MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Ministarstvo polјoprivrede: Pomoći ćemo polјorivrednicima na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Ministarstvo polјoprivrede: Pomoći ćemo polјoprivrednicima na KiM

14. februar 2018. Izvor: Tanjug

Državni sekretar u Ministarstvu polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević izjavio je danas, nakon razgovora sa polјoprivrednim proizvođačima iz Laplјeg sela i Gračanice, da je akutni problem polјoprivrednika na Kosovu i Metohiji plasman polјoprivrednih proizvoda sa ovih prostora.

Stanojević i Kozarev

Foto: Kancelarija za KiM

Stanojević, koji zajedno sa drugim predstavnicima Ministarstva polјoprivrede i Kancelarije za Kosovo i Metohiju obilazi opštine južno od Ibra, dodao je da još jedan od velikih problema i taj što se u tim opštinama sve uglavnom zasniva na primarnoj polјoprivredi.

Naveo je da su zahtevi polјoprivrednika pre svega vezani za mehanizaciju, te za obnavlјanje stočnog fonda.

“Danas smo ovde da čujemo reč polјoprivrednih proizvođača, da osmislimo programe na koje će aplicirati. Naš cilј je da promovišemo intenzivnu proizvodnju, projekte koji će dovesti do toga da prinosi po jedinici površine budu veći”, kazao je Stanojević.

Navodeći da će Ministarstvo predložiti Kancelariji posebne podsticajne mere za mlade proizvođače, Stanojević je kazao da će se poseban akcenat staviti na podršku mladim lјudima koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji.

“Ljudi ovde zaista žive i rade u otežanim uslovima i mi smo kao Ministarstvo spremni da im pružimo svaku vrstu materijalne i nematerijalne pomoći”, dodao je.

Istakao je da će se zajedno sa Kancelarijom angažovati da pomognu lјudima da se udruže, te da se naprave određeni vidovi prerađivačkih kapaciteta, otkupna mesta i sve ono što može doprineti da proizvodi sa Kosova i Metohije što lakše dođu ili do centralne Srbije ili čak i izvan nje.

Podsetio je da je Ministarstvo odmah nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji, 20. januara reagovalo i uputilo Kancelariji sredstva od 200 miliona dinara.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev istakao je da perspektiva polјoprivrede na Kosovu i Metohiji “itekako postoji”, te da Kancelarija u ovoj godini ima mogućnost da polјoprivrednicima ponudi konkretne stvari, zajedničke projekte, izgradnju, subvencije...

“Ne samo što smo kroz konkretne primere lјudi shvatili šta je najbitnije, nego smo primetili i inicijative međusobne solidarnosti, što bismo voleli da vidimo što je više moguće, jer je našim ujedinjenim sunarodnicima lakše pomoći, nego kada su pojedinačni slučajevi u pitanju”, kazao je Kozarev.

Navodi da je ovo samo prvi deo posete, da će u toku današnjeg dana razgovarati i sa polјoprivrednicima u Velikoj Hoči i Goraždevcu, te da će se u naredne dve nedelјe krenuti sa realizacijom na operativno-tehničkom planu zaklјučaka ove posete.

“Počećemo sa pripremom dokumentacije, obilazićemo aplikante, jer opravdanost svakog zahteva je nešto na šta ćemo posebno da obratimo pažnju, kako bismo sveli mogućnost bilo kakve zloupotrebe na minimum”, rekao je.

Najavio je da će u okviru drugog dela posete obići četiri opštine na severu Kosova i Metohije, kao i dve južno od Ibra - Obilić i Srbicu.

Velikoj Hoči potrebna pomoć za proizvodnju vina

Državni sekretar u Ministarstvu polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević izjavio je danas u Velikoj Hoči, na Kosovu i Metohiji, nakon razgovora sa meštanima, da je nakon 1999. godine smanjena površina pod vinogradom, u ovom poznatom metohijskom vinogradarskom mestu.

On je istakao da je činjenica da lјudi iz ovog kraja znaju da rade sa vinogradima i u proizvodnji vina, te da nedostaje finalizacija.

“Proizvode izvanredno vino. Država treba da im pomogne da na jednom mestu rade laboratorijske analize, kontrole i da se registruju kao vinarija. Da na jednom mestu vrše punjenje, flaširanje i etiketiranje i da na taj način ostvare dodatnu vrednost, odnosno veću cenu na tržištu”, kazao je Stanojević.

Dodao je da će se sredstvima Ministarstva pomoći i u podizanju novih vinograda, za kupovinu kalemova, žica i svega što je potrebno za jedan visoko intenzivni vinograd.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev naveo je da u Velikoj Hoči postoje objektivne potrebe i mogućnosti da se zajedno sa lјudima iz ovog mesta uloži u podizanje konkretnih brendova kada se radi o vinu.

“Sada možemo da radimo na uspostavlјanju centra za flaširanje, za pomoć i podršku voćarske proizvodnje, pre svega vinu i plasmanu vina na tržište centralne Srbije”, kazao je Kozarev.

Dodao je da u ovom kraju ponovo postoji i ratarska proizvodnja, koja je u prethodnom periodu bila onemogućena, pre svega iz bezbednosnih razloga.

“Sada proizvode žito. Ima onih koji imaju prinose i pšenice i kukuruza i malo fali da se to podigne na neki nivo od kojeg bi mogli bolјe da žive. Saznali smo da postoji i inicijativa kod mladog sveta samozaposle uz našu pomoć i podršku”, kazao je Kozarev.

Savetnik ministra polјoprivrede za prerađivačku industriju Predrag Lučić kazao je novinarima da je predložio proizvođačima vina da se u Velikoj Hoči osnuje punionica, što su i sami proizvođači zahtevali.

“Predložio sam i da se organizuju određena udruženja kako bi mogli da koncentrišemo tu količinu vina na jednom mestu, kako bi im kasnije pomogli da se ta vina distribuira dalјe. Potreba za vinom postoji u Srbiji, a i šire”, kazao je Lučić.

Dodao je da je proizvođačima predložio da im se organizuje obuka kako da pronađu tržište, povećaju prinos.

“Mi smo spremni da kontaktiramo i velike proizvođače koji bi bili zinteresovani ili da im predočimo na koji način mogu da se povežu sa proizvođačima u Hoči i otvore svoje punionice”, naveo je Lučić.

Prema njegovim rečima, potreba za ulјem iz semena grožđa postoji i raste, te da ima perspektive da se i ovaj proizvod plasira na tržište.

Navodnjavanje najveći problem polјoprivrednika iz Goraždevca

Državni sekretar u Ministarstvu polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević sa predstavnicima Ministarstva i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev razgovarali su danas sa polјoprivrednim proizvođačima iz Goraždevca, Kline i Istoka.

Proizvođači u Goraždevcu istakli su da, u ovom kraju Kosova i Metohije, najviše problema imaju sa navodnjavanjem.

Obraćajući se proizvođačima, Stanojević je rekao da je cilј današnjeg razgovora pronalaženje rešenja za konkretne probleme sa kojima se suočavaju polјoprivredni proizvođači, a o kojima su razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prilikom njegove posete Laplјem selu, 20. januara.

Kozarev je naveo da je Ministarstvo polјoprivrede upetostručilo budžet Kancelariji za ovu godinu i dodao da je to omogućilo da se obezbede sredstva za podršku projektima proizvođača sa KiM.

“Došli smo danas da bismo uozbilјili maksimalno sve ono sto je potrebno da bi se lјudi ovde bavili polјoprivredom, ne u vidu neke vrste socijalne delatnosti u cilјu preživlјavanja, nego delatnošću koja može da donese velike i ozbilјne profite, kao što to čini u centralnoj Srbiji i svuda u svetu gde je polјoprivreda sistematizovana i organizovano podignuta na način na koji mi to planiramo da uradimo ovde”, kazao je.

Današnjim sastancima u Laplјem selu, Velikoj Hoči i Goraždevcu, osim predstavnika Ministarstva polјoprivrede i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, prisustvovali su i predstavnici Instituta za stočarstvo Beograd - Zemun, Instituta za voćarstvo Čačak i Instituta za povrtarstvo Smederevska Palanka.

Prema najavama Kancelarije za Kosovo i Metohiju, za dve nedelјe planirani su razgovori sa Srbima u četiri opštine na severu Kosova i dve opštine južno od Ibra - Srbici i Obiliću.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike