MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Predsednik Vučić: Srbi žele da opstanu na Kosovu bez osvete
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Predsednik Vučić: Srbi žele da opstanu na Kosovu bez osvete

21. januar 2018. Izvor: Večernje Novosti

Nije mi bilo lako, ali sam ujedinio naš narod na Kosovu i Metohiji. Ti koji me optužuju da sam maltene ubio Ivanovića, ne liče na lјude. Zadivila me je snaga Milana sa šajkačom, iz Suvog Grla.

Predsednik Vučić

Foto: Tanjug

Nije mi bilo lako i prijatno. Pozvao sam sve svoje političke protivnike u Mitrovicu. Čuli smo se i razgovarali. Zadovolјan sam jer sam obavio izuzetno važan posao za ujedinjenje našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Ovako, ekskluzivno za “Novosti”, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sumira maratonske trinaestočasovne razgovore sa Srbima u Banjskoj, Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Laplјem Selu... tokom kojih je naše sunarodnike uveravao da moraju da ostanu na svojim ognjištima, ali i umirivao posle traume koju im je donelo mučko ubistvo Olivera Ivanovića.

- Imao sam obavezu da svima njima kažem šta je interes srpskog naroda, a to je da moraju da ostanu da žive na svojoj zemlјi. Onoliki broj lјudi koji me je dočekao u Laplјem Selu nikada nikoga nije sačekao od uvođenja višestranačja. Dobro sam razumeo da su ti lјudi došli da se bore za svoju zemlјu i narod, svoje porodice, za opstanak.

* Kako ste doživeli to što su vaši politički rivali upravo taj skup označili kao providnu režiju?

- Najstrašnije mi je kada kažu kako je to nekakva politička “zadruga” ili “veliki brat”, a dobro se zna da su te rijalitije u Srbiji patentirali lopovi koji me napadaju. Ja sam uveo otvoren i iskren razgovor sa narodom, želeo sam da čujem kakvi su im svakodnevni problemi i možemo li da ih rešimo, ne dodvoravajući se nikome. Iskreno, nismo mogli da rešimo 90 posto njihovih problema, ali 10 posto smo mogli da rešimo.

* Šta ste konkretno saznali u tom neposrednom kontaktu sa narodom?

- Ukazano mi je na tri klјučne stvari. Prvo, da ima lјudi koji žive bogato a primaju velike plate od države Srbije, dok drugi nemaju ništa od države. Drugo, ti lјudi su mi jasno stavili do znanja, a i sam sam tog uverenja, da možemo sa malo više truda i angažmana da im pomognemo i olakšamo život. Treće, čini mi se da sam na racionalan i realan način govorio o situaciji na Kosovu i Metohiji, pa makar to mnogi ne voleli da čuju. Naravno da se to nije dopalo Albancima i, nažalost, nekima u Srbiji, koji bi voleli da se Srbi sa KiM nikada ni ne čuju. Razumem Albance što im mnogo smeta da se čuje to da je mali Milan iz Suvog Grla izgubio oca i da mu je pucano na brata, ili da je majka sa šestoro dece izgubila muža i da joj je pucano na sina. Jer, do sada je bilo priče da su samo Srbi zločinci.

* Jesu li potresne životne priče nekih od lјudi i za vas bile novina?

- Ovde je najbitnije da su lјudi prvi put videli prava lica Srba koji su izgubili svoje najmilije i koji samo traže da mogu da prežive. Ne traže osvetu. Traže da mogu da budu Srbi i da žive na svom ognjištu. Zaista je mnogo bilo divnih lјudi sa gorkim sudbinama.

* Kako ste lično doživeli to što su pojedini opozicioni prvaci u Beogradu i na KiM vas i SNS praktično optužili za ubistvo Olivera Ivanovića?

- Kada neko ima potrebu da šefa države optužuje za tako nešto, a pritom ti isti niti su ikada bili na Kosovu, niti su ikada videli Ivanovića, na to je najbolјe da oćutite, i ne reagujete na napade tih koji misle da su lјudi a na lјude ne liče. Na kraju, kada vam je savest čista, kada radite u interesu svog naroda, onda morate da izdržavate sve to i da idete napred. Gledao sam kako su pobesneli zbog mog razgovora sa našim narodom na KiM, zbog svega onoga što oni nisu ni smeli, ni hteli, niti ih je ikada interesovalo. Ko me to napada? Rada Trajković koja predstavlјa 0,0001 odsto Srba na KiM. Takvi mnogo vole neke strane kancelarije, ali džaba kada ih narod ne voli. Ili Dragan Đilas - čovek koji organizuje emisije “Teleton” ne bi li se u svakoj od njih pojavio i izigravao najvećeg humanitarca, pri čemu se on sve više bogatio, a narod bivao sve siromašniji.

ČVRSTINA MILANA SA ŠAJKAČOM

- Za mene je jedan od najjačih utisaka ostavio Milan iz Suvog Grla - kaže nam predsednik. - Zaista je impozantan taj momak u šajkači, koji ima dečački osmeh sa 25 godina, a čvrstinu starca koji je prošao sve u životu. On se seća ubistva oca, jedva krpi kraj sa krajem, ali ne misli da napušta rodnu grudu. Jesam li kriv i zato što je Srbija prvi put čula za njegovu sudbinu? Treba li da me optužuju za to što su Gračanica i Banjska lepše nego ikada? Ili zato što se više ne stidimo pred Milutinom? Sve su to mogli da urade neki pre mene, ali nisu...

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike