MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Snežana Dubić, samohrana majka sa Kosova, dobila novi traktor
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Snežana Dubić, samohrana majka sa Kosova, dobila novi traktor

01. februar 2018. Izvor: Tanjug

Snežani Dubić, samohranoj majci šestoro dece iz sela Suvi Lukavac na Kosovu i Metohiji, kojoj je tokom nedavnih razgovora sa predsednikom Srbije u Laplјem selu obećan novi traktor, danas je to obećanje i ispunjeno - novi traktor stigao je u njeno dvorište.

novi traktor

Foto: Kancelarija za KiM

Traktor je sa pratećom mehanizacijom Snežani donirao i uručio direktor preduzeća "Feman" iz Jagodine, Miodrag Nikolić, koji je, čuvši njenu priču, odlučio da joj pomogne.

"Ja sam danas presrećna", rekla je Snežana novinarima nakon što je potpuno novi crveni traktor sa plugom, drlјačom i korpom parkiran u njeno dvorište.

Prvi se za volan traktora uhvatio njen sin Žarko, koji je goste dočekao sa šajkačom i u srpskoj narodnoj nošnji.

"Od svih nas Žarko će najviše koristiti traktor, on je za polјoprivredu. Završava četvrtu godinu srednje škole, a para da ga šalјem na fakultet nemam, tako da ćemo ovde živeti i raditi...", kaže Snežana.

Upitana šta novi traktor znači za nju i njenu porodicu, ona ističe da će od sada njena deca moći sa lakoćom da obrađuju svoje imanje, ali i zarađuju od oranja.

"Sa ovim traktorom mi ćemo samo ići napred. Trenutno radimo 11 hektara zemlјe, najviše kukuruz i pšenicu. Mili mi se proleće da dođe, znam da ću tada moći da uklјučim traktor, deca će raditi, imamo čemu da se nadamo, a ovako je bilo teško", objašnjava Snežana.

Teško je biti i samohrana majka na KiM sa platom čistačice Doma zdravlјa Sojane, dodaje Snežana, i s ponosom ističe "imam šestoro dece, tri sina i tri ćerke, najstarije dete ima 31. godinu, a najmlađe 13".

Bez muža je ostala 2004. godine kada je iznenada preminuo od srčanog udara, i otada joj, kako navodi, pomažu "Bog i lјudi".

Snežana je novinarima pokazala i štalu iza kuće koju su joj zapalili uoči pravoslavne Nove godine, 13. januara.

"Ko je zapalio ne znam. Izgorelo je seno, slama, cela štala, a od nje su ostali samo blokovi", rekla je ona.

Međutim, Snežani su danas preneli obećanje Dalibora Jevtića, ministar za povratak u Vladi Kosova, da će dobiti crep i građu za obnovu štale.

Za sebe Snežana kaže da je hrabra žena, koja je uspela sama da podigne šestoro dece, jer se, kako kaže, nije nikada bojala rada, polјoprivrede i stočarstva.

U dvorištu ima kokoške, četiri svinje i jednu kravu, a dodaje da bi joj još jedna krava mnogo značila.

Iza kamere je rekla da je nedavno jednu kravu morala da proda kako bi detetu mogla da uplati školarinu za fakultet.

"Zahvalјujem se svim lјudima, pre svega predsedniku Vučiću što nam je izašao u susret, zahvalјujem se Nikoliću koji je donirao traktor, Jevtiću koji nam je obećao da će nam izgorelu štalu obnoviti, ali i svima onima koji su me odveli onog dana da se ja obratim Vučiću", naglasila je Snežana.

Pitali smo je, šta njena deca žele, da ostanu na KiM ili da sreću potraže na nekom drugom mestu, Snežana je odgovorila "deca neće odavde, deca vole rodni kraj".

"Mi nećemo odavde. Samo da mi se deca zaposle i meni drugo ne treba. Do zadnjeg Srbina ja ostajem ovde", naglasila je hrabra Snežana.

A njen sin Žarko nam je to i potvrdio: "Da mi se ovde ne sviđa i da mi nije lepo, ja ovde ne bih ni ostao".

Milutin Nikolić, donator traktora, svoju humanost je opisao rečenicom "čovek je bogat onoliko koliko može drugima da pomogne".

"Pratio sam kompletan šestočasovni razgovor Vučića sa lјudima koji žive na KiM i ono što me je posebno dirnulo je priča Snežane Dubić. Srećan sam danas mogu da joj pomognem", ukazao je Nikolić.

Kaže da su mu se nakon izjave o doniranju traktora, javio veliki broj kolega privrednika koji su pored čestitke izrazili želјu da i oni da pomognu.

Na traktor, kaže, nije štedeo, uzeo je najbolјi, a koštao je nešto nešto više od 10.000 evra.

U ime Kancelarije za KiM, Snežanu je obišao pomoćnik direktora Zoran Bojović, koji je tom prilikom rekao da je današnja akcija samo početak pružanja pomoći Srbima na KiM.

"Javio nam se veliki broj donatora, imamo koordinisani tim koji prima sve donacije, najave donacije, organizuje prikuplјanje i istovremeno sagledavamo potrebe svih lјudi kojima treba ovakva vrsta pomoći. Pokušavamo na svaki način da pomognemo i usmerimo donacije pravim lјudima", izjavio je Bojović.

Kaže da su lјudi na KiM skromni, vredni i radni lјudi a da će Vlada Srbije ostati uz svoj narod i pomoći na svaki način da opstane i ostane na teritoriji južne srpske pokrajine.

Za Snežanu, Igora, Žarka, Leonida, Veliku, Natašu i Ivanu Dubić, kako kažu, od danas počinje novi život.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike