneki je "otvorenom linijom" s ministrima u Beogradu stigao glas da je rešen, predsednika su zvali da poseti i Ranilug, i druga mesta...

Vučić: Pomoć školama i polјoprivrednicima Orahovca

Ministar prosvete Mladen Šarčević, ili neko drugi u njegovo ime, doći će od 26. januara u Orahovac i pokušati da sa profesorima i direktorima nađe rešenje za srednje škole koje imaju problem da osnuju odelјenja, budući da imaju mali broj učenika, najavio je večeras u Laplјem selu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Profesorka jedne od škola iz Orahovca iznela je predsedniku Vučiću da je u gimnaziji, da bi se osnovalo odelјenje, potrebno da se upiše 15 đaka, a to je kako kaže, previše za taj grad, gde u nekim opštinama neretko samo jedan, dva ili tri đaka završavaju osnovnu školu.

Predsednik Vučić je orahovačkoj profesorki potom obećao da će ministar prosvete Mladen Šarčević 26. januara ili "koji dan posle toga" doći u Orahovac da bi se pronašlo rešenje.

Ona je rekla da je problem u Orahovcu i to što se škola ne obnavlјa 20 godina, to što prevoz iz Orahovca u Kosovsku Mitrovicu ide samo tri puta nedelјno, prodaja srpskih kuća, pasoši sa kojima ne može nigde da se putuje, osim ako se ne ode u Prištinu po vizu...

Još jedan građanin Orahovca požalio se predsedniku Vučiću da u tamošnjem privremenom organu postoje lјudi koji su dve godine u penziji a već dve godine primaju i penziju i platu, na šta je Vučić rekao da je istina da je Srbija često plaćala funkcionere tamo gde nisu potrebni, a da se malo davalo "sirotinji koja se bori da opstane".

On je po tom pitanju rekao da je teško da uvek svi budu zadovolјni, ali da će učiniti sve da promene krenu na bolјe.

Orahovčanin, koji je inače inženjer polјoprivrede, tražio je pomoć i za dve polјoprivredne zadruge koje postoje u Orahovcu, na šta mu je predsednik Vučić rekao da nije problem naći finansijsku pomoć ali da je potrebno izneti jasan biznis plan u kojem će se videti da je posao održiv.

Predsedniku Vučiću je isti stanovnik Orahovca rekao i da se grad iz kojeg dolazi susreće sa veliki iselјavanjem stanovništa.

Predsednik Vučić kaže da "teško da će se taj problem rešiti i za 50, 60 godina", a Orahovčaninu poručio da je otvoren za sve ideje i projekte koji predlažu rešenja tog problema.

Vučić o Brezovici: Borićemo se, obećavam...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras u razgovoru sa građanima u Laplјem Selu da će se država boriti za ski centar Brezovicu i da je potpuno neprihvatlјiva argumentacija Prištine da to sada pripada tzv. državi Kosovo.

Na pitanje Dragana Rečića iz Štrpca u vezi sa problem o vlasničkim odnosima kada je reč o Ski centru Brezovica i kako bi ski centar mogao da dobije validnu registraciju i u njemu se pokrenuo investicioni ciklus, Vučić je rekao da je neprihvatlјiv stav Prištine da imovina Srbije pripada tzv. državi Kosovo.

On je podsetio da je „Trepča“ bila najveći problem na severu, a da je Priština donela poseban zakon da bi je oduzela, ne pitajući nas ništa.

„Sve vreme su u Briselu izbegavali da se govori o imovini, a mi smo sve vreme tražili i želeli da se razgovara o imovini. Oni smatraju ono što mi nikada nećemo da prihvatimo, da otceplјenem, kako kažu, Kosova od Jugoslavije, sve što je bila državna i durštvena imovina, pripada onome što oni nazivaju država Kosovo. To je za nas apsolutno neprihvatlјivo“, rekao je predsednik i dodao da to govori i pred brojnim albanskim medijima.

Dodaje da nije bio naročito fasciniram njihovom argumentacijom, te da je klјučni argument da vidimo ko je ulagao novac, kome to pripada, ko je upravlјao, raspolagao i ko je taj čija je državina.

„Ne možete da upadnete i otmete nešto i kažete - to je naše, jer smo napravili takvu političku odluku“, podvukao je Vučić.

Kako je rekao, plaši se da će, sve dok ne budemo raspravlјali o imovini i ne budemo radili na trajnom rešenju kosovsko-metohijskog problema, biti takve vrste pravne nesigurnosti.

„Jer oni nikada neće reći - ''lјudi izvolite, radite, investirajte'', iako u Skijalištima Srbije smatraju da bi najviše mogli da zarade upravo kroz snažan investicioni ciklus na Brezovici“, podvukao je predsedniik Srbije.

Na konstataciju Rečića da je prevazilaženje problema u interesu i samih Albanaca i Kosova, koji će dobiti zdravog investitora, jer su vlasnici ski centra Skijališta Srbije, i tu nema ništa sporno, Vučić se nadovezao rečima da to nije sporno za nas, ali da će druga strana da kaže da su od 2008. godine nezavisna država i da to danas pripada njima iako, ističe, to nema veze sa ozbilјnom, a još manje sa pravnom argumentacijom, već je reč o pravnom nasilјu.

„U svakom slučaju, mi ćemo da se borimo, ma koliko da smo u teškoj situaciji, uspevali smo da sačuvamo i vaše pravo na rad i da izdržavate porodice. Ne mogu da vam obećam ništa po tom pitanju, osim da ćemo da se borimo, sve drugošto bih vam obećao ne bi bilo fer od mene“, rekao je Vučić.

"Mislim da ćemo i iz te borbe izvući pozitivan rezultat", nadovezao se na kraju na reči predsednika Dragan Rečić iz Štrpca.

Dejan Stanković nabaviće džip za socijalne radnike u Prilužju

Fudbaler Dejan Stanković i suvlasnik njegove firme Dragan Ruvarac nabaviće terensko vozilo kakvo je potrebno Centru za socijalni rad iz Prilužja, preneo je večeras predsednik Aleksandar Vučić građanima sa KiM, sa kojima večeras razgovara u Laplјem selu.

Na taj problem predsedniku je ranije večeras ukazala Jelena Božović iz Prilužja, koja je rekla da Centar za socijalni rad funkcioniše izuzetno dobro, ali da je problem što nemaju terensko vozilo, pa sve obavlјaju privatnim automobilima.

Predsednika je zanimalo koje bi im vozilo najviše odgovaralo, Lada Niva ili neko drugo, kako bi problem bio rešen, ali je na kraju dodao:

"Da vam odmah rešimo taj problem, neću kasnije stići. Naš legendarni fudbaler Dejan Stanković i suvlasnik njegove firme Dragan Ruvarac hoće da vam kupe džip i to bolјi do ovih što sam ja predlagao".

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike