MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić na Svetosavskoj akademiji u Skoplјu: Srpski narod treba da bude ponosan na svoju šajkaču
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić na Svetosavskoj akademiji u Skoplјu: Srpski narod treba da bude ponosan na svoju šajkaču

27. januar 2018. Izvor: Tanjug

Povodom nacionalnog dana Srba u Makedoniji, večeras je u Makedonskoj operi i baletu održana svečana Svetosavska akademija, uz bogat kulturno-umetnički program koji je vodio kroz istoriju srpskog naroda.

Đurić

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić prisustvovao je večerašnjoj akademiji, odakle je poručio da srpski narod treba da bude ponosan na svoju šajkaču "koja sve manje podseća na kapu, a sve više na vojničku i selјačku krunu".

"Mnogo je razloga večeras da budemo srećni i ponosni, jer se sećamo loze Nemanjića, Dušana Silnog koji je pre svih doneo vladavinu prava našim i drugim narodima, ali i Svetog Save koji je pre osam vekova odredio naš identitet", ukazao je Đurić.

Sveti Sava je državi koju smo već imali, primećuje Đurić, odredio put, a srpski narod okupio oko svetosavlјa koji je stub naše istorije, kulture i identiteta.

On je dodao da u čitavoj srpskoj istoriji ne postoji neko ko je toliko prisutan, živ i aktuelan kao što je to Sveti Sava, koga su Srbi u Makedoniji s pravom uzeli za svoj nacionalni dan.

"U središtu svetosavske filozofije je lјubav prema bližnjem, prema čoveku kao jedinki bez obzira na različitost. Danas nam je ta lјubav potrebnija nego ikad, a posebno našem narodu na KiM, gde moramo graditi zajedničku budućnost sa komšijama i svim lјudima dobre volјe", naglasio je direktor za KiM.

Akademiji su prisustvovali i drugi zvaničnici iz Srbije, Makedonije i Republike Srpske, a među njima potpredsednik Narodne skupštine Srbije Verolјub Arsić, potpredsednik makedonske vlade Kočo Anđušev, generalni sekretar predsednika Republike Srpske Siniša Karan, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković...

Srpskoj zajednici obratio se i potpredsednik makedonske vlade Kočo Anđušev koji je čestitao praznik i ukazao da Makedonija svakodnevno radi kako bi sa susednim zemlјama "gradila mostove", koji su od značaja za ekonomski razvoj u regionu.

"Zemlјe Zapadnog Balkana se suočavaju sa sličnim problemima i zato treba da inteziviramo našu saradnju, a naročito sa Srbijom", kaže Anđušev.

Prema njegovim rečima, dobra saradnja među zemlјama, odraziće se i na bolјi život građana, jer će ta saradnja omogućiti atraktivnije tržište za nove investicije i radna mesta.

Verolјub Arsić, potpredsednik Narodne skupštine Srbije, poručio je da put koji nam je Sveti Sava pokazao je put "razumevanja, saradnje i sloge" koji treba shvatiti i u političkom smislu kada su svi narodi, a naročito naši susedi u pitanju.

"Srbi i Makedonci su prijatelјski narod, delimo iste probleme, i ne može u Srbiji biti dobro, ako je u Makedoniji loše i obratno", kaže Arsić.

Regionalna stabilnost je osnovni postulat Srbije, poručuje on, a sve nesporazume treba rešavati mirom i dijalogom kao što je nedavna poseta makedonskog premijera Zorana Zaeva Beogradu to i pokazala.

U ime organizacionog odbora ovogodišnje Svetosavske akademije goste je pozdravio Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji koji je rekao da je večerašnja noć posvećena našim precima, ali i da se prisetimo "ko smo, šta smo, odakle dolazimo i kuda nam je ići".

Govoreći o čoveku u čije ime se srpski narod okupio večeras u Makedonskoj operi i baletu, Svetom Savi, kaže da je neizmerna sreća za jedan narod kada u svojoj istoriji ima takvu ličnost "mudraca, učitelјa, pomiritelјa, diplomatu, državnika, pisca, pesnika, a pre svega istinskog, Hristovog čoveka".

"Danas je Sveti Sava ideal na kojem srpski narod u Makedoniji izgrađuje i usmerava svoje nacionalno biće, naš temelј i načelo", ukazao je Stoilković.

Na akademiji je govorio i generalni sekretar predsednika Republike Srpske Siniša Karan koji je istakao da je ovo prilika da iskažemo svoj nacionalni identitet u skladu sa međunarodnim standardima.

Ukazuje da Republika Srpska "pruža ruku prijatelјstva drugim narodima", a u cilјu ostvarivanja "ekonomske vizije", kao i da žele da budu posmatrani kao "subjekat", a ne kao "objekat" na tom putu.

Na akademiji je Hor "Singidunum" otpevao srpsku, makedonsku i svetosavsku himnu, glumci Narodnog pozorišta predstavili odlomske srpske istorije, a narodne igre izveo Narodni ansambal "Venac" iz Gračanice.

Poslednje vesti

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693

Video galerija

Petković: Prazne biračke kutije su poraz i debakl Kurtija i međunarodne zajednice, a pobeda srpskog jedinstva

Foto galerija

Petković na ponoćnoj vaskršnjoj liturgiji u Visokim Dečanima
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike