MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Zdravstvo jedan od uslova opstanka Srba na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Zdravstvo jedan od uslova opstanka Srba na KiM

01. februar 2018. Izvor: Tanjug

Zdravstveni sistem, zajedno sa prosvetom, predstavlјa jedan od najvažnijih faktora opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, rečeno je danas na okruglom stolu zdravstvenih institucija u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM.

okrugli sto zdravstvenih institucija

Foto: Kancelarija za KiM

"Beli mantili, rame uz rame sa prosvetom, predstavlјaju prvu liniju opstanka našeg naroda na KiM", rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i dodao da Srbija prethodne tri godine "nije sedela skrštenih ruku", već da je urađeno dosta na jačanju zdravstvenih institucija.

On je podsetio je da je urađena kompletna reorganizacija zdravstvenih institucija i da je napravlјena nova mreža zdravstvenih ustanova.

"Otvorena je nova bolnica u Pasjanu, koja je od napuštenog objekta na livadi postala klјučni centar za negu našeg naroda u Kosovskom Pomoravlјu. Otvoren je novi dom zdravlјa u Goraždevcu, Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici je nakon posete predsednika Aleksandra Vučića dobio status Kliničko- bolničkog centra", rekao je Đurić.

Kako kaže napravlјen je novi kampus Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, otvorena nova studentska poliklinika Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, renovirane brojne ambulante, novo odelјenje onkologije u Kosovskoj Mitrovici...

"Važno je da privučemo i komšije Albance i sve druge da se leče u našem zdravstvenom sistemu jer to jača veze, donosi normalnost i čini nas bližim jedne drugima. Nastavićemo jačanje zdravstvenog sistema na KiM", rekao je Đurić.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. Nebojša Lalić ukazao je na značaj kontinuirane edukacije zdravstvenih radnika koji rade u zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji, ali i osposoblјavanje timova da rade procedure koje do sada nisu rađene.

U edukaciji, kako je rekao, posebnu ulogu imaće Medicinski fakultet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, ali i svi fakulteti Zajednice medicinskih fakulteta.

Ministar zdravlјa Zlatibor Lončar naglasio je da resor zdravlјa daje podršku unutrašnjem dijalogu i dodao da kakva god odluka da se donese "moramo biti jedinstveni".

"Ono što smo se dogovorili to je da će Srbija ostati ta koja će finasirati i održavati zdravstveni sistem na teritoiriji KiM", rekao je Lončar.

Priznaje da nema dovolјno informacija šta se dešava na KiM, ali da ima puno poverenje u predsednika države Aleksandra Vučića i njegov tim predvođen direktorom Kancenarije za KiM.

"Sigurni smo da predsednik ima dovolјno informacija, da dobro poznaje situaciju i dajemo mu punu podršku da se ovaj problem reši", rekao je Lončar i naglasio da poštuje odluku da se problem rešava, a ne gura pod tepih kao ranije.

Rektor Univerziteta u Prištini Rade Grbić je naglasio da je funkčionisanje zdravstvenog sistema na KiM praćeno brojnim problemima, ali da su zahvalјujući stalnom prisustvu i angažovanju Ministarstva zdravlјa i Kancelarije za KiM uspeli da se zdravstvena zaštita organizuje u svim srpskim sredinama.

"Ono što je jedan od najzanačajnijih zaklјučaka je činjenica da zdravstveni sistem zajedno za prosvetom predstavlјa jedan od najvažnijih faktora opstanka srpskog korpusa na KiM", rekao je Grbić.

On je naglasio da su Srbi na KiM i zaposleni u zdravstvu posebno zadovolјni što su dobili uveravanja da tokom posete predsednika Aleksandra Vučića da će zdravstvo na KiM ostati u zdravstvenom sistemu Srbije.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike