MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Borba za Kosovo i Metohiju je borba za naš narod
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Borba za Kosovo i Metohiju je borba za naš narod

10. februar 2018. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najavio je danas da će napori i borba za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji biti udvostručena i poručio da će se u ovoj godini ostvariti i veliki i važni projekti.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za KiM

"U 2018. ćemo udvostručiti pomoć, podršku i borbu za naš narod na Kosovu i Metohiji, kako bi Srbi opstali u pokrajini", rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

Najavio je da će u Banjskoj, gde je država pomogla obnovu crkve, kao i otvorila, posle više decenija, zapuštenu banju, namerava da završi moderan lečilišni kompleks, gde će interes imati da dolaze građani i iz drugih delova Srbije da se leče, a u njemu naći postao meštani tog kraja.

Ukazao je da će biti ubrzano rađeno na realizaciji projekta povratničkog naselјa Sunčana dolina, gde će moći da živi oko 1.500 lјudi.

„Pošto smo videli da su svi drugi zakazali i da niko nije ništa uradio, rešili smo da se sa nagomilanim problemima povratnika uhvatimo u koštac i napravimo potpuno novi urbani centar, gde će moći da žive najkvalitetnijim uslovima života“, objasnio je Đurić.

Najavio je i da će u ovoj godini pomoć i ulaganje u polјoprivredu na Kosovu i Metohiji biti pet puta veća nego do sada.

On je istakao da je borba za Kosovo i Metohiju borba za lјude, naš narod, kako bi oni mogli da opstanu, što je politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Đurić je, na konferenciji za štampu, nakon sastanka sa grupom Srba sa Kosova čiji su zahtevi ispunjeni posle nedavnog susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Laplјem Selu, rekao da je Srbija imala prilike da vidi i čuje imena i prezimena kao i subdine naših lјudi koji žive na Kosovu i Metohiji, što je izazvalo talas solidarnosti.

„Zato smo nakon sastanka koji je predsednik Vučić održao sa 62 predstavnika Srba u Laplјem Selu, svaki slučaj analizirali i rešili sve što je bilo lјudski moguće da se reši i mnogo više od toga.

Desilo se nakon posete predsednika da se cela Sbrija pokrenula u velikom talasu solidarnosti da pomogne“, ukazao je Đurić.

Naglasio je da će srpski narod opstati na Kosovu i Metohiji.

Đurić je podneo izveštaj o tome šta je urađeno, dodajući da je pomoć pružena svakome sa kojim je razgovarano.

„Već smo uradili planinu posla u prethodnom periodu u rešavanju pojedinačnih slučajeva“, preneo je on.

Đurić je kazao da se, nakon posete predsednika Vučića, javio veliki broj preduzeća i pojedinaca, među kojima nisu samo bogataši, već i obični lјudi, koji žele da pomognu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

„To pokazuje da srpsko srce kuca jednim ritmom, da nećemo odustati da budemo jedno i zajedno i našeg prava da budemo svoj na svome gde smo uvek bili“, poručio je on.

Kazao je da je bio impresioniran brojem lјudi koji su se javili, kao i onih koji žele da investiraju i pored okolnosti koje postoje u pokrajini.

S tim u vezi je rekao da je jedna fabrika košulјa iz centralne Srbije izrazila želјu da otvori radionicu na području Kosova i Metohije i da će joj institucije naše države pomoći u realizaciji toga.

Isto tako, kako je dodao, javio se i proizvođač radijatora iz centralne Srbije koji želi da obnovi pogon u Kosovskom Pomoralјu.

Podrška našim građanima, prema njegovim rečima, je veoma bitna, posebno i mikro podrška jer naši lјudi imaju zlatne ruke, ali nisu imali priliku da nešto urade.

Naveo je da je na današnjem sastanku jedna devojka zamolila za pomoć da otvori frizerski salon, a koju će, kako je najavio, i dobiti.

"Trudićemo se da se bavimo svakim pojedinačnim slučajem. Činjenica da se u pomoć uklјučio veliki broj naših građana iz centralne Srbije znači da ćemo imati veći kapacitet, što je direktan rezultat posete predsednika Vučića“, dodao je Đurić.

Na konferenciji za štampu pušten je video „Obećano-ispunjeno“, u kojem je prikazan sastanak predsednika Vučića sa Srbima na Kosovu u Laplјem Selu, o iznetim zahtevima za pomoć građana, do realizovanih obećanja.

Iznoseći rezultate pomoći Đurić je rekao da je u prethodnom periodu na KiM izgrađeno i u potpunosti stavlјeno u funkciju 888 stanova i kuća za naše lјude u pokrajini.

U tom periodu, za nešto više od tri godine renovirano je sedam vrtića, 17 ih je opremlјeno, a u Prizrenu je nedavno izgrađen i otvoren prvi srpski vrtić posle 20 godina, rekao je Đurić i dodao da se broj Srba u tom gradu povećao.

Kada je reč o školama, 16 škola je potpuno renovirano, 75 adaprtirano i opremlјeno, a dve su izgrađene – osnovna u Vidanju i srednja polјoprivredna u Lešku, uz igrališta i sportske terene.

Đurić je dodao da je izgrađen novi Medicinski fakultet u Kosovskoj Mitrovici, sa Studentskom poliklinikom, opremlјen i renoviran Fakultet tehničkih nauka, a opremlјena je i Katedra za stomatologiju.

Kako je rekao, u Gnjilanu je izgrađena i opremlјena bolnica, u Goraždevcu izgrađen i opremlјen Dom zdravlјa, potpuno je renovirano 20 ambulanti, kuplјena su sanitetska i putnička vozila za zdravstvene ustanove.

Izgrađena su tri doma kulture, 23 ih je renovirano, a 63 opremlјeno, uz 30 novih i 50 obnovlјenih infrastrukturnih pojekata.

Potpuno su obnovlјene 42 manastira i crkve, uz 170 realizovanih projekata, dodao je Đurić.

Pomoć u građevinskom materijalu za renoviranje kuća dobilo je 488 domaćinstava, dok je pomoć u setvenom materijalu, odnosno oko 500.000 sadnica kvalitetnih sorti voća, dobilo je 300 polјoprivrednih domaćinstava.

Takođe, 821 povratničko polјoprivredno domaćinstvo dobilo je pomoć u polјoprivrednoj mehanizaciji, a sedam domaćinstava dobilo je ukupno 33 grla stoke.

Kada je reč o socijalnoj pomoći, pravo na povratničku pomoć u novembru 2017. ostvarilo je 508 porodica sa 1.357 članova, 1.620 porodica prošle godine dobilo je jednokratnu novčanu pomoć od 5.000 do 35.000 dinara, a 2.254 novorođenih beba dobilo je jednokratnu pomoć za novorođenčad od 10.000 dinara.

Uz to, distribuirano je 8.000 humanitarnih paketa hrane i isto toliko higijene, a finansiran je i rad šest narodnih kuhinja na KiM gde se svakodnevno hrani oko 2.000 najsiromašnijih i stotinak školske dece, a pružena je pomoć u finansiranju rada Crvenog krsta na KiM.

Takođe, u 5.433 slučaja “pravnog nasilјa”, naši pravni timovi su pomogli našem narodu na KiM.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike