MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Dačić: Broj zemalјa koje priznaju JPN Kosova pašće ispod 100
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Dačić: Broj zemalјa koje priznaju JPN Kosova pašće ispod 100

27. februar 2018. Izvor: Tanjug

Priština treba da se navikne da u svetu postoje one koji misle da je odluka o priznavanju Kosova bila pogrešna, rekao je danas ministar spolјnih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dačića

Foto: Tanjug

Dačić je na konferenciji za novinare u vili "Mir", gde se sastao sa ministrima spolјnih poslova Italije i Albanije, odbacio tvrdnju Bedžeta Pacolija da Dačić navodno nudi oružje u zamenu za povlačenje odluke o priznanju nezavisnosti Kosova.

"Da, nudimo atomske bombe", ironično je rekao šef srpske diplomatije.

"Ako neko postavlјa pitanje zašto je neka zemlјa povukla priznanje, onda i Srbije treba da pita zašto je neko priznao Kosovo. Voleo bih da Srbija ima na raspolaganju velike količine naoružanja, malo bi nas drugačije gledali...", kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je poručio Pacoliju da ne traži izgovore za domaću javnost i da svako radi svoj posao.

"Mislim da proces nije završen. Upravo zbog toga ima zemalјa koje preispituju odluke. Ne mogu da prepoznam interes Kostarike ili Avganistana da priznaju Kosovo. Uostalom, Pacoli možda razmišlјa o kategorijama koje on poseduje i sredstvima koje je on koristio kada je razgovarao sa pojedinim zemlјama”, rekao je Dačić.

Kako je kazao, ne lјuti se na njega, ali mu je poručio da sportski prihvati to što neke zemlјe povlače prizmanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Pašće ispod 100. Ja vam garantujem", zaklјučio je ministar Dačić.

Dačić sa češkim poslanicima o povlačenju priznanja Kosova

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spolјnih poslova Ivica Dačić primio je danas delegaciju Češke partije socijaldemokrata, povodom inicijative te partije za potpisivanje peticije za povlačenje češkog priznanja nezavisnosti Kosova.

Delegaciju Češke partije socijaldemokrata predvodio je poslanik u Parlamentu Češke Jaroslav Foldina, a sastanku su prisustvovali i nekadašnji ministar inostranih poslova Jan Kavan, kao i režiser Vaclav Dvoržak, saopšteno je iz Dačićevog kabineta.

Inicijativa Foldina za potpisivanje peticije za povlačenje češkog priznanja nezavisnosti Kosova, pokrenuta tokom ovogodišnjih protesta organizovanih u Pragu u vezi sa obeležavanjem 10-godišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Cilј pokretanja inicijative bio je da se kako češkoj, tako i široj javnosti, ukaže da je proglašenje jednostrane nezavisnosti Kosova bilo protivno međunarodnom pravu i da je Češka, kao zemlјa koja je među prvima priznala nezavisnost Kosova, time učinila veliku grešku, preneli su inicijatori ministru Dacicću.

Da bi se ispravile posledice jedne takve odluke, oni su organizovali studijske posete čeških novinara srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji da bi se na licu mesta uverili u stvarno stanje lјudskih prava Srba koji žive u južnoj srpskoj Pokrajini i na taj način skrenuli pažnju javnosti da je stanje mnogo gore nego što se to u javnosti predstavlјa.

Dačić se zahvalio članovima češke delegacije na svemu što su do sada učinili, ali što i sada čine za Srbiju u cilјu promovisanja istine u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, čije proglašenje nezavisnosti predstavlјa kršenje međunarodnog prava i Rezolucije SB UN 1244, navodi se u saopštenju.

Članovi češke delegacije su duboko uvereni da uslovlјavanje ulaska Srbije u Evropsku uniju priznanjem Kosova kao nezavisne države predstavlјa svojevrsnu ucenu.

Kako se dodaje u saopštenju, oni veruju da je moguće postizanje sporazuma između Beograda i Prištine, u kojem bi obe strane nešto dobile, a nešto izgubile - koji bi istovremeno bio prihvatlјiv za obe strane.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike