MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Pomoć opstanku srpskog naroda na KiM prioritet u 2018.
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Pomoć opstanku srpskog naroda na KiM prioritet u 2018.

26. januar 2018. Izvor: Tanjug

Jedan od klјučnih prioriteta državnih institucija u 2018. godini biće pomoć opstanku srpskog naroda na KiM, izjavio je danas u Orahovcu direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Marko Đurić uz ocenu da su obrazovanje i zdravstveni sistem stubovi opstanka.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za KiM

Đurić, koji je danas sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem obišao orahovačku Gimnaziju, OŠ "Dositej Obradović" i PU "Orahovac" kaže da će se u tom smislu raditi na terenu, više će se ulagati, ali će se i političkim putem raditi na stvaranju bolјih uslova.

"Obrazovanje i zdravstveni sistem su stubovi opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Srbija će posebnu pažnju posvetiti ovim ustanovama i institucijama. Sada imamo jedinstvenu priliku da svi zajedno uradimo nešto za narod na ovom području", poručio je Đurić.

On je istakao da će se raditi na tome da se mladim lјudima metohijskog kraja omogući zaposlenje, jer je to, kako kaže, nužan preduslov da opstanu.

"Orahovac i Velika Hoča su na neki način, kada je reč o opstanku Srba, sinergijski povezani i mislim da tu možemo mnogo toga da uradimo. Nemamo više vremena za gublјenje i sasvim sigurno će u ovoj godini posvetiti punu pažnju u tom smislu", rekao je on.

Na pitanje novinara kako komentariše to što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj danas, takođe, u poseti Orahovcu, Đurić je rekao da je ''prirodno i normalno da svako brine o svome i da je najbolјe kada može u tome i da se sarađuje''.

''Svaka poseta srpskih zvaničnika u organizacionom i političkom smislu je komplikovana, ali Srbija neće odustati od brige o svom narodu na KiM. Naši lјudi na KiM žele da sačuvaju organsku vezu sa Srbijom i zato smo došli da im pošalјemo poruku da Srbija podržava njihov ostanak. Snažna podrška drzave zalog i garant budućnosti i opstanka i da će se ta podrška nastaviti'', rekao je Đurić.

Prema Đurićevim rečima, pomoć srpskom narodu je ukupni prioritet državne politike Srbije za 2018. godinu.

On kaže da je poseta predsednika Aleksandra Vučića pokrenula "talas i plimu želјa" institucija, pojedinaca i privrednika da se pomogne narodu na Kosovu i Metohiji.

Poseta Mladena Šarčevića znači novu nadu za obrazovne institucije, kaže Đurić i dodaje da ministar prosvete nastoji da na KiM podigne ukupan kvalitet obrazovnog sistema.

Šarčević kaže da je njihov zadatak danas bio da se upoznaju sa uslovima u kojima deca uče i da im se omogući bolјa oprema, adaptacija prostora i sve ono što je potrebno za rad.

Ministarstvo je, kaže, obezbedilo učila, računare, nameštaj, kao i smart tablu za orahovačku gimnaziju.

On je dodao da će škole u Srbiji imati partnersku ustanovu na KiM i kao primer naveo Zmaj Jovinu gimnaziju koja će biti prijatelј sa gimnazijom u Orahovcu.

"Smatramo da svaka škola na Kosovu i Metohiji treba da bude deo jedinstvenog obrazovnog sistema Srbije i da sve reforme koje se rade obuhvate i škole na Kosovu i Metohiji", rekao je Šarčević.

U tom smislu naveo je da će se ustanove u Orahovcu priklјučiti projektu elektronskog dnevnika.

Pokrajinski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić rekao je da je rukovodstvo gimnazije i osnovne škole u Orahovcu obavešteno da je uklonjena poslednja prepreka da se obnovi taj objekat kako bi deci i svima koji rade u ovoj obrazovnoj instituciji pružili bolјe uslove za rad.

On je naveo da će Ministarstvo za zajednice i povratak sa svima raditi na obnovi tog objekta i da će sanacija škole biti obavlјena tokom letnjeg raspusta.

''Dobili smo saglasnost i potrebnu dokumentaciju od opštine, to jelepa vest pred Svetog Savu i nadam se da ćemo sledeće godine na ovaj dan posetiti đake u renoviranom objektu. Cilј nam je da pobolјšamo uslove za rad i boravak dece i da se što više mladih ovde obrazuje jer je to budućnost i osnova opstanka'', poručio je Jevtić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike